Vhodni marketing

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Koncept vhodnega ali inbound marketinga je bil prvič predstavljen leta 2005. Zasnoval ga je sedanji direktor in soustanovitelj podjetja Hubspot Brian Halligan.

Definicija[uredi | uredi kodo]

Vhodni marketing je po navedbah HubSpot-a ustvarjanje pozitivne izkušnje med podjetjem in stranko in z nudenjem dodane vrednosti strankam. Kako vse to vpeti v marketing? S pomočjo (za potencialno stranko) pomembnih vsebin v obliki blogov, podcastov, infografik, e-knjig, ipd. privabi potencialne in obstoječe stranke na stran podjetja. Ko so potencialne stranke enkrat na strani podjetja, je na vrsti negovanje s pomočjo obljube po dodani vrednosti oz. informaciji, ki je obiskovalcu izjemno pomembna. Vhodni marketing nima tipičnih in visljivih tržnikov - inbound tržniki delujejo predvsem kot svetovalci in strokovnjaki na svojem področju, ki želijo graditi zaupanje s svojimi strankami, poizkušajo razumeti in rešiti težave ali le ugoditi željam svojih strank. Naloga inbound tržnika je vedno pomagati ter biti človeški.

Inbound metodologija[uredi | uredi kodo]

Vhodni marketing je osredotočen na kupca in ne na produkt ali storitev, kot je bilo to zaznati v starejših oblikah trženja. V središču vhodnega marketinga je t.i. inbound metodologija, ki je v grobem sestavljena iz treh stopenj (stopnje vrtečega se kolesa ali angl. FlyWheel):

  1. privabi
  2. angažiraj
  3. navduši

Seznam HubSpot partnerskih agencij[uredi | uredi kodo]

Seznam vseh agencij v Sloveniji, ki so del HubSpot Partner programa, lahko najdete na tem naslovu: https://www.hubspot.com/agencies/slovenia

Viri[uredi | uredi kodo]