Wikipedija:Slogovni priročnik/Infopolja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Infopolje je polje, ki se običajno nahaja v zgornjem desnem robu članka poleg uvodnega razdelka (v pogledu namizja), ali na vrhu članka (v mobilnem pogledu) in povzema ključne značilnosti vsebine strani. Infopolja lahko vsebujejo sliko in/ali zemljevid.

Infopolja običajno uporabljajo elemente praogramja predlog. (Infopolje se lahko kodira tudi ročno z uporabo tabel, kar pa zmanjšuje možnosti standardiziranja in ponovne uporabe.) Predloge vsebujejo parametre; za pravilno delovanje v članku, se mora infopolje umestiti v članek in vv parametre vnesti vrednosti. To omogoča, da se v članek vnese informacija relevantna za določeno tematiko, hkrati pa znotraj člankov to zahteva minimalno količino kodiranja.

Namen infopolja[uredi | uredi kodo]

Pri snovanju infopolja imejte v mislih namen infopolja: povzema naj (in ne nadomešča) ključna dejstva, ki se pojavljajo v članku (članek naj ostane popoln tudi, če infopolje zanemarimo). Čim manj informacij vsebuje, bolj efektivno služi svojemu namenu, kar dovoljuje bralcem prepoznavo ključnih podatkov na prvi pogled. Nekatera infopolja iz nuje vsebujejo več kot samo nekaj polj; Kakorkoli, informacije naj bodo predstavljene v kratki obliki in nepotrebna vsebina naj se izključi. Ne vključujte povezav na razdelke znotraj članka; to funkcijo ima kazalo vsebine.

Uporaba infopolja omogoča dostopnost podatkov tretjim osebam kot je DBpedia, v strojno berljivem formatu, ki pogosto uporabljajo mikroformate.

Načela oblikovanja[uredi | uredi kodo]

Splošen pristop[uredi | uredi kodo]

Priporočeni postopek za ustvarjanje predloge za infopolje je preprost, začnite in upoštevajte čim več zahtev/želja. Predloga naj se pred uporabo v člankih pregleda. Če se dodajo nova polja in parametri, se morajo članki posodobiti, da zadostujejo novim zahtevam. Če so parametri preimenovani ali odstranjeni, verjetno to ne bo imelo vpliva na večje število člankov, ker se neprepoznani parametri ne upoštevajo.

Slog, barva in format[uredi | uredi kodo]

Z uporabi infopolja v člankih se doseže splošna konsistentnost. Dobra smernica je, da brez dobrega razloga ne dodajate dodatnega sloga oblikovanja, in raje uporabite kar tistega, ki ga že ponujajo prednastavljene vrednosti v infopolju. Infopolja se nagibajo k večji uporabi okrajšav kot je to običajno v vsebini člankov. Kar velja za navigacijske predloge, velja tudi za infopolja, njihov namen je uporabnost in ne izgled; zatorej jih svojevoljno ne dekorirajte.

Konsistentnost med infopolji[uredi | uredi kodo]

Za konsistentnost sledite spodnjim smernicam:

  • Predno ustvarite novo predlogo za Infopolje, najprej preverite, če že obstaja ustrezno Infopolje.
  • Predlogo poimenujte [[Predloga:Infopolje KrEnObjekt]] (kr en objekt mora biti v edninski obliki in napisan z veliko začetnico, npr., "Infopolje Naselje" ali "Infopolje Oseba").
  • S predlogo {{Infopolje}} se lahko enostavno ustvari novo infopolje. Če iz kateregakoli razloga {{Infopolje}} predloga ni primerna in se mora zato polje/tabela ustvariti ročno, se mora za osnovno obliko tabele v deklaraciji predloge uporabiti class="infobox". To povzroči avtomatsko desno poravnavo, velikost črk in presledkov, ki se ujemajo z obstoječimi infopolji. Širina 22 em (22em v CSS) je predlagana kot dodatna deklaracija, ki se ujema s prednastavitvijo v predlogi {{Infopolje}}.
  • Predloga naj ima večjo, poudarjeno naslovno vrstico. Zaradi tega naj se uporabi »caption« ali »header« tabele. Naslovna vrstica naj bo osnovno ime subjekta članka, lahko pa vsebuje polno (uradno) ime. Ni nujni, da se naslov ujema z naslovom Wikipedijinega članka - uporaba kode {{PAGENAME}} pa običajno zadošča. Naslovna vrstica naj ne vsebuje wiki povezave.
  • Parametri v infopolju naj bodo zaradi lažje razširitve infopolja poimenovani, (oštevilčeni parametri niso zaželeni).
  • Imena parametrov naj bodo napisana z malimi črkami.
  • Imena parametrov naj se med različnimi infopolji ne razlikujejo. Na primer, {{Infopolje Oseba}} uporablja |birth_date= - ta parameter uporablja tudi veliko ostalih biografskih infopolj in bi bilo nesmiselno uporabiti za isto stvar drugačen parameter, npr. |date of birth=.
  • Če parameter ni uporabljen, ali na voljo ni ustrezne informacije, naj se ga pusti praznega; koda v infopolju pa mora zagotoviti, da se informacija skrije ali pa se izpiše prednastavljena vrednost.

