Wikipedija:Glasovanja/Kaj izpeljati s sredstvi od WM RS

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Kateri projekt naj izpeljemo s finančnimi sredstvi, podarjenimi od Wikimedije Srbija (WM:RS)?

Glasovanje je končano.


Mnenje uporabnikov

za proti
vzdržan neveljaven
vzdržana komentar
info
Vprašalniki
da ne
Srečanja
pridem ne pridem
ne vem še vprašanje

Predmet glasovanja[uredi | uredi kodo]

Glasovali smo o tem, katerega od predlaganih projektov naj izpeljemo s pomočjo denarja, ki nam ga podarja Wikimedija Srbija. Glasovanje je trajalo traja tri tedne, od 19. novembra do 8. decembra 2012.
Po odločitvi skupnosti uporabnikov slovenske Wikipedije naj se sredstva, ki nam jih je poklonila Wikimedija Srbija, namenijo uresničitvi projekta Wikipedija gre med ljudi, katerega vodja je ModriDirkac. Projekt je dobil 69 % vseh glasov. Za sprejem predloga je bilo potrebnih več kot 50 % glasov podpore.

Ozadje glasovanja[uredi | uredi kodo]

Wikimedia Foundation (WMF) rada pomaga lokalnim projektom in podpira dejavnosti wikipedistov v domačen okolju. V zvezi s tem je bilo leto 2012 kar živahno, najprej sta nas obiskala Bence Damokos in Ting Chen, avgusta pa še Miloš Rančić. Rdeča nit pogovorov je bila morebitna ustanovitev wikipedijskega društva, ki bi nato postalo podružnica WMF v Sloveniji. Na obeh obiskih se je pokazalo, da slovenskim wikipedistom za oblikovanje društva ali druge formalne organizacije zmanjkuje sape. Zato je treba poudariti, da za črpanje sredstev WMF ne rabimo formalnega društva. Po avgustovskem obisku M. Rančića je padla ideja za pilotni projekt, s katerim bi preverili, kako uspešni smo pri izvajanju aktivnosti z denarjem od Fundacije, ali smo torej zmožni smotrne porabe sredstev za materialne stroške, organizacijo in koordinacijo kakšnega projekta. Sredstva za izvedbo projekta nam bo poklonila Wikimedija Srbija; gre za nakazilo v višini 1500 $ (cca. 1150 €), ki nam ga bodo nakazali takoj, ko dorečemo projekt in določimo njegove operativce.

S pogovori sta se iz množice idej oblikovala dva spodaj opisana predloga, o katerih je glasovala skupnost slovenskih wikipedistov.

Na sestanku v Kiberpipi 9. novembra 2012. Na sliki so Xyxyx, MZaplotnik in Yerpo, na sprožilec je pritisnil ModriDirkac.

Utemeljitev glasovanja[uredi | uredi kodo]

O predlogih in glasovanju smo se pogovarjali tudi na sestanku 9. novembra 2012 v Kiberpipi (glej Wikipedija:Pod lipo#Sestanek). Prisotni Uporabnik:Yerpo, Uporabnik:ModriDirkac, Uporabnik:Xyxyx in Uporabnik:MZaplotnik smo se strinjali, naj se izvede glasovanje o dveh spodaj navedenih projektnih predlogih, ker sta bila najbolj dorečena in natančno opisana.

Predloga, o katerih glasujemo[uredi | uredi kodo]

Skeniranje knjig za Wikivir[uredi | uredi kodo]

  • Predlagatelj: Uporabnik:Romanm
  • Opis projekta: skeniranje + izvedba OCR kakšne knjige za Wikivir, npr. "Pravna zgodovina slovenskega ozemlja" (Metod Dolenc, 1935, 560 strani brez slik) + še kakšne druge, recimo skupaj 1000 strani.
  • Stroški: nakup skenerja, namenjenega skeniranju knjig: 500 EUR. Honorar za pripravo skenov, izvedbo OCR in korekture: cca. 500 EUR.
  • Operativec: Uporabnik:JLP
  • Projektni vodja: še ni določen
  • Cilj: digitalizirana knjiga, dana v prosto rabo. Bistvena zamisel je, da za začetek ostanemo pri preprostih projektih, ki jih popolnoma obvladujemo - sploh zato, ker bo WMF za prvi vzorčni projekt verjetno še posebej gledala, kako sodelujemo z njimi. Projekt le lahko obvladljiv in ima jasno merljive učinke, zato je po predlagateljevem mnenju najprimernejši za začetek sodelovanja z WMF.

