Vozila s prednostjo in vozila za spremstvo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Vozila s prednostjo in vozila za spremstvo so vozila, ki imajo dovoljenje za uporabo zvočnih in svetlobnih znakov oz. signalov. Naprava za zvočne znake je sirena, ki ima možnost oddajanja najmanj dveh ali več različnih frekvenc in glasnosti. Znak s sireno ima najmanj dva in največ tri intervale. Naprave za oddajanje svetlobnih znakov pa so modre, rdeče utripajoče luči in modre luči. Njihova svetloba je prepoznavna vsem udeležencem v cestnem prometu.

Vozila s prednostjo[uredi | uredi kodo]

Vozila policije, vozila državnih organov, vozila vojaške policije, vozila za nujno medicinsko pomoč in druga reševalna vozila, gasilska vozila, vozila carinske službe, službena vozila cestninskih nadzornikov, vozila prometnega inšpektorata RS, vozila mobilne enote veterinarske uprave RS, specialna vozila za prevoz zaprtih oseb uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, državnega tožilstva in preiskovalne službe sodišča, intervencijska vozila civilne zaščite, gorske reševalne službe in mobilne enote ekološkega laboratorija. Svetlobne in zvočne znake, je dovoljeno uporabljati le za izvedbo nujnih nalog. Kadar imajo vozila prižgano modro luč, jim je potrebno dati prostor za premik oziroma se jim je potrebno umakniti ali ustaviti. Policija Škoda Octavia 2017.jpg Gasilski avto 1.JPG

Vozila za spremstvo[uredi | uredi kodo]

Uporabljajo rdeče- modro luč, za spremstvo enega ali več vozil. Pri srečanju s temi vozili je potrebno takoj ustaviti vozilo na varnem mestu in počakati da se vozila odpeljejo mimo.

Ob srečanju z vozilom, ki uporabi modro luč in zvočni znak, je potrebno zmanjšati hitrost in ustaviti na primernem mestu.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]