Dejavniki osnovnega oblikovanja[uredi | uredi kodo]

Možnost uporabe neobveznih parametrov ne pomeni, da morajo vsi parametri biti neobvezni; niti ne pomeni, da mora vsebovati veliko število redko uporabljenih parametrov, ne glede na izgled infopolja in njegovo enostavnost uporabe. Kreacija predolgih infopolj z velikim številom nepomembnih parametrov ni priporočljiva.

Ko ustvarjate predlogo za infopolje, razmislite o sledečih vprašanjih:

Je parameter pomemben?
Kako pomemben je parameter v članku v katerem bo infopolje vključeno? Je to povzetek informacij ali bolj podrobne informacije, ki bi jih bilo bolje umestiti v telo članka?
Bo parameter relevanten za večje število člankov, ki bodo uporabljali infopolje?
Če je parameter uporaben vle v malem številu člankov, je bolje, da se ga ne vključi. Nasprotno pa naj se zelo splošni parametri vključijo - in napravijo neobvezne - tudi če niso uporabni za vse članke.
Kakšna je verjetnost, da bo parameter prazen?
Vsak parameter, ki bi lahko bil prazen, naj bo neobvezen. Kakorkoli, parameter, ki je običajno prazen, verjetno ni posebno uporaben ali relevanten.
Ali se lahko ime parametra po-uporabi drugje?
Na primer, če dodajate parameter za datum, ko je subjekt umrl, v predlogo za biografsko infopolje, uporabite, use |death_date= iz {{Infopolje Oseba}}, in ne podobno ime kot je |date_of_death= ali |died=.
Je za človeka, kraj ali organizacijo?
Če je temu tako, vključite hCard microformat—glej microformat project
Gre za dogodek z datumom?
(Kot je izdaja plošče ali športni dogodek) Če je temu tako, vključite hCalendar microformat—glej microformat project

Geografska infopolja[uredi | uredi kodo]

Infopolja za geografske članke imajo običajno za naslov ime članka, čeprav lahko uporabite tudi uradno ime (npr. Republika Črna gora v članku Črna gora). Alternativna ali domorodna imena se lahko vpišejo pod naslovnim imenom. Obsežna zgodovinska imena je bolje umestiti v drugo infopolje.

Izvedba[uredi | uredi kodo]

Pogojne predloge[uredi | uredi kodo]

Posebne "predloge", ki selektivno prikazujejo ali skrivajo določeno vsebino v infopolju, temeljijo na vrednosti enega ali več parametrov.

{{#if:{{{party|}}}|<tr><th>Politična stranka</th><td>{{{party|}}}</td></tr>|}}

Poimenovanje pod-predlog[uredi | uredi kodo]

Nekatere pod-predloge (in soodvisne predloge) imajo skupno predpono. Vključene so v infopolju glede na vrednost določenega parametra. Na primer, ustavrimo {{Infopolje Ladja/Vojaška}} in {{Infopolje Ladja/Civilna}} in uporabimo {{Infopolje Ladja/{{{type}}}}}. Uporaba parametra |type=Vojaška znotraj članka povzroči, da se izvede podpredloga {{Infopolje Ladja/Vojaška}}.

Uporaba in infopolj v člankih[uredi | uredi kodo]

Uporaba infoplja ni niti zahtevana niti prepovedana. V primeru dvoma ali naj se infopolje vključi, katere dele infopolja uporabiti, se lahko določi z razpravo in soglasjem med uredniki za vsak posamezni članek.

Pomen vsakega dela infopolja naj bo v vseh člankih z določenim infopoljem enak. Na primer, za določen tip infopolja, če se parameter imenuje "teža", bi bilo neprimerno uporabiti ta parameter za pomen "teža ob rojstvu" ali "teža odraslega".

Vsako infopolje naj vsebuje dokumentacijo z navodili kako naj se določen parameter uporablja.

Infopolja naj se izogibajo ikon zastav.

Sklici v infopoljih[uredi | uredi kodo]

Sklici v infopolju niso potrebni, če se vsebina infopolja ponovi (in sklicuje) drugje v članku, ali pa je vsebina očitna. Če material potrebuje sklic (za smernice glej WP:NAVEDI in se vsebina ne ponovi drugje v članku, naj se skic uporabi v infopolju.

Infopolja in stil uporabnika (user style)

Uporabniki lahko nastavijo CSS uporabnika, ki v brskalniku skrije katerokoli infopolje.

Za skritje infopolja dodajte v samostojno vrstico Posebno:MojaStran/common.css (za vse kože ali Posebno:MojaStran/skin.css le za trenutno kožo):

.infobox { display: none; }


Seznam predlog[uredi | uredi kodo]

Za osnovni seznam glejte Wikipedija:Seznam infopolj. In seznam predlog, ki se začnejo z "Infopolje ...".

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Drugi tipi predlog: