Vorona

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Vorona
Fosilni razpon: pozna kreda
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Aves
Rod: Vorona
Vrsta: V. berivotrensis
Znanstveno ime
Vorona berivotrensis
Forster et al., 1996

Vorona (ˈvʊəruːnə'), malagaško za "ptič", V. berivotrensis, "iz Berivotra") je edini (monotipičen) rod prazgodovinskih ptičev. Opisan je iz fosilov, najdenih v kamnolomu v Maevaranski formaciji blizu vasi Berivotra, provinca Mahajanga na Madagaskarju. Živel je v pozni kredi, verjetno v Campanijskem stadiju tj. 83,5 do 70,6 milijonov let pr. n. št. V. berivotrensis je znan iz razpršenih ostankov, mogoče celo istega primerka.

Filogenetsko pripadnost Vorone je težko določiti zaradi predrobnih delcev ostankov, še posebno, ker kaže mešanico primitivnih ptičjih lastnosti s sodobnejšimi. Vorona je mogoče bil primitivni ornithuromorph.

Vorona se včasih zamenjuje z dromaeosaurom Rahonavis ostromi, fosilom, ki je bil najden na isti lokaciji. Ta pomota je vodila do nesporazuma, da je imela Vorona deinonychosaurske srpaste kremplje na vsaki taci.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Forster, Catherine A.; Chiappe, Luis M.; Krause, David W.; Sampson, Scott D. (1996). "The first Cretaceous bird from Madagascar". Nature. Vol. 382. str. 532–534. doi:10.1038/382532a0.