Wikipedija gre med ljudi[uredi | uredi kodo]

  • Predlagatelj: Uporabnik:ModriDirkac
  • Opis projekta: wikidelavnice in predstavitve Wikipedije po Sloveniji. Lahko najamemo prostore po Sloveniji in delamo z lokalnimi ljudmi (prej se povežemo z lokalnimi mediji in tam najavimo dogodke). Npr. po knjižnicah organizirajmo serijo predavanj (za začetek bi lahko poskusili v Mestni knjižnici Ljubljana v Centru ali NUK in/ali eni izmed četrtnih knjižnic, npr. Šiška ipd., ki imajo odlično opremljene proste kapacitete za tovrstne dejavnosti). Uporabnik:ModriDirkac ima za sabo že uspešno zasnovan projekt Wikipedija:WikiProjekt Univerza za tretje življenjsko obdobje, v katerem so vzgojili približno pet zavzetih wikipedistov, ki so sposobni delati precej samostojno (glej Wikipedija:Prošnje za administratorsko pomoč#Slika - prenos v slovenski članek). Ciljna skupina so obiskovalci knjižnic (zlasti upokojenci, pa tudi drugi), ker imajo verjetno precej znanja (tudi znanja jezikov), oboje je nujno za prispevanje na Wikipediji.
  • Stroški: "pingvin" oziroma roll-up (cca. 200 EUR) za bolj uradni izgled predstavitve (pa tudi za kasneje), potni stroški za obiske Wikipedistov-predavateljev na treningu v Ljubljani in potem po lokacijah, morebitni najem prostorov, če bo to potrebno.
  • Operativci: lokalni wikipedisti, Uporabnik:Yerpo, Uporabnik:Mravlja Matjaz, Uporabnik:Xyxyx in Uporabnik:MZaplotnik
  • Projektni vodja: Uporabnik:ModriDirkac
  • Cilj: Obredemo 5−10 mest, izvedemo predstavitve/delavnice, cilj projekta je 20 novih člankov (bodisi prirejenih po angleški ali kateri drugi tujejezični wikipediji bodisi začetih na novo) in 5 novih zavzetih urejevalcev, ki lahko delo nadaljujejo samostojno. Projekt dela na širjenju baze urejevalcev, tudi z osebnim pristopom, ki je pri ne-mladih populacijah zelo pomemben.

Glasovanje[uredi | uredi kodo]

Glasoval je lahko vsak uporabnik s pravico do glasovanja. Vsak glasovalec je bil upravičen le do enega volilnega glasu. Glasovalci so pod predlog, ki ga podpirajo, dopisali # - ~~~~. Glasovalec je lahko glasu dodal tudi poljuben komentar. Če je glasovalec označil, da se je vzdržal glasovanja, še je njegov glas štel med oddanimi glasovi, vendar ne za nobenega od predlogov.

Skeniranje knjig za Wikivir[uredi | uredi kodo]

  1. Za --Bostjan46 10:43, 20. november 2012 (CET)[odgovori]
  2. Proti. Skeniranje in druge oblike digitalizacije za Wikivir naj ostanejo delo prostovoljcev. --Tong 11:49, 20. november 2012 (CET)[odgovori]
    Komentar: Korektorsko in uredniško delo študentov na Wikiviru ni in nikoli ni bilo prostovoljno, temveč plačano prek študentskih napotnic iz sredstev, ki jih prof. Hladnik prek Slavističnega društva Slovenije pridobi od Ministrstva za kulturo RS (in so večja od vsote, o kateri se vrti tole glasovanje). Evidence o opravljenem delu na Wikiviru so temeljite in javno dostopne, glej recimo tole in tole. Kadar pa ni bilo plačano, je bilo delo Hladnikovih študentov bodisi [del obveznega študijskega procesa http://sl.wikisource.org/wiki/Teksti_za_prvi_letnik_slovenistov_2011/12] bodisi del končne ocene, torej ne v nobenem primeru ravno prostovoljno. Tong, pa še tale pripomba: Tole glasovanje sem zastavil tako, da se glasovalci "pofočkajo" k eni od ponujenih možnosti, ne pa, da se opredeljujejo Za ali Proti ali Vzdržan (V bistvu za). Z izjemo tebe so vsi upoštevali tak sistem. Moj poskus, da bi tvoja mnenja spravil v primernejšo obliko, ti ni bil všeč; svojo zmoto priznam, vendar vedi, da mora biti zdaj tvoj glas razveljavljen, ker ni bil oddan po pravilih. MZaplotnik prispevki 00:59, 9. december 2012 (CET)[odgovori]
  3. Za, vendar z DIY foto-skenerjem (glej mojo pripombo). --Miha (pogovor) 10:11, 21. november 2012 (CET)[odgovori]

