Vrtača Bimma

Vertača Bimma
Havijat Nadžm
Lega jezera v Omanu
Lega jezera v Omanu
Vertača Bimma
Havijat Nadžm
Države porečjaOman
Maks. širina40 m
Maks. globina65 m

Havijat Nadžm (arabsko هوية نجم, Hawiyyat Naǧm), tudi vrtača Bimma, je vrtača na severovzhodni obali sultanata Oman, blizu kraja Sur. Vrtača leži na abrazijski ploščadi eocenskega apnenca in je ovalnega obrisa. Vodna gladina ima premer okoli 40 metrov, razdalja od zgornjega roba vrtače do vodne gladine je približno 20 metrov.

Lega[uredi | uredi kodo]

Havijat Nadžm je na severovzhodni obali Omanskega zaliva, približno 500 metrov od obale ob vznožju gorovja Hadžar v vilajet Quriat v governoratu Maskat. Je približno 120 kilometrov oddaljena od [[Maskat]ga, na avtocesti 17 na pol poti do Sura, blizu vasi Bimma. Je v ograjenem, parku podobnem območju, parku Havijat Nadžm, opremljenem z javnim straniščem in klopmi. Betonsko stopnišče vodi do bistre, turkizne vode. Dovoljeno je kopanje, snorkljanje in potapljanje. Zunaj so parkirna mesta, vstop in parkiranje je brezplačno.

Geologija[uredi | uredi kodo]

Eocenski apnenec je prekrit s približno 5 m debelo trdo plastjo utrjenega proda. Deževnica in podtalnica sta počasi raztapljali mehak apnenec pod zemljo.[1] Vrtača je nastala z vdrtjem pokrovne kamnine.[2] Približno 70 odstotkov dna je pokritega z vodo. Vrtača je povezana z oceanom prek jamskega sistema, zato je voda v ponoru slana, vendar ima nižjo slanost kot bližnje morje, ker se meša s podtalnico. Na globini približno 10 metrov je rjavo-oranžna termoklina debeline približno 2 metra z vidljivostjo manj kot en meter. Pod tem je voda spet čista. V jami je vodilna črta, ki označuje pot. Odprto morje je mogoče doseči na globini vode približno 60 metrov. Zaradi velike globine je to omogočeno le usposobljenim jamskim potapljačem. Zgornje predele lahko raziskujejo tudi dobro izurjeni potapljači.

Legenda[uredi | uredi kodo]

Obstaja legenda, da je vrtača nastala zaradi trka meteorita.[3] Arabsko ime Havijat Nadžm pomeni »padajoča zvezda«. Druga možnost je, da je bila vrtača ustvarjena z udarcem kosa lune. [4] Arabsko alternativno ime Bait al Afreet pomeni »hiša demonov«.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Rajendran, Sankaran; Nasir, Sobhi (2014). »ASTER mapping of limestone formations and study of caves, springs and depressions in parts of Sultanate of Oman«. Environmental Earth Sciences. 71 (1): 133–146, figure 9d (page 142), page 144. doi:10.1007/s12665-013-2419-7. S2CID 128443371.
  2. Mail Online (16 Mai 2012): The world's most stunning sinkhole: Cavernous limestone bowl is so beautiful it's become a tourist attraction
  3. »Travel to Oman, Visit Muscat through Oman Travel Guide for Sultanate of Oman Adventure - Ministry of Tourism, Sultanate of Oman«. www.omantourism.gov.om. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 18. septembra 2021. Pridobljeno 8. oktobra 2022.
  4. WonderMondo: Bimmah Sinkhole

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]