Wikipedija:Izobraževalni program Slovenski literarni zgodovinarji

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izobraževalni program Slovenski literarni zgodovinarji
Opis
Tematika: Slovenski literarni zgodovinarji
Mentor: red. prof. dr. Miran Hladnik Hladnikm
Koordinator: Domen
Pridruženi sodelavci: študentje FF

Izobraževalni program Slovenski literarni zgodovinarji nastaja že tretje leto v okviru izbirnega diplomskega seminarja na slovenistiki Filozofske fakultete pod mentorstvom Mirana Hladnika. Predstavitve, po tri naenkrat, so vsako sredo 9.40 do 11.00 v predavalnici # 209. Interesenti za razpisana gesla se vpišite (po možnosti skupaj s svojim enaslovom) v naslednji urnik predstavitev. Datumi nastopov se bodo v začetku semestra še malo spreminjali. Za navodila in dogovore glej nižje in na pogovorni strani <pogovor>.

Študijsko leto 2008/09[uredi | uredi kodo]

22. okt. 2008

29. okt. 2008

5. nov. 2008

12. nov. 2008

19. nov. 2008

26. nov. 2008

3. dec. 2008

  • Franci Just (Tanja Vodenik, tanja.vodenik at gmail.com)

10. dec. 2008

17. dec. 2008

24. dec. 2008

  • Josip Marn (Karmen Podhraški, karmen_podhraski at hotmail.com)

7. jan. 2009

14. jan. 2009

Troje vzhodnoslovenskih pripovedi (dipl. delo)

21. jan. 2009

18. febr. 2009

Taboriščna književnost (dipl. delo)

25. febr. 2009

Ženske v slovenski literarni periodiki v 30. letih 20. stoletja (dipl. delo)

4. marec 2009

11. marec 2009

  • Metka Peserl (Andreja Jankovič, andreja.jank pri gmail.com)
  • Jerneja Petrič (za anglista) (Katja Zupan, katja.zupan pri gmail.com)
  • Lado Kralj (Barbara Struna, barbara.struna at gmail.com)

18. marec 2009

25. marec 2009

1. april 2009

8. april 2009

15. april 2009

22. april 2009

6. maj 2009

  • Drago Šega (Eva Vivian Štubelj, eva_stubelj at hotmail.com)
  • Mirko Vasle (Sandra Jakomin, sandra.jakomin at gmail.com)
  • Julija Sozina (Jasmina Vodenik, jasmina.vodenik at siol.net)

13. maj 2009

20. maj 2009

Literatura v Wikipedijah (dipl. delo)
  • Vilko Novak (Mija Podbršček, mija.podbrscek at gmail.com)

27. maj 2009

Gesla za interesente iz drugih letnikov (vpiši, iz katerega letnika si):

Gesla, vnesena v študijskem letu 2007/08[uredi | uredi kodo]

Gesla sodelavcev iz drugih letnikov:

Gesla, vnesena v študijskem letu 2006/07[uredi | uredi kodo]

Pozneje pridruženi iz drugih letnikov:

V kategoriji slovenskih literarnih zgodovinarjev so bili pred začetkom projekta na Wikipediji

Navodila[uredi | uredi kodo]

Na pogovorno stran gesla postavite vrstico: {{Sodelovanje-WP|Slovenski literarni zgodovinarji}}, v glavo gesla pa, dokler članek ni dokončan, še vrstico {{v delu}}, ki da na zaslonu:

ali {{Škrbina-književnost}}, ki da na zaslonu:


ali {{popravi}}, ki da na zaslonu:

Ko je članek urejen, te oznake zbrišete.

V stiskah in težavah, v dvomu in obupu (pa tudi sicer) se po pomoč lahko zatečete h koordinatorju projekta Domnu.--Hladnikm 21:10, 19 junij 2007 (CEST)

Vnašanje slik[uredi | uredi kodo]

Referenti si pred vnosom gesla oglejte navodila za pisanje biografskega gesla in kako vnašamo v članek slike. Najbolje je slike naložiti kar v Wikimedijino skupno zbirko slik z menijskim ukazom Naloži datoteko (pred tem se posvetujte s koordinatorjem). Avtorice člankov brez slik obravnavanih avtorjev prosim, da v knjižnici portrete poiščete, jih preskenirate ali prinesete preslikat.

V obrazec za vnos slike obvezno vnesite podatek, od kod ste sneli oz. prefotografirali sliko in citirajte in datirajte dovoljenje njenega lastnika. V rubriki Dovoljenje nujno vnesite eno izmed naslednjih možnosti: a) da je slika vaše lastno delo (če ste avtorja slikali sami), b) da je od smrti fotografa gotovo minilo že več kot 70 let, c) da je tuje avtorsko delo, vendar ga je dovoljeno objaviti (če npr. snamete sliko s spletnega albuma, opremljenega z licenco CC). Če dovoljenja ne boste navedli, vam bodo čez nekaj dni mukoma postavljeno sliko zbrisali. Za dovoljenje za objavo slik iz Digitalne knjižnice Slovenije (http://www.dlib.si) pišite ustvarjalcem portala na [1] in pri objavi navedite vir (Vir: http://www.dlib.si).

Če sliko namesto v Wikimedijo postavite v domačo zbirko Posebno:Upload, je še ena možnost za nekomplicirano objavo, tj. t. i. Poštena raba (Predstavitvena slika, Naslovnica knjige (vključno z morebitno avtorjevo sliko na zavihku platnic)).

Drugo[uredi | uredi kodo]

Glede strukture geselskih člankov se zgledujte pri že objavljenih. Kako so se lani v seminarju šli podobnih reči zgodovinarji, vidimo na Uporabnik:Proseminar 2005.

Povezava na Wikislovar, npr. za nemško besedo Umlaut, se napravi takole: [[wikt:de:umlaut|]].

Prosim referentke, da vpišete svoja cenjena wiki-uporabniška imena ali enaslov k svojemu imenu v zgornjem seznamu. Pripombe in vprašanja naj se zbirajo v rubriki Pogovor na tejle strani oz. na strani obravnavanih avtorjev.

Navodila za povezavo bibliografskih enot s cobissom so na pogovorni strani. Naslovi spletnih strani se morajo začeti z malim http, če hočemo, da se vzpostavi z njo povezava. --Hladnikm 20:57, 3 december 2006 (CET)

Ponovno prosim kolegice, ki ste že postavile svoje izbrano geslo v Wikipedijo, da še naprej zahajate v seminar, ker smo vaše članke začeli usklajevati in popravljati, ker bi bilo lepo, ko bi kolegicam, ki šele prihajajo na vrsto, pomagale z izkušnjami in nasveti (da ne bi vsakič na novo odkrivali Amerike), da bi si skratka z dejavno prisotnostjo zaslužile vpis frekvence in ocene v indeks ob koncu leta. Pripombe k vašim člankom redno spremljajte v rubriki Pogovor ali Zgodovina ter tudi same puščajte svojo digitalno sled v izdelkih vaših sošolk. -- Hladnikm 16:25, 10 december 2006 (CET)

V torek 5. decembra ob 19.00 smo predstavili projekt na drugem festivalu ustvarjalnosti in svobodne kulture, ki se je pod naslovom Ustvarjalna gmajna! dogajal v Kiberpipi na Kersnikovi 6, Ljubljana. Glej vabilo na http://mailman.ijs.si/pipermail/slovlit/2006/001897.html

Ker se semester preveša h koncu, prosim referentke, ki še niso posegle v izdelke svojih sošolk s popravki ali pripombami, naj to čim prej store.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Knjiga Portal:Literatura