Wikipedija:Zanikanje odgovornosti za vsebino

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Wikipedija:ZANVSEB)
WIKIPEDIJA VSEBUJE VSEBINO, KI JE LAHKO SPORNA

Wikipedija kot enciklopedija vsebuje številne članke o številnih različnih temah. Razmeroma majhen del teh tem pogosto cenzurirajo izobraževalni, vladni, korporativni, starševski in drugi sistemi filtriranja.

  • Nekateri članki Wikipedije obravnavajo besede ali jezik, ki je po mnenju nekaterih bralcev nespodoben, vulgaren ali žaljiv. Za več o tem glejte stran Wikipedija:Nespodobnost.
  • Članki lahko vsebujejo slušne, vidne ali pisne ponazoritve ljudi ali dogodkov, ki so lahko v nekaterih kulturah zaščiteni.
  • Wikipedija vsebuje številne slike in videoposnetke, ki so po mnenju nekaterih bralcev sporni ali žaljivi. Nekateri članki na primer prikazujejo nasilje, človeško anatomijo ali spolno občevanje.
  • Številni članki odkrito razpravljajo o kontroverznih temah. Nekateri obravnavajo teme, ki se na nekaterih sodnih območjih obravnavajo kot kaznivo dejanje. Drugi vsebujejo informacije o nevarnih ali drugače tveganih dejavnostih (glejte Wikipedija:Splošno zanikanje odgovornosti in Wikipedija:Zanikanje odgovornosti za tveganje).
  • Wikipedija vsebuje kvarnike.
  • Wikipedija lahko vsebuje sprožilce za osebe s posttravmatsko stresno motnjo.
  • Wikipedija lahko vsebuje slike in videoposnetke, ki lahko sprožijo epileptične napade ali druga zdravstvena stanja.
  • Ker je Wikipedija odprta za javno urejanje, se lahko v Wikipediji kadar koli pojavi vandalizem.
  • Wikipedija vsebuje tudi zdravstvene, pravne ali druge informacije, ki so običajno predmet strokovnih mnenj. Wikipedija ne nadomešča posveta s strokovnjakom. Upoštevajte: Wikipedija ne zagotavlja pravnih ali zdravstvenih nasvetov.

Po veljavnih pravilih Wikipedije se taka vsebina lahko vključi, če ni v nasprotju s sprejetimi pravili (zlasti pravilom o nepristranskem stališču) ali pravom Združenih držav Amerike, kjer Wikipedija gostuje. Za nekatere primere člankov, ki lahko vsebujejo tako vsebino, glejte seznam kontroverznih tem. Nobeden od teh člankov ne vsebuje opozoril.

V vsakem primeru je Wikipedija delo v nastajanju, zato številni članki vsebujejo netočne, pristranske ali podvojene informacije ali pa potrebujejo le skrbno nego. Bralce pozivamo, da nam te težave pomagajo odpraviti. Veliko večino člankov so napisali posamezniki ali maloštevilni sodelavci, ki niso strokovnjaki za obravnavano temo in nimajo akademskih ali strokovnih kvalifikacij na predmetnem področju.

Wikipedija vsebuje obrobne informacije, ki jih ni mogoče najti v običajnih enciklopedijah. Obravnava v Wikipediji je plod zanimanja sodelavcev prostovoljcev. Bralci naj ne presojajo pomena tem na podlagi obravnave v Wikipediji in tudi ne predpostavljajo, da je tema pomembna samo zato, ker je predmet članka Wikipedije.

Glej tudi: Wikipedija:Preverljivost.