Vhodni marketing

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Koncept vhodnega ali inbound marketinga je bil prvič predstavljen leta 2005. Zasnoval ga je sedanji direktor in soustanovitelj podjetja Hubspot Brian Halligan.

Definicija[uredi | uredi kodo]

Vhodni marketing je po navedbah HubSpot-a ustvarjanje pozitivne izkušnje med podjetjem in stranko in z nudenjem dodane vrednosti strankam. Kako vse to vpeti v marketing? S pomočjo (za potencialno stranko) pomembnih vsebin v obliki blogov, podcastov, infografik, e-knjig, ipd. privabi potencialne in obstoječe stranke na stran podjetja. Ko so potencialne stranke enkrat na strani podjetja, je na vrsti negovanje s pomočjo obljube po dodani vrednosti oz. informaciji, ki je obiskovalcu izjemno pomembna. Vhodni marketing nima tipičnih in visljivih tržnikov - inbound tržniki delujejo predvsem kot svetovalci in strokovnjaki na svojem področju, ki želijo graditi zaupanje s svojimi strankami, poizkušajo razumeti in rešiti težave ali le ugoditi željam svojih strank. Naloga inbound tržnika je vedno pomagati ter biti človeški.

Inbound metodologija[uredi | uredi kodo]

Vhodni marketing je osredotočen na kupca in ne na produkt ali storitev, kot je bilo to zaznati v starejših oblikah trženja. V središču vhodnega marketinga je t.i. inbound metodologija, ki je v grobem sestavljena iz treh stopenj (stopnje vrtečega se kolesa ali angl. FlyWheel):

  1. privabi
  2. angažiraj
  3. navduši

Seznam HubSpot partnerskih agencij[uredi | uredi kodo]

Seznam vseh agencij v Sloveniji, ki so del HubSpot Partner programa, lahko najdete na tem naslovu: https://www.hubspot.com/agencies/slovenia