Wikipedija gre med ljudi[uredi | uredi kodo]

- IrEnA 22:02, 19. november 2012 (CET)[odgovori]
  1. --Xyxyx - Miha 22:36, 19. november 2012 (CET)[odgovori]
  2. Mislim, da bo razmerje stroškov in učinkovitost bistveno boljše (gradi se skupnost, objava v medijih itd.) --Eleassar pogovor 00:12, 20. november 2012 (CET)[odgovori]
  3. Za - upajmo, da bodo te delavnice in predstavitve obrodile sadove. Žiga 08:34, 20. november 2012 (CET)[odgovori]
  4. Za; ne vem pa, kako se je za morebitnega izvajalca kvalificiral Matjaž Mravlja, ki ga jaz poznam samo po nekaj obupno vodenih študentskih projektih in naključnih urejanjih, ki so daleč od zglednih. Pmm je nujno, da izvajalci seminarja niso samo motivatorji, ampak tudi/predvsem zgledni urejevalci, ki znajo jasno predstaviti pomen upoštevanja AP, pravilne uporabe in navajanja virov, upoštevanja dogovorjene strukture in oblike gesel in ... Posebno še, ker ciljamo na populacijo, ki ima verjetno kakšne izkušnje s pisanjem, vendar najbrž ne s takšnim, ki ne dovoljuje izvirnega raziskovanja. To je pmm nekaj, kar je upokojenemu profesorju težko dopovedati ("če pa sem to 30 let predaval in vem, da drži teorija a in ne b"), je pa za WP bistveno. In mislim, da nima smisla motivirati kopice ljudi, ki jih bomo potem tule sekirali s pravili, ki so jim tuja. To je potrebno povedati vnaprej in jih tudi opozoriti, da se nekaterih stvari res držimo. Sicer je vse skupaj brez učinka ali je ta celo nasproten od pričakovanega. --IP 213 (pogovor) 09:13, 20. november 2012 (CET)[odgovori]
  5. Vzdržan. V bistvu za, vendar imam podobne pomisleke kot IP 123. Moti me tudi cilj 20. novih člankov. Pmm nimamo premalo, temveč preveč (slabih) člankov. --Tong 12:39, 20. november 2012 (CET)[odgovori]
  6. Načeloma Za, če se upošteva IP-jeve pripombe, nisem pa prepričan glede ciljne skupine. Sam bi se usmeril bolj proti srednješolcem (predvsem gimnazijam), mogoče tudi 3. triadi OŠ. Predlagal bi, da se v glavnem mestu organizira neka splošna predstavitev. Nato bi oblikovali nekakšen uraden kratek povzetek zadeve, ki bi ga lokalni wikipedisti (po možnosti dijaki) predstavili na bližnjih SŠ/OŠ in ocenili interes - če bi bilo zanimanja dovolj, bi morda začeli pogovor o organizaciji prevoza ipd. Badavinc (pogovor) 15:41, 24. november 2012 (CET)[odgovori]
    Komentar: redki srednješolci in še redkejši osnovnošolci so sposobni napisati geslo, ki se bo vsebinsko in oblikovno držalo naših pravil. Žal večinoma ne pridejo dlje od kopiranja z dijaški.net. To vemo iz prakse, tako da so pmm starejši/upokojenci bistveno boljša ciljna publika. --IP 213 (pogovor) 20:21, 25. november 2012 (CET)[odgovori]
    Komentar:@Badavinc: V opisu projekta Wikipedija gre med ljudi je argumentirano, zakaj so ciljna publika starejši - imajo čas in znanje. ModriDirkac in M. Mravlja imata s to ciljno skupuno pozitivne izkušnje (Wikipedija:WikiProjekt Univerza za tretje življenjsko obdobje), zato ju lahko samo podpremo v nadaljnjih prizadevanjih. Saj pobude za wikidelo v srednjem šolstvu so tudi že bile. Gl. recimo Wikipedija:WikiProjekt Literarna teorija in bajeslovje, kjer je nad projektom očitno obupal sam vodja. Ne rečem, da srednješolski projekti ne morejo zaživeti, a rabiš zagrizenega vodjo in še bolj zagrizenega koordinatorja, ker je treba vložiti več energije kot pri študentih, rezultat pa je skromnejši. Pred meseci sem se o tem pogovarjal z wikipedisti s Češke in Poljske, tudi njihova spoznanja so takšna. Pa da ne bo izgledalo, da o šolajoči se publiki mislimo vse najslabše: Dejstvo, da so učenci površni, delajo samo toliko, kot je potrebno za oceno, in so nagnjeni h kopiranju, je le ena plat zadeve. Seveda je med njimi veliko sposobnih in nadarjenih, vendar so ti zasuti s tekmovanji in dodatnimi aktivnostmi, ki jih privlačijo bolj kot bi jih delo za wikipedijo, ki je predvsem samostojno, samotno in ne daje instantnih učinkov. MZaplotnik prispevki 00:59, 9. december 2012 (CET)[odgovori]
  7. Za, me je ModriDirkac prepričal, da bi bilo izvedljivo. Mislim tudi, da če se ravnamo po dosedanjih izkušnjah, se lahko v veliki meri izognemo pastem, ki jih omenja IP213. — Yerpo Ha? 13:28, 25. november 2012 (CET)[odgovori]
  8. Za; Več info bi potrebovali glede najemanja prostorov, ker je to lahko velik strošek. Glede na napisano, ima IP 213 več izkušenj z uvajanjem novih wikipedistov, tako da predlagam srečanje, da nas poduči konkretno na primerih: kaj, kako, motivacija, usmerjanje... . Da ne bo vedno samo grajanje, kljub temu, da je ob kopici zmazkov nastalo tudi nekaj lepih člankov, ki danes krasijo SLO wiki. Kar pa se tiče projekta, menim, da ga je treba ciljno usmeriti (morda kak brainstorming), kar bo zmanjšalo stroške in povečalo učinkovitost. Kdo poleg ModregaDirkača pa je še pripravljen aktivno sodelovat pri tem? (ker ne gre za velik znesek, bo potrebno opraviti nekaj dobodelnega/brezplačnega dela in kilometrov) Glede na moje izkušnje do sedaj, je izkupiček novih člankov težko predvideti, še posebej kvalitetnih. Dodatna težava pa se pojavi, ko so nekatri še nestrpni, kljub temu, da je bilo vloženega veliko (ogromno) dela, truda in razlage. Iz zadnje skupine... . ~~‎~~Mravlja Matjaz~~‎~~ (pogovor) 01:01, 27. november 2012 (CET)[odgovori]
    Komentar: najemanje prostorov ne bi smelo stati prav nič, ker je treba poiskati takšne, kjer se da aktivnosti izvajati zastonj; kolikor vem so javne knjižnice in še kdo zainteresirani za dejavnosti, ki jih spremenijajo v središča skupnosti, tako da to ne bi smel biti problem. Glede mojega srečevanja z drugimi WP pa ostajam pri svoji anonimnosti, tako da to seveda ne pride v poštev. Sem pa pripravljen pomagati tu, kar sem večkrat pokazal, tudi s sooblikovanjem smernic za šolske projekte, popravljanjem gesel, nastalih v šolskih projektih, svetovanjem "prisilno mobiliziranim" piscem, opozarjanjem mentorjev na napake in pomanjkljivosti ... Vsekakor se mi ključno zdi preverjanje prvih izdelkov novih sodelavcev, kar bi bilo dobro narediti v okviru teh seminarjev oz. pred objavo gesel na WP. To pomeni, da se jim najprej vse razlož in pokaže, potem naredijo svoje izdelke, ki jih mentorji pogledajo in opozorijo na napake, nerodnosti ... Sicer novi sodelavci padejo sem, v levje žrelo, in če imajo smolo naletijo name, ki sem ravno slabe volje. --IP 213 (pogovor) 10:46, 27. november 2012 (CET)[odgovori]
  9. Za, sicer pa enako kot IP 213, ciljna populacija naj bo starejša, tj. spodnja limita naj bo vsaj 1. letnik nekega študija --Archangel 16:17, 2. december 2012 (CET)[odgovori]
  10. MZaplotnik prispevki 22:29, 8. december 2012 (CET)[odgovori]

