Vratna kljuka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Preprosta moderna vratna kljuka (ZDA).

Vratna kljuka je pritrjen mehanizem, ki služi za odpiranje ter zapiranje vrat. Vratna kljuka je v bistvu vsaka naprava za odpiranje ter zapiranje vrat, tudi vrata avtomobila.

Deli preproste vratne kljuke.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Vratna kljuka.jpg.

Tradicionalna vratna kljuka ima vijak ali vreteno, ki teče skozi njo. Ta vijak sedi malo nad cilindrom, na katerega je vreteno pričvrsteno. Zasuk držala obrne cilinder v smer obrata. Konec cilindra je vzmetni zapah, ki se vsede v prostor v vratnem okvirju. Ta prostor preprečuje odprtje vrat brez predhodnega zasuka vratne kljuke. Zaradi vzmeti ali podobnega mehanizma se zapah vrne v svoj začetni položaj. V dekorativnih ploščah so luknje za ključ, navadno so okrogle oblike, skozi katere gredo ključi v ključavnico. Če imajo vratne kljuke kvadratno ali trikotno ploščo na katero je držalo nameščeno, se ta plošča imenuje zadnja plošča. Zadnja plošča je lahko brez odprtine za ključ ( za uporabo z zapahi), z odprtino za ključ ( za uporabo za ključavnice). Plošča nameščena na strani kjer je zapah (latch)se imenuje sprednja plošča.

Aplikacija in uporaba[uredi | uredi kodo]

Lokacija namestitve vratne kljuke lahko varira od nekaj centimetrov od roba vrat, do strogega centra vrat, odvisno od lokalne kulture, dekorativnega sloga ali uporabnikove želje.

Pregibna vratna kljuka[uredi | uredi kodo]

Balkoni, ki imajo na vratih zunanji zaklop, imajo posebno vratno kljuko z zunanje strani. Štrleči del take kljuke (obročne oblike) se da zložiti, tako da je zaklop lahko popolnoma zaprt.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]