Vologas III.

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Vologas III.
Portret
Rojstvo1. stoletje
Smrt2. stoletje
Poklicvladar
Kovanec Vologasa III.; na reverzu je sedeč lokostrelec, okoli katerega je brezizrazen napis z grškim črkam podobnimi znaki

Vologas III. Partski (armensko Վաղարշ), partski vladar, ki si je leta 105 v zadnjih dnevih vladanja Pakorja II. prilastil partski prestol in do leta 147 vladal v vzhodnem delu Partskega cesarstva, * ni znano, † okoli 147.

Bil je sin Vologasa II. Partskega. Med svojim vladanjem v Partiji je bil od leta 117/118 do 144 tudi rimski vazalni kralj Armenskega kraljestva. Kot armenski kralj je vladal kot Vologas I. ali armensko Vagharš I..

Celotno obdobje njegovega vladanja je zaznamovala državljanska vojna. V zgodnjem obdobju se je boril za partski prestol z zakonitimi nasledniki Pakorja II. Kosrojem I., Partamaspatom in Mitridatom IV., ki je vladal v Mezopotamiji. Mitridat IV. je bil preobremenjen z vojno z Rimljani, predvsem med vojnim pohodom cesarja Trajana, zato se ni mogel odločno spopasti z Vologasom III..

Po smrti Kosroja I. okoli leta 129 je Vologas III. razširil svojo oblast nad večino partskega ozemlja in naletel na odpor Mitridata IV.. Poleg tega se je soočal z vdori nomadskih Alanov v Kapadokijo, Armenijo in Medijo, okoli leta 140 pa še z uporom neznanega uzurpatorja v Iranu.

Po smrti Vologasa III. se je Partsko cesarstvo končno ponovno združilo pod Vologasom IV., sinom Mitridata IV.. Armensko kraljestvo je Vologas III. leta 144 iz neznanega razloga prepustil kralju Sohemu Armenskemu.


Vologas III.
Rojen: ni znano Umrl: 147
Vladarski nazivi
Predhodnik:
Pakor II.
in
Mitridat IV.
vladar v vzhodnem delu
Partskega cesarstva

105 – 147
Naslednik:
Vologas IV.

Vira[uredi | uredi kodo]