Razprava[uredi | uredi kodo]

Ne vem cemu bi bilo potrebno placevati za design enotne graficne podobe predstavitev (ce prav razumem 2. predlog o katerem se glasuje), ce imamo v svojih krogih ljudi, ki to prav tako dobro lahko vulantersko naredijo (ce ne pri nas pa imajo gotovo Nemci kaj ye narejeno) in se lahko sredstva porabijo drugace. 200€ pomeni 2 mesti vec, ceprav imam pomisleke o maksimalnem dosegu kar se tice obiskanosti - poskusiti vendar ni greh. Kar pa se skeniranja tice, naceloma podpiram projekt ampak ali namenski skenerji res stanejo toliko (nisem preverjal)? Potem je ze bolje vloziti v pomoznosti odprt software in narediti kaj v tem stilu. lp, --Miha (pogovor) 22:49, 19. november 2012 (CET)[odgovori]

200€ ni za design, ampak za velik prenosen pano z Wikipedijinim logotipom, ki bi bil ob vsakem takem dogodku razstavljen nekje na očeh (glej spodaj). Namenski skener je bolje da je malo boljši, lahko pa pomagaš najt človeka, ki ima čas in mu je DIY v veselje, pa se lahko predlog popravi. — Yerpo Ha? 08:22, 20. november 2012 (CET)[odgovori]
Dolgorocno bomo nekaj takega res potrebovali, vendar nekako nisem pristas takih panojev. Tudi dvomim, da to samo po sebi pusti tako vleik vtis profesionalnosti, da bi se kdo raje odlocil za sodelovanja z nami. Tak "skener" je po mojem mnenju veliko boljsi, saj zmore prebrati veliko vec strani v eni uri in knjige ni potrebno razrezati oz. rocno obracati strani. Pa se prispara se (fotoaparat ima takoali tako vsak) in digitalizira vec knjig. --Miha (pogovor) 10:11, 21. november 2012 (CET)[odgovori]

Glede "grafične podobe" je bil mišljen samostoječi rolo, ki ga znamo oblikovati sami, samo kupiti in sprintati pa ne. Tak rolo bi uporabili tudi na drugih uradnih priložnostih, npr. tiskovnih konferencah ipd. lp--ModriDirkac (pogovor) 23:31, 19. november 2012 (CET)[odgovori]

Za primere glej commons:Category:Wikimedia hard banners. Načeloma je treba pridobiti soglasje fundacije za uporabo logotipa, vendar tu naj ne bi bilo problema. Mislim, da so ti roloji standardni, tako da ga niti ni treba oblikovati na novo. Če bo nov dizajn, pa je treba paziti, da bo oblikovan v skladu z wikimedia visual identity guidelines. Kot že rečeno, to je enkratni nakup in se lahko uporabi tudi na prihodnjih srečanjih; mislim, da bo zato fundacija glede vidika gospodarnosti bistveno bolj zadovoljna. Poleg tega so se podobni projekti tu že izvajali, tako da investiramo v nekaj, s čimer že imamo izkušnje. --Eleassar pogovor 00:18, 20. november 2012 (CET)[odgovori]

Rezultati[uredi | uredi kodo]

Glasovalo je 13 uporabnikov. Uporabnik Tong je pomotoma oddal glas dvakrat, pri prvem projektu proti in pri drugem neodločen. To je v nasprotju s pravili, zato je njegov glas proti razveljavljen (gl. zgornjo razlago).

Skeniranje knjig za Wikivir[uredi | uredi kodo]

Projekt dva podprla dva glasovalca (15 % vseh glasov).

Wikipedija gre med ljudi[uredi | uredi kodo]

Svoj glas je oddalo 11 uporabnikov, Za projekt se je izreklo 9 uporabnikov, kar je 69 % vseh glasov. Uporabnika Irena Plahuta in Tong sta vzdržana.

Sklep[uredi | uredi kodo]

Po odločitvi skupnosti uporabnikov slovenske Wikipedije naj se sredstva, ki nam jih je poklonila Wikimedija Srbija, namenijo uresničitvi projekta Wikipedija gre med ljudi, katerega vodja je ModriDirkac.
Hvala vsem, ki ste si vzeli čas za glasovanje in komentiranje.
Glasovanje zaključil MZaplotnik prispevki 00:59, 9. december 2012 (CET)[odgovori]