Wikipedija:Normativna kontrola

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Wikipedija:VIAF)

Normativna kontrola je metoda, ki vsaki tematiki dodeli edinstven identifikator, kar je ključnega pomena za razločevanje objektov z istim imenom, ki se nanašajo na različne tematike, na primer Andrej Novak (karikaturist) in Andrej Novak (izumitelj), ali pa pripisovanje različnih imen, kot sta psevdonim Mark Twain in Samuel Langhorne Clemens, istemu subjektu.

{{Normativna kontrola}} povezuje Wikipedijine članke (in uporabniške strani) z ustreznimi vpisi v knjižničnih katalogih narodnih knjižnic in drugih normativnih datotekah po vsem svetu. Vnosi običajno ustrezajo ljudem, naslovom knjig in podobnim natančno opredeljenim entitetam in so shranjeni v Wikipodatkih.

Od julija 2021 slovenska Wikipedija vsebuje več kot 61.000 člankov, označenih z {{Normativna kontrola}}.

Povezani katalogi

Predloga lahko prikazuje identifikatorje iz številnih avtoritetnih datotek: GND (Nemška narodna knjižnica in partnerske institucije), LCCN (Kongresna knjižnica), SELIBR (Narodna knjižnica Švedske), VIAF (Virtual International Authority File OCLC), ORCID (Open Researcher and Contributor ID) in še več (30+ virov, glejte seznam »lokalnih konfiguracij« v Modul:Authority control). Nekatere avtoritetne datoteke so same po sebi agregatorji - na primer VIAF združuje normativne zapise iz več kot 40 narodnih knjižnic in drugih normativnih datotek, kot je Gettyev Union List of Artist Names.

Namen

Narodne knjižnice in druge knjižnice, arhivi in zbirke uporabljajo normativne zapise za povezovanje del z določenimi osebami, ki so sodelovale pri ustvarjanju teh del ali so subjekt teh del. Takšna dela so lahko knjige, stripi, glasbeni albumi, vse vrste video posnetkov (filmi, dokumentarci, TV serije), slike, rokopisi itd.

Neposredne koristi za bralce so neposreden dostop do teh povezanih del (npr. iskanje knjižnice, ki hrani določeno knjigo o določeni temi).

Normativne datoteke niso omejene le na biografske članke. Nekatere datoteke vsebujejo podatke o organizacijah, zemljepisnih imenih, naslovih del ali splošne izraze ali ključne besede.

Z dodajanjem normativnih podatkov v Wikipedijine članke bodo razvijalci programske opreme iz Wikimedije in knjižnic lahko ustvarili nova orodja za povezovanje in združevanje informacij iz Wikipedije ter zbirk podatkov in spletnih katalogov, ki uporabljajo te identifikatorje. Takšna orodja lahko uporabljajo za povezovanje na zunanje vire z dinamičnimi povezavami preprosto datotečno obliko BEACON, ki jo je uvedla nemška Wikipedija.

Uporaba predloge

Položaj

Kot predlogo za metapodatke bi morala biti predloga Normativna kontrola postavljena za poglavjem Zunanje povezave in predlogami za navigacijo.

Ne-1:1 in nenatančna ujemanja

Veliko je primerov, ko se tematika v Wikipediji ne ujema s tematiko v normativnem kontrolnem sistemu (glejte na primer Kategorija:Preusmeritve iz psevdonimov za primere ljudi z več kot enim imenom ali Kategorija:Članki o več ljudeh za primere člankov, ki opisujejo več ljudi). V teh primerih je treba predlogo {{Normativna kontrola}} postaviti na stran (članek ali preusmeritev), ki se najbolj ujema s tematiko v sistemu normativne kontrole. Če je potrebno, ustvarite novo preusmeritev in vanjo vključite predlogo. Wikipedija:Preusmeritve so poceni.

Parametri

ISNI

ISNI (Mednarodna standardna oznaka imena) je identifikator, ki temelji na standardu ISO.

VIAF

VIAF ID, ki ustreza tematiki članka, je na voljo na spletnem mestu viaf.org, ki združuje narmativne zapise številnih organizacij po vsem svetu v posamezne nabore podatkov. V iskalno polje vnesite ime osebe in v rezultatih iskanja najdete ustrezen nabor podatkov. VIAF ID najdete pod imenskim seznamom.

Če vnosi za določeno osebo v različnih normativnih zapisih še niso združeni v en sam nabor podatkov VIAF, uporabite VIAF ID, ki vsebuje LCCN subjekta. Prej ali slej jih bo VIAF združil v en nabor podatkov in preusmeril iz starih ID-jev na VIAF ID.

