Wikipedija:Želene slike

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Wikipedija:ŽS)

Na tej strani je razloženo, kako zaprositi druge Wikipediste za slike v člankih Wikipedije.

Uporaba te strani[uredi | uredi kodo]

Bodite pozorni na to, da so besede slika, diagram, fotografija in risba medsebojno zamenljive in ko podajate prošnjo, ne vzemite teh izrazov dobesedno. Mogoče si želite sliko nečesa izpred časov obstoja kamer, toda prošnja se še vedno poda za fotografije, skanirane slike, diagrame ali posnetka zaslona računalniške slike.

Podajanje prošnje[uredi | uredi kodo]

Preden objavite prošnjo, izvedite sledeče korake:

  1. Najprej poskusite sami najti sliko.
  2. Izogibajte se (pre)splošnim prošnjam, kot je: "potrebujem slike vseh oseb na seznamu Seznam osebnosti".
  3. Zahtevajte slike samo za obstoječe članke, t.j., če članek še ne obstaja, ga najprej napiši, potem pa zaprosi za sliko.
  4. Dodajte predlogo {{dodaj fotografijo}} na pogovorno stran članka, ki potrebuje sliko.

Dodajanje predloge na pogovorno stran[uredi | uredi kodo]

Na pogovorno stran članka lahko dodate eno izmed naštetih predlog, kot je: {{dodaj fotografijo}} - {{dodaj zemljevid}} - {{reqdiagram}} - {{reqvideo}} ali {{reqaudio}}. Na ta način se bo članek avtomatsko uvrstil v Kategorija:Želene fotografije.

Osnovna predloga za sliko je {{dodaj fotografijo}}.

Fotografije in skenirane slike[uredi | uredi kodo]

Za dodajanje člankov v podkategorije Kategorija:Želene fotografije, uporabite {{dodaj fotografijo}} v sledečem formatu: {{dodaj fotografijo|téma|iz=lokacija}} .

Kategorizacija zahteve[uredi | uredi kodo]

Čeprav na pogovrni strani lahko uporabite le {{dodaj fotografijo}}, je zelo priporočeno, da dodate vsaj en kategorizacijski parameter. Če svoje prošnje ne kategorizirate, verjetno ne bo dobila dovolj velike pozornosti s strani regionalinh/tematskih fotografov, taka prošnja (če ni jasna) se lahko tudi izbriše).

Na primer, če je zaželena slika določenega avtomobila, naj se na pogovorno stran doda sledeče:: {{dodaj fotografijo|avtomobil}} - to bo umestilo stran v Kategorija:Želene fotografije na temo avtomobil. Slike krajev, mest, zgradb, ..., ki se jim lahko določi lokacija, naj bodo kategorizirane po lokacijah, na primer: {{dodaj fotografijo|iz=Italija}} .

Če dodate več kot eno tematsko kategorijo, bo tvoja prošnja dosegla več pozornosti različnih ljudi. Na primer, če se subjekt nahaja na neki lokaciji (običajno je dovolj država), potem lahko dodaš dodatno kategorijo, kot je: {{dodaj fotografijo|avtomobil|iz=Francija}} .

Če želiš točno določeno fotografijo subjekta članke, je možno dodajanje podrobnejšega besedila. Na primer, na pogovorno stran določene zgradbe dodaj: {{dodaj fotografijo|arhitektura|iz=Slovenija|tema=vhodni portal}} .

Za poln seznam že uporabljanih kategorij pojdite na Kategorija:Želene fotografije. Pri izbiranju kategorije klikajte do najnižje podkategorije, ki ustreza članku. Zaželeno je dodajanje več kot ene tematske kategorije.

Razložite svojo prošnjo[uredi | uredi kodo]

Če vsebina prošnje ni jasno vidna, razložite svojo prošnjo na pogovorni strani. Fotografom bodo vaše ideje v pomoč, še posebno to velja za abstraktne ideje, kot so to pravni ali filozofski koncepti.

Če imate specifično idejo o drugačni sliki, uporabite parameter |tema= in opredeli želeno sliko, ki bi jo želeli. To je še posebno v pomoč, če članek že vsebuje slike.

