Wikipedija:Nedavni dogodki na Glavni strani

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Wikipedija:NDGS)
Nedavni dogodki
Merila in postopki
Pogovor

V novicah

Stran opisuje merila za vključitev dogodkov v razdelek 'Nedavni dogodki', imenovan tudi ND, na Glavni strani, kot tudi postopek za dodajanje novih vnosov. ND podpirajo osrednji namen Wikipedije — ustvariti čim boljšo enciklopedijo. Vnosi v ND se povezujejo z enciklopedičnimi članki, ki so bili posodobljeni tako, da opisujejo pomemben nedavni dogodek. Tu ne gre za časopis ali za povezovanje na članke v slogu novic.

Razdelek Nedavni dogodki ima na Glavni strani več namenov, med katerimi vsi (vsaj upamo) podpirajo osrednji namen Wikipedije — ustvariti čim boljšo enciklopedijo. Razdelek omenja in se povezuje z gesli, ki so trenutno zanimiva — t.j. enciklopedičnimi članki, ki so bili posodobljeni z opisom pomembnega tekočega dogodka — in ne z običajnimi novicami. Pri posodabljanju razdelka Nedavni dogodki na glavni strani upoštevajte spodaj opisane smernice.

Wikipedija ni spletni časopis in kot taka ne sprejema izvirnih novinarskih del in poročil iz prve roke. Ker pa ustvarjanje in posodabljanje z viri primerno podprtih člankov o trenutno aktualnih temah zanima številne Wikipedijce in ker je Wikipedija spletna enciklopedija, je lahko pri trenutno zanimivih temah mnogo uspešnejša kot njene papirnate sorodnice.

Merila za dodajanje vnosov[uredi | uredi kodo]

Razdelek Nedavni dogodki naj ima od 3 do 5 vnosov. S soglasjem skupnosti določena merila za vključitev so:

  1. Zgodba mora biti našteta na strani Portal:V novicah. To merilo zagotavlja, da je novica resnična. Kadar je povezano občilo sporno in ne podpira besedila, je pred uvrstitvijo vnosa, ki je morda napačen, treba njegovo vsebino natančneje raziskati.
  2. Nedavni dogodek mora biti zadosti pomemben, da si zasluži omembo v zadevnem članku.
  3. Zgodba mora imeti narodni ali mednarodni pomen.
  4. Članek mora biti posodobljen z opisom tekočega dogodka in vsebovati nedavni datum (vendar: Wikipedija ni poročevalec o novicah, zato si razmeroma nepomembni nedavni dogodki ne zaslužijo omembe v člankih in s tem tudi ne objave na glavni strani).
  5. Smrt si zasluži objavo na Glavni strani le, kadar ustreza kateremu izmed naslednjih meril: (a) umrli je bil ob svoji smrti na visokem položaju, (b) umrli je bil na svojem področju ključna oseba in je umrl nenadoma ali tragično, (c) smrt ima pomemben narodni ali mednarodni vpliv, ki vpliva na tekoče dogajanje. Da smrt izpolnjuje tretje merilo, kaže sprememba ali izdelava več člankov za zaznamovanje pomena.
  6. Za nedavni dogodek mora biti napisana kratka naslovna vrstica s krepko povezavo na članek, ki je bil zaradi tega posodobljen.
  7. V danem trenutku mora in sme biti v predlogi {{nedavni dogodki}} uporabljena ena in samo ena slika. Ta slika ne sme biti širša od 100 pikslov, biti mora desno poravnana in mora imeti alternativno besedilo. To dosežemo tako, da kodo za sliko vnesemo znotraj oznak <div style="float:right"> </div> in dodamo |100px|, čemur sledi alternativno besedilo znotraj kode za sliko. Zgled: <div style="float:right">[[Slika:zgled-foto.jpeg|100px|To je zgled]]</div>. Uporabi razširjene skladenjske označbe za slike »|right« se je treba izogibati, saj trenutni razčlenjevalnik programja MediaWiki ob uporabi tega ukaza okrog slik prikaže nevšečne in nesimetrične bele robove. Ob uporabi slike osebe dodajte v ustreznem vnosu za večjo jasnost še ležeče označeno pojasnilo »slika desno«.
    Izogibajte se slikam pod pogoji poštene uporabe. Namesto tega poiščite ustrezno prosto sliko (PD, GFDL, CC itd.).

Opombe za uporabnike[uredi | uredi kodo]


prikaži · pogovor · zgodovina strani · sorodne spremembe · uredi

Smernice za pisanje novih člankov o nedavnih dogodkih[uredi | uredi kodo]

Tu je naštetih nekaj nasvetov za pisanje člankov za vključitev v ND:

  • pri iskanju pomembnih dogodkov po svetu si lahko pomagate s temi viri.
  • pazite, da boste ves čas poročali nepristransko.
  • to pomeni, da morajo nedavni dogodki vključevati zgodbe z vsega sveta.

Posodabljanje in predpomnjenje Glavne strani[uredi | uredi kodo]

Čeprav vse spremembe predloge nedavni dogodki spremenijo razdelek Nedavni dogodki na Glavni strani takoj, se Glavna stran včasih ne posodobi nemudoma. Da bi osvežili predpomnjenje Glavne strani za prikaz trenutne redakcije, osvežite predpomnilnik.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Razdelek se je začel na angleški Wikipediji v nekaj minutah po začetku terorističnih napadov 11. septembra 2001. Vnosi so močno pripomogli k povečanemu zanimanju za projekt in njegovemu razvoju. Kasneje se je razvil obsežnejši temu namenjen projekt Wikinovice, ki v slovenščini žel še ne deluje.