Wachregiment »Feliks E. Dzierzynski«

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Logotip polka

Wachregiment »Feliks E. Dzierzynski« (nemško Stražni polk »Feliks E. Dzeržinski«) je bil elitni motorizirani stražni polk, ki je deloval v okviru Ministrstva za državno varnost (Stasija) Nemške demokratične republike. Ustanovljen je bil leta 1954 in razpuščen leta 1990 s razpadom Vzhodne Nemčije.

Poimenovan je bil po Feliksu Edmundoviču Dzeržinskem, ustanovitelju sovjetske tajne policije.

Namen[uredi | uredi kodo]

Polk je bil zadolžen za varnost vladnih in partijskih zgradb v Vzhodnem Berlinu ter za varnost Waldsiedlunga - prebivališča partijskega vodstva v Wandlitzu. V skladu s sovjetsko doktrino je polk bil politično zanesljiva notranja varnostna sila, ki so jo in bi jo lahko uporabili v primeru notranjepolitičnih težav. V primeru vojne bi polk postal del rezervne sestave Nationale Volksarmee.

Poleg tega so pripadniki polka izvajali šolanje varnostnega osebja v nekaterih afriških državah: Angola, Mozambik, Etiopija, Sudan, Jemen, Zanzibar,...

Organizacija[uredi | uredi kodo]

Osebje
Število pripadnikov po letih
1955: 1.475
1960: 4.372
1965: 5.121
1970: 7.924
1975: 9.245
1980: 10.082
1985: 10.192
1989: 11.426
Struktura

Polk je bil sestavljen iz treh bojnih skupin (vsaka je imela 2 motorizirana strelska bataljona in en šolski bataljon), artilerijskega bataljona in inženirskih, medicinskih, podpornih in izvidniških čet.

Celoten polk je bil organiziran v treh kommandih:

  • Kommando 1 - Adlershof - strelski bataljon;
  • Kommando 2 - Erkner - motorizirani strelski bataljon;
  • Kommando 3 - Teupitz - strelski bataljon, Šola za podčastnike, Poligon
  • Kommando 4 - Erkner - politične enote, zaščita bunkerjev
  • Kommando 5 - Ahrensfelde - ustanovljen leta 1988
Urjenje

Vsi pripadniki polka so prejeli enako urjenje kot pripadniki alarmne policije, poleg tega pa tudi urjenje v motoriziranem bojevanju; nekateri pripadniki so prejeli tudi padalsko urjenje.

Oprema

Polk je opremljen enako kot enote alarmne policije; opremljeni so bili z sodobnimi bojnimi oklepnimi vozili in oklepnimi transporterji, protitankovskimi topovi, protiletalskim orožjem in minometi.

Vodstvo[uredi | uredi kodo]

Poveljniki
Načelniki štaba
Načelniki izobraževanja

Glej tudi[uredi | uredi kodo]