Volkswagen hrošč

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Hrošč iz leta 1966

Volkswagen hrošč (nemško Volkswagen Käfer, uradno Volkswagen Typ 1) je dvovrati osebni avtomobil z zadaj nameščenim motorjem, ki ga je med letoma 1938 in 2003 proizvajalo in tržilo nemško podjetje Volkswagen.

Zaradi kvalitetne izdelave, preprostega vzdrževanja in nizke cene je postal v drugi polovici 20. stoletja prodajno najuspešnejši avtomobil vseh časov, ki so ga do konca proizvodnje leta 2003 izdelali v več kot 21 milijonih primerkov. Ima zračno hlajen protibatni motor, ki poganja zadnja kolesa, in prostor za voznika ter štiri potnike. Prtljažni prostor je pod sprednjim pokrovom in za zadnjo klopjo. Prvi hrošči so imeli motor z delovno prostornino 995 ccm in 25 km (19 kW) ter vzmetenje s torzijskimi drogi, v kasnejših letih pa so dizajn postopno izboljševali, tako da so nastale številne različice.

Poleg izboljšav je podjetje razvilo še druga vozila s hroščevo šasijo, med njimi ikonični VW kombi. Leta 1997 so na trg poslali »novega hrošča«, ki po obliki močno posnema svojega predhodnika, vendar je izdelan na platformi golfa 4. generacije.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Rekonstrukcija avtomobila Porsche Typ 12, prvega prototipa hrošča (vsi trije izvirniki so bili uničeni med vojno)

Hrošč je nastal na pobudo nemškega kanclerja Adolfa Hitlerja, ki si je zamislil kompakten in zanesljiv družinski avtomobil za široke množice. Ferdinandu Porschu je naročil načrt za avtomobil, ki bi lahko prevažal petčlansko družino s hitrostjo 100 km/h po nemških Autobahnih, pri čemer je moral biti enostaven za vzdrževanje. Stal naj bi 990 Reichsmark, kar je predstavljalo 31 tedenskih plač povprečnega delavca, subvencioniran je bil po programu Kraft durch Freude (po 1938 se je nekaj časa uradno imenoval KdF-Wagen). Porsche je s sodelavci razvil več prototipov, proizvodnjo pa je preprečil izbruh druge svetovne vojne, med katero so razvito šasijo uporabili za vojaška vozila.

Po porazu Tretjega rajha so se zavezniki namenili popolnoma razstaviti nemško težko industrijo. Tovarno in načrte za hrošča je rešil britanski častnik Ivan Hirst, ki je sprva želel proizvodnjo preseliti v Združeno kraljestvo, a britanska industrija ni bila zainteresirana. Namesto tega so vzpostavili civilno proizvodnjo v Nemčiji. Avtomobil se je hitro izkazal za uspešnico in sčasoma so ga izvažali na vse celine. Da bi zadostili povpraševanju so jih kasneje po licenci proizvajale tudi tovarne v drugih državah, med letoma 1973 in 1976 tudi sarajevska tovarna TAS. Leta 1972 je proizvodnja s skupno več kot 15 milijoni primerkov presegla prejšnjega rekorderja, Fordov model T.

Šele proti koncu 20. stoletja so novi modeli avtomobilov povzročili večji upad povpraševanja. Proizvodnja nekaj deset tisoč primerkov letno se je nadaljevala še v začetku 2000. let, do 2003, ko je bil v Mehiki končan zadnji hrošč.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Glancey, Jonathan (30.8.2013). "The VW Beetle: How Hitler's idea became a design icon". BBC News. Pridobljeno dne 10.2.2015.
  • Lenič, Boris (6.8.2011). "Maratonec teče tretji krog: Volkswagen hrošč - avtomobilski kult". Dnevnik. Pridobljeno dne 10.2.2015.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]