Nerazložene in nekategorizirane predloge se lahko izbrišejo.

Zemljevidi[uredi | uredi kodo]

Izpolnitev prošnje[uredi | uredi kodo]

Če želite prispevati sliko, ki ste jo sami posneli (na film ali z digitalno kamero), poskrbite za to, da je videti čim boljše. Za izboljšanje zasičenosti, kontrasta in ostrine razmislite tudi o uporabi programa za urejanje slik kot je GIMP (vzorčni primer). Pomanjšane slike (thumbnail) vam ni treba zagotoviti. Prosimo, da preberete pravila uporabe slik. Prispevate lahko tudi slike, katerih avtor niste sami, če so v javni lasti ali dostopne z licenco Creative Commons-Priznanje avtorstva-deljenje pod enakimi pogoji. Želene slike in njihove članke lahko najdete s pregledovanjem Kategorija:Želene slike.

  1. Zagotovite, da ima slika ustrezno licenco, kot je prikazano v poglavju "Opozorilo o avtorskih pravicah" spodaj.
  2. Naloži sliko. Če licenca dovoljuje, jo namesto v slovensko Wikipedijo naložite v Wikimedia Commons[1]; na ta način lahko sliko uporabijo vse ostale Wikipedije.
  3. Na strani slike dodajte ustrezno oznako avtorskih pravic slike in njen opis.
  4. Uporabite sliko v ustreznem člankom. Večje slike naj bodo prikazane kot sličice (thumbnails). Kako se slika vstavi v članek, glej Vstavljanje slike.
  5. Ko ste dodali želeno sliko, odstranite prošnjo s te strani in/ali odstranite predlogo s pogovorne strani.

Opozorilo o avtorskih pravicah[uredi | uredi kodo]

Wikipedija lahko sprejme le fotografije in slike, ki imajo licenco, skladno z CC-BY-SA ali GFDL, ali pa so v javni lasti. Neprosta vsebina je včasih prav tako sprejemljiva.


Kategorije želenih fotografij po temah[uredi | uredi kodo]

Uporabite predlogo {{dodaj fotografijo}} z ustreznimi parametri. Na ta način svojo prošnjo umestite v ustrezne podkategorije. Drugi lahko nato naložijo sliko oz. slike.

Želene slike[uredi | uredi kodo]

Fotografije Veronike Podgoršek[uredi | uredi kodo]

Pozdravljeni, žele bi kakšno fotografijo dr. Veronike Podgoršek saj v njenem članku ni objavljena noben njene fotografije.

Hvala!

Lep pozdrav, Nejc!

Slike iz slovenske mitologije[uredi | uredi kodo]

Lep pozdrav. Pred časom je Pošta Slovenije izdala cel kup znamk s tematiko slovenske mitologije. Slike imajo objavljene tudi na svoji spletni strani, sedaj sicer v pomanjšani verziji. Ali bi se dalo od Pošte Slovenije dobiti info, če bi bili pripravljeni kak slikovni material naložiti na wikimedio commons? Npr. sliko Kresnika (povezave ne morem dati gor, ker napiše da stran ni na voljo, da se jo pa dobiti iz googla, če vtipkamo »kresnik ppošta slovenije«? Wikimedie commons ne razumem najbolje (glede tistih licenc in podobno; vem le osnovne stvari kaj smem in kaj ne) in sam v tej smeri še dolgo ne bom nič ukrepal. Me zanima ali kdo to obvlada. -Bostjan46 21:30, 13. maj 2010 (CEST)[odgovori]

Če so na Pošti pripravljeni dati podobe znamk v prosto uporabo, so navodila za nadaljnje korake na strani commons:Commons:OTRS. Na kratko, standardna licenca, ki je omenjena v muštru za izjavo, dovoljuje uporabo v vsak namen, dokler je naveden avtor oz. vir in se ohrani svoboda razširjanja. — Yerpo Ha? 09:45, 22. maj 2012 (CEST)[odgovori]


Glej tudi[uredi | uredi kodo]