Veteransko društvo Sever

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Zveza policijskih veteranskih društev Sever
Predsednik: Milan Horvat
Podpredsedniki: dr. Tomaž Čas, Miha Molan in Angel Vidmar
Ustanovitev: 1994
Spletna stran: http://www.zdruzenje-sever.si/

Veteransko društvo Sever (krajše ime: Združenje Sever) je prostovoljno, nepolitično in domoljubno združenje policijskih veteranskih društev Sever. Združuje pripadnike policije in druge (civilne) državljane Republike Slovenije, ki so aktivno sodelovali pri demokratizaciji Slovenije in/ali slovenski osamosvojitveni vojni.

Poslanstvo[uredi | uredi kodo]

Zveza policijskih veteranskih društev Sever je prostovoljno, nepolitično in domoljubno združenje policijskih veteranskih društev Sever, katerih člani so kot pripadniki organov za notranje zadeve Republike Slovenije ali kot prostovoljci sodelovali z organi za notranje zadeve pri aktivnostih za zaščito demokratičnih procesov v Sloveniji ali pa so s svojimi aktivnostmi sodelovali v vojni za osamosvojitev Republike Slovenije.

Razsežnost[uredi | uredi kodo]

Združenje Sever je bilo ustanovljeno leta 1994 kot enovito društvo za območje cele države in se leta 1998 preoblikovalo v zvezo društev.

V Združenje Sever je povezanih 12 policijskih veteranskih društev Sever, ki pokrivajo celoten teritorij Slovenije in vključujejo preko 6500 članov.

V register članov Združenja Sever so vpisana naslednja policijska veteranska društva: za celjsko območje, Posavje, Primorsko in Notranjsko, Gorenjsko, Ljubljano, Maribor, Pomurje, Primorsko, Dolenjsko in Belo Krajino, Koroško, Zasavje in specialno enoto.

Akcija Sever[uredi | uredi kodo]

Spominski dan združenja je prvi december, kot spomin na leto 1989, ko so pripadniki tedanjih slovenskih policijskih sil preprečili prihod več stotim Miloševićevim podpornikom z avtobusi iz Srbije v Ljubljano 1. decembra 1989 na "miting resnice", kjer naj bi rušili tedanjo oblast, ker je - enotno, skupaj s slovensko demokratično opozicijo - nasprotovala srbski centralistični politiki. S tem so bili zaščiteni nadaljnji slovenski koraki k osamosvojitvi in demokratizaciji Slovenije, omogočene razmere za svobodne demokratične volitve ter nastanek samostojne in neodvisne države Slovenije.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]