Veliki štirje (prva svetovna vojna)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Veliki štirje na mirovni konferenci v Parizu, 1919. Od leve proti desni: David Lloyd George, Vittorio Emanuele, Georges Clemenceau in Woodrow Wison.

Veliki štirje, velikokrat znani tudi kot štirje narodi, se nanaša na štiri največje zavezniške sile v prvi svetovni vojni in njihove voditelje, ki so se srečali na pariški mirovni konferenci leta 1919.[1] Veliki štirje so bili pozneje poimenovani tudi kot Svet velikih štirih. Sestavljali so ga David Lloyd George iz Združenega kraljestva, Georges Clemenceau iz Francije, Vittorio Emanuele Orlando iz Italije in Woodrow Wilson iz Združenih držav Amerike.

Namen[uredi | uredi kodo]

Medtem ko so se zavezniki srečali na mirovni konferenci v Parizu, so bili veliki štirje glavni avtorji versajske mirovne pogodbe, ki jo je podpisala in sprejela Nemčija.[2] Veliki štirje so bili tudi glavni avtorji drugih štirih mirovnih pogodb:[3] senžermenske pogodbe z Avstrijo, neuilijske pogodbe z Bolgarijo, trianonske pogodbe z Madžarsko in sèvreške pogodbe z Osmanskim cesarstvom[4]. Aprila 1919 se je Orlando začasno umaknil iz konference, ker italijanske zahteve niso bile izpolnjene, tako da so bili ostali trije predstavniki imenovani »veliki trije«.[5] Italijanska delegacija se je na konferenco vrnila enajst dni pozneje.[6]

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Leaders of the Big Four nations meet for the first time in Paris«. history.com.
  2. Beck, Roger B.; Linda Black; Larry S. Krieger; Phylip C. Caylor; Dahia Ibo Shabaka (1999). World History: Patterns of Interaction. Evanston, Illinois: McDougal Littell. str. 760. ISBN 0-395-87274-X.
  3. »The Treaty of Versailles«. History Learning Site.
  4. »Italian delegates return to Paris peace conference«. history.com.
  5. »The Treaty of Versailles«. History Learning Site., See the part:The attitude towards Germany of the "Big Three":"The "Big Three" were David Lloyd George of Britain, Clemenceau of France and Woodrow Wilson of America."
  6. MacMillan, Margaret (2003). Paris 1919. United States of America: Random House Trade. str. 36, 306, 431. ISBN 0-375-76052-0.