Wikipedija:Prošnje za administratorstvo/Upwinxp

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Upwinxp[uredi kodo]

(10 za/0 proti/0 vzdržanih /0 neveljavnih) s koncem 14. marec 2019

Upwinxp je z nami od decembra 2014, s krajšo wikipavzo na začetku leta 2016. Prispeval je veliko vsebin s področja računalništva, prometne infrastrukture in politike, zadnje čase pa je aktiven tudi z razveljavljanjem vandalskih posegov, ažuriranjem infopolj in predlog, zato mislim, da mu lahko zaupamo administratorska orodja. V zadnjem času se je povečalo število neaktivnih adminov, ki so proceduralno izgubili svoj status, kar je razlog več, da aktiviramo nove moči. Upwinxp je strinjanje s kandidaturo izrazil na svoji pogovorni strani. MZaplotnik(sporočilo) 18:50, 6. marec 2019 (CET)

Glasovanje[uredi kodo]

 1. Symbol support vote.svg Za kot predlagatelj. MZaplotnik(sporočilo) 18:50, 6. marec 2019 (CET)
 2. Symbol support vote.svg Za --  Janezdrilc 19:44, 6. marec 2019 (CET)
 3. Symbol support vote.svg ZaYerpo Ha? 20:04, 6. marec 2019 (CET)
 4. Symbol support vote.svg Za -Pinky sl (pogovor) 15:59, 7. marec 2019 (CET)
 5. Symbol support vote.svg Za -Nokturno (pogovor) 18:51, 7. marec 2019 (CET)
 6. Symbol support vote.svg Za -M11rtinb (pogovor) 09:55, 8. marec 2019 (CET)
 7. Symbol support vote.svg Za --Andrejj (pogovor) 10:30, 9. marec 2019 (CET)
 8. Symbol support vote.svg Za --Sporti (pogovor) 17:47, 9. marec 2019 (CET)
 9. Symbol support vote.svg Za --Eleassar pogovor 00:35, 10. marec 2019 (CET)
 10. Symbol support vote.svg Za --Engelbert (pogovor) 09:16, 10. marec 2019 (CET)

Oddano po koncu glasovanja:

Izglasovano[uredi kodo]

Čestitke! --Andrejj (pogovor) 16:43, 15. marec 2019 (CET)

Upwinxp, tudi jaz ti čestitam za soglasno izvolitev, sem te pravkar vnesel sezname administratorjev. Vidim, da ti je Andrejj že uredil pooblastila, verjamem, da boš dodatna orodja uporabljal preudarno in v skupno korist. MZaplotnik(sporočilo) 08:24, 16. marec 2019 (CET)

Čestitam za izvolitev! --Eleassar pogovor 23:55, 16. marec 2019 (CET)

Čestitam. Veliko uspeha in dobrih sodelovanj. --  Janezdrilc 23:29, 17. marec 2019 (CET)
Hvala vsem! —Upwinxp (pogovor) 19:39, 20. marec 2019 (CET)

Vprašanja kandidatu[uredi kodo]

Spoštovani Upninxp: Najprej ti čestitam, da še tako mlad imaš že toliko obsežnih (in tudi temeljitih) urejanj. Ker so te nekateri ugledni wikipedisti predložili za administratorja, sem se jim v prvem hipu mislil pridružiti. Ker sem sam vernik, me pa motijo nekatere tvoje trditve oziroma usmeritve. Če bodo taki urejali moje verske članke, sem pomislil, bom gor plačal jaz in vsi verniki. Zato bi ti pred odločitvijo za tvoje administratorstvo rad postavil nekaj vprašanj, na katera mi lahko odgovoriš (če seveda hočeš), tudi na moji uporabniški pogovorni strani:

 1. Kaj pomeni tvoje uporabniško ime Upninxp?
 2. Na čem temeljiš svojo trditev v članku Slovenska demokratska stranka (kjer mrgoli raznovrstnih enostranskih trditev)? Tam namreč praviš: »Poleg tega je stranko brezpogojno podprla tudi slovenska katoliška cerkev, ne glede na to, da SDS uradno ni veljala za krščansko stranko.« 
 3. Iz tvojega članka Nicolae Ceaușescu (brez citatov) bi človek lahko sklepal, da je res »njegov zli sloves v veliki meri povezan z odloki o prepovedi splava in kontracepcije ter ukazom o natalitetnem standardu iz leta 1966«. Jaz, ki sem njegov padec doživljal takorekoč »v živo«, nisem dobil tega vtisa. Njegova popularnost je začela namreč padati mnogo pozneje.
 4. Prav tako nima nobenega sklica oziroma citata niti članek Bitka v Jelenovem Žlebu.
 5. Ali bi lahko razložil nekatera svoja gesla na uporabniški strani, ki mi mejijo na nestrpnost ali sovražni govor, ki bi naj bil tuj Wikipediji?
Atom of Atheism-Zanaq.svg Uporabnik je antiklerikalist.
"NO RELIGION in science" Symbol.png Uporabnik meni, da religija nima kaj iskati v politiki, šolstvu ali znanosti.

Stebunik 22:05, 9. marec 2019 (CET)


Pozdravljen, Stebunik, hvala za vprašanja in veseli me, da si pozorno in kritično preučil moje delo.
 1. Uporabniško ime "Upwinxp" nima pomena; izmislil sem si ga leta 2013, katere poti mi je takrat ubrala domišljija, pa žal ne vem več ...
 2. Dotična trditev v članku Slovenska demokratska stranka navaja vir, knjigo ameriške profesorice političnih znanosti Sabrine P. Ramet. Zavedam se, da članek piše o občutljivi temi, zato se trudim, da bi bila vsa vsebina podprta z zanesljivimi viri. Vsakršno čiščenje pristranskosti je dobrodošlo, po drugi strani pa ne nameravam dovoliti nikakršnih dodatkov dvomljive resničnosti ali brisanja vsebine samo zato, ker je nevšečna. Avtor tega po mojem mnenju dobrega članka je sicer večinoma Jay Hodec na angleški Wikipediji, jaz pa ga prevajam (seveda ne na slepo, temveč se sproti preverjam v navedenih virih).
 3. Članek Nicolae Ceaușescu je trditev o zlem slovesu vseboval že pred mojim urejanjem (gl. primerjavo redakcij); jaz sem ga med drugim razširil z omembo prezadolževanja in pomanjkanja, ki je nastalo v času odplačevanja. Pri tem urejanju sem se opiral v glavnem na angleško Wikipedijo, naša škrbina pa še vedno čaka nekoga, ki se bo Ceaușescuju temeljito posvetil ter povzetek njegovega življenja in vladavine razširil v celovit članek.
 4. Tudi članek Bitka v Jelenovem Žlebu je večidel obstajal v trenutni obliki že pred mojim urejanjem. Tekom urejanja sem pregledal vsebino, vire pa sem, takrat še precej manj izkušen, navedel skupaj s komentarjem urejanja na pogovorni strani.
 5. Antiklerikalizem je uveljavljen izraz, ki ga naša Wikipedija definira kot "nasprotovanje zlorabi moči, ki jo imajo kleriki in laiki kot pripadniki cerkve, pri odločanju o javnih zadevah". Za onega drugega imaš prav, da je nekoliko grdo zapisan, in ga bom prebesedil prvič, ko bom urejal svojo uporabniško stran. Vere nikakor ne zaničujem ali je komurkoli odrekam, do nikogar nisem nestrpen in žal mi je, da sem napravil tak vtis, drži pa, da pri vprašanju "dokazati ali verjeti" zagovarjam razumski pristop.
Ni se ti potrebno bati, da bom kakorkoli klestil ali kazil katerokoli vsebino zavoljo osebnih prepričanj. Zavzemati se nameravam za nevtralno Wikipedijo, ki celovito in kritično obravnava vse teme; zato tudi v prihodnje ne bom odlašal pri odpravljanju subjektivnosti, kadar naletim nanjo. Če me kdajkoli zanese, pa sem pripravljen prisluhniti konstruktivni kritiki.
Upwinxp (pogovor) 01:41, 10. marec 2019 (CET)