Veliki Lebowski

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Veliki Lebowski
RežijaJoel Coen
ProdukcijaEthan Coen
Scenarij
  • Ethan Coen
  • Joel Coen
Vloge
GlasbaCarter Burwell
FotografijaRoger Deakins
Montaža
Studio
DistribucijaPolyGram Filmed Entertainment (ZK)
Gramercy Pictures (ZDA)
(Universal Pictures)
Datum izida
18. januar 1998
Dolžina
117 minut
Država
Jezikangleščina
Proračun15 milijonov USD
Dohodek bruto46,7 milijona USD[3]

Veliki Lebowski (angleško The Big Lebowski) je ameriško-britanski kriminalno-komični film iz leta 1998, ki sta ga režirala, producirala in zanj napisala scenarij Joel in Ethan Coen. V glavni vlogi nastopa Jeff Bridges kot Jeffrey »Model« Lebowski, losangeleški zabušant in navdušeni kegljač, ki je žrtev napada tolpe, namenjenega njegovemu bogatemu soimenjaku. In ko slednjemu ista tolpa ugrabi mlado ženo, najame Modela za predajo odkupnine. Načrt se sfiži, ko Modelov prijatelj Walter Sobchak (John Goodman) zamenja torbo z denarjem, da bi ga sama obdržala. V stranskih vlogah nastopajo Julianne Moore, Steve Buscemi, David Huddleston, John Turturro in Philip Seymour Hoffman. Film ohlapno temelji na delu Raymonda Chandlerja. Joel Coen je dejal: »Želela sva posneti zgodbo v stilu Chandlerja — epizodno ter z odkrivanjem skrivnosti s strani glavnega lika in brezupno kompleksen zaplet, ki se izkaže za nepomembnega.«[4] Filmsko glasbo je napisal Carter Burwell, ki pogosto sodeluje z bratoma Coen.

Film je bil premierno prikazan 18. januarja 1998 na Filmskem festivalu Sundance. Ni se izkazal za pričakovano uspešnico v kinematografih in tudi s strani kritikov je naletel na mešane ocene. Toda sčasoma so ga kritiki začeli ocenjevati precej bolj pozitivno in tudi za kultni film[5], ki ga zaznamujejo ekscentrični liki, komični sanjski prizori, idiosinkratični dialogi in eklektična glasba.[6] Leta 2014 ga je ameriška Kongresna knjižnica izbrala za ohranitev v okviru Narodnega filmskega registra zavoljo njegove »kulturne, zgodovinske ali estetske vrednosti«.[7][8] Leta 2019 je izšel filmski spin-off okrog lika Johna Turturra The Jesus Rolls, ki ga je Turturro tudi režiral in zanj napisal scenarij.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »The Big Lebowski«. Turner Classic Movies. Pridobljeno 19. oktobra 2015.
  2. »The Big Lebowski«. British Film Institute. Pridobljeno 27. avgusta 2017.
  3. »The Big Lebowski (1998)«. Box Office Mojo. Pridobljeno 3. septembra 2019.
  4. Stone, Doug (9. marec 1998). »The Coens Speak (Reluctantly)«. Indie Wire. Pridobljeno 19. junija 2011.
  5. Tobias, Scott. »The New Cult Canon – The Big Lebowski«. The A.V. Club. Pridobljeno 20. aprila 2011.
  6. Russell, Will (15. avgust 2007). »The Big Lebowski: Hey Dude«. The Independent. Pridobljeno 22. januarja 2014.
  7. »'Big Lebowski,' 'Ferris Bueller' Added to National Film Registry – Rolling Stone«. Rolling Stone. 17. december 2014. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 29. junija 2018. Pridobljeno 19. julija 2015.
  8. »New Films Added to National Registry | News Releases – Library of Congress«. Library of Congress. 17. december 2014. Pridobljeno 1. oktobra 2015.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]