Veliki komet iz leta 1577

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Tycho Brahe.

Véliki komet iz leta 1577 ali C/1577 V1 je komet, ki so ga leta 1577 opazili na nebu. Komet je član Kreutzove družine kometov. Tudi podnevi je bil viden.

Natančno ga je opisal tudi Tycho Brahe [1].[2]. Tycho Brache je pravilno ugotovil, da se komet giblje nad atmosfero Zemlje [2].

Opazovanja[uredi | uredi kodo]

Skica, ki jo je naredil Tycho Brahe v eni izmed svojih beležnic, prikazuje opaženi komet v letu 1577. Na skici je položaj teles prikazan še geocentričnem sistemu. Rep kometa pa je pravilno vedno usmerjen proč od Sonca.

Tycho Brahe je prvič opazil komet 13. novembra [3], kmalu po sončnem zahodu, ko se je vrnil z ribarjenja. Na skicah, ki so jih našli v njegovi zapuščini, je pokazal, da se komet giblje zelo blizu Venere. Uporabljal je še geocentrični sistem, ki ga je pozneje zamenjal heliocentrični [2]. Mnogo njegovih ugotovitev je spodbudilo Johannesa Keplerja (1571 – 1630) pri ugotovitvah, da se planeti gibljejo po eliptičnih tirnicah.

Brache je pravilno ugotovil tudi, da koma vedno kaže proč od Sonca. Pravilno je ugotovil tudi, da je tirnica kometa dlje kot tirnica Lune [4]. Ocenjeval je, da je komet približno trikrat dlje kot Luna. Ni pa pravilno ocenil, kako daleč nad atmosfero se komet nahaja. Te ocene je opravil na osnovi primerjave opazovanj, ki jih je opravil na otoku Hveen blizu Kopenhagna, z opazovanji neznanega astronoma v Pragi.

Trditve Tycha Bracha, da so kometi nebesni pojav, so bile predmet znanstvenih razprav vse do 17. stoletja. Galileo Galilei (1564 – 1642) je trdil, da so kometi optični pojav. Štirje drugi astronomi (Helisaeus Roeslin, William IV, deželni grof iz Hesse-Kassela, Cornelius Gemma in Michael Maestlin) so tudi spoznali, da je komet dlje kot Luna.

Veliki komet iz leta 1577 nad Prago 12. novembra. Grafika, ki jo je izdelal Jiri Dašitzki.

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Infoplease.com". Pridobljeno dne 25. marec 2007. 
  2. 2,0 2,1 2,2 "www.rundetaarn.dk". Pridobljeno dne 25. marec 2007. 
  3. Seargent, stran 105
  4. Grant, stran 305

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]