LCCN

Library of Congress Control Number se lahko najde na različnih spletnih mestih. Najlažji način je prek viaf.org (glej zgoraj). Druge možnosti so spletna mesta Library of Congress Identities in Worldcat Identities.

Upoštevajte, da je treba LCCN oblikovati na poseben način, da ga je mogoče uporabiti v predlogi: sestavljen je iz črkovne predpone ("n", "nr", "no" itd.), letnice (dve števki, štirimestno od leta 2001) in 6-mestno serijsko številko. Te dele je treba ločiti z "/" in odstraniti vodilne ničle serijske številke.

  • " n 79063767 " → " n/79/63767 "
  • " nr 79022889 " → " nr/79/22889 79/22889"
  • " no2010136878 " → " no/2010/136878 "
  • " n 2008077211 " → " n/2008/77211 "

GND (prej PND)

Zapise GND lahko najdete tudi prek viaf.org . Označeni so z "DNB" (Deutsche Nationalbibliothek). Vnosi GND v podatkovnih zbirkah VIAF so povezani z vnosi v spletnem katalogu Nemške narodne knjižnica. V zapisu GND je identifikator mogoče najti v polju "Link zu diesem Datensatz" ("http://d-nb.info/gnd/170118215" pomeni, da je številka GND 170118215). Upoštevajte, da so samo biografski zapisi, pri katerih je polje z imenom označeno kot "Person", veljavni zapisi GND, ki jih je mogoče uporabiti v tej predlogi. Če je polje z imenom označeno z "Name", ta zapis ni individualiziran, kar pomeni, da lahko zapis vsebuje publikacije različnih avtorjev z istim imenom. Znotraj VIAF so takšni ne-individualizirani zapisi GND označeni kot (undifferentiated).

Druga metoda je iskanje neposredno na portalu.dnb.de. Rezultate iskanja lahko omejite s povezavami pod naslovom "Alle Normdaten" na desni. Za normativne podatke o osebah kliknite »Personen«.

SELIBR

Identifikator, ki ga uporablja Narodna knjižnica Švedske, je mogoče najti tudi prek viaf.org. Nabori podatkov VIAF, ki vsebujejo take identifikatorje, se povezujejo na normativne zapise na libris.kb.se. Kopirajte številko v zadnji del tega spletnega naslova in jo prilepite v parameter SELIBR v predlogi.

SWD in GKD

SWD in GKD sta predhodnika nemške datoteke GND, ki vsebuje ključne besede, organizacije, dogodke itd. Ti identifikatorji so trenutno uporabljeni le v nekaj člankih. Ker sta bila SWD in GKD leta 2012 združena z GND, se teh parametrov ne sme več uporabljati.

ORCID

ORCID (Open Researcher and Contributor ID) je lastniška alfanumerična koda za enolično identifikacijo znanstvenih in drugih akademskih avtorjev. Avtorji - vključno z uredniki Wikipedije - lahko ORCID pridobijo s prijavo na orcid.org

Za več informacij glejte WP:ORCID.

MBA

ID MusicBrainz Artist je ID v prostodostopni glasbeni enciklopediji MusicBrainz. Če imate na MusicBrainz povezavo do izvajalca, je ID zadnji del URL-ja.

Zgledi

Če preprosto dodate {{Normativna kontrola}}, se bodo izpisale vse informacije o normativni kontroli povezane s člankom v Wikipodatkih. Upravljanje informacij v Wikipodatkih zagotavlja, da so na voljo tudi drugim jezikom in projektom. Za vse podrobnosti glejte Predloga:Normativna kontrola#Wikipodatki.

Če želite ročno vnesti informacije, je tukaj nekaj primerov:

Stephen King: {{Normativna kontrola|ISNI=0000 0001 2144 6296|GND=118813250|LCCN=n/79/63767|VIAF=97113511}}

Albert Einstein: {{Normativna kontrola|ISNI=0000 0000 7704 0933|GND=118529579|LCCN=n/79/22889|VIAF=75121530}}

Barack Obama: {{Normativna kontrola|ISNI=0000 0001 2133 1026|GND=132522136|LCCN=n/94/112934|VIAF=52010985}}

John Wilbanks: {{Normativna kontrola|ORCID=0000-0002-4510-0385}}

Sarah Palin: {{Normativna kontrola|VIAF=7159878}}

Glej tudi