VidaXL

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

vidaXL je spletna trgovina z Nizozemske, ki prodaja izdelke v 29 evropskih državah ter v Avstraliji in ZDA. Podjetje je v letu 2016 ustvarilo prihodek približno 175 milijonov evrov. Sedež podjetja je v mestu Venray, Nizozemska in trenutno ima približno 1000 zaposlenih in primerljiv spletni prihodek kot nizozemske spletne trgovine Hema, Blokker in luksuzni prodajalec Bjienkorf.

vidaXL
VidaXL logo.svg
TipSpletna trgovina
Ustanovitev2006
SedežVenray, Nizozemska
Ključni ljudjeGerjan den Hartog, Wouter Bakker
Spletna stranhttps://www.vidaxl.si/

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Leta 2006 sta nizozemec Gerjan den Hartog in Wouter Bakker začela kupovati izdelke iz Kitajske za preprodajo na Ebay-u. Izbor izdelkov se je hitro povečal, leta 2008 pa sta se odločila, da bosta začela s spletno trgovino z imenom "Koopgoedkoop.nl" in nemško trgovino "Direktzugreifen.de".

V letu 2009 so bile odprte prve pisarne v mestu Utrecht. V letu 2012 so sledile pisarne in distribucijski center Venray, istega leta pa so odprli še pisarno v Šanghaju. V letu 2013 so prodali prvi produkt lastne blagovni znamke vidaXL. Spletna trgovina vidaXL se je leta 2014 razširila v osem evropskih držav in Avstralijo ter začela prodajati tudi znane blagovne znamke. Podjetje je leta 2016 praznovalo svojo deseto obletnico in razširiitev v ZDA, skupni prihodki so v tem letu znašali okoli 175 milijonov evrov. Leta 2017 so na televiziji na Nizozemskem potekale prve vidaXL TV reklame, spletna trgovina pa je bila odprta tudi kot marketplace, tako da lahko zunanji prodajalci ponudijo svoje izdelke in dobijo provizijo.

Podjetje sodeluje po vsem svetu z več kot 500 tovarnami in ponuja v svojih 29 spletnih trgovinah več kot 8500 lastnih izdelkov blagovne znamke vidaXL. Spletna trgovina dobi vsakodnevno 12.000 naročil in podjetje ima 14 milijonov strank na leto. Distribucijski centri imajo velikost 60.000 m2. Približno 70% prihodkov prihaja iz držav zunaj Nizozemske, pri čemer Nemčija predstavlja največji trg. Iz podatkov spletne strani prihodki vidaXL letno rastejo med 40-50%.

Razširjenost spletne trgovine[uredi | uredi kodo]

VidaXL ima spletno trgovino v naslednjih 29 državah:

Avstralija, Avstrija, Belgija, Bolgarija, Češka republika, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Irska, Italija, Latvija, Litva, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, ZDA, Združeno kraljestvo.

Nagrade[uredi | uredi kodo]

2016 je vidaXL na Nizozemskem dobila nagrado Thuiswinkel Awards "Cross Border E-Commerce", za prodajo po vsej Evropi.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Korporativna spletna stran, pridobljeno 10. oktobra 2017 (angleščina).
  2. Thuiswinkel Awards, 26. marec 2016, pridobljeno 10. oktobra 2017 (nizozemščina).
  3. Harry van Gelder: vidaXL groeit als kool. De Telegraaf, 4. februar 2017, pridobljeno 10. oktobra 2017 (nizozemščina).