Velika nagrada Evrope 1993

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Evropa   Velika nagrada Evrope 1993
Podrobnosti o dirki
3. dirka Formule 1 od 16-ih v sezoni 1993.

Datum 11. april 1993
Urad. ime XXXVIII Sega European Grand Prix
Lokacija Donington Park
Leicestershire, Anglija
Dirkališče Stalno dirkališče, 4,023 km
Razdalja 76 krogov, 305,748 km
Vreme Občasno rahel dež
Najboljši štartni položaj
Dirkač Francija Alain Prost Williams-Renault
Čas 1:10,458
Najhitrejši krog
Dirkač Brazilija Ayrton Senna McLaren-Ford
Čas 1:18,029 (v 57. krogu)
Stopničke
Prvi Brazilija Ayrton Senna McLaren-Ford
Drugi Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Damon Hill Williams-Renault
Tretji Francija Alain Prost Williams-Renault

Velika nagrada Evrope 1993 je bila tretja dirka Svetovnega prvenstva Formule 1 v sezoni 1993. Odvijala se je 11. aprila 1993. Zmagal je Brazilec Ayrton Senna s svojo, po mnneju mnogih je to njegova najboljša dirka v karieri.

Poročilo[uredi | uredi kodo]

Pred dirko[uredi | uredi kodo]

Williams je pred dirko veljal za velikega favorita, saj je bil v tej sezoni na suhi stezi prikazal veliko premoč, Ayrtonu Senni z McLarnom, ki ni imel najnovejše različice Fordovega motorja (ekskluzivno jo je uporabljal Benetton), pa strokovnjaki niso pripisovali večjih možnosti za zmago. Senna, ki je do sedaj podpisoval pogodbe le za po eno dirko, in Alain Prost, sta do sedaj v sezoni dobila vsak po eno dirko, toda Sennina zmaga je šla predvsem na račun deževne dirke za Veliko nagrado Brazilije. Na prvi dirki sezona za Veliko nagrado Južne Afrike pa je zmagal Prost kljub hudemu nalivu ob koncu dirke. Toda vremenska napoved je spet napovedovala bitko med obema, saj mokra steza izenači možnosti med dirkači.

Kvalifikacije[uredi | uredi kodo]

Prost je osvojil najboljši štartni položaj pred moštvenim kolegom, Hillom, za katerega je bila to šele peta dirka v karieri. Senna se je uvrstil na četrto mesto za Michaela Schumacherja z Benettonom in je za Prostom na suhi stezi zaostal kar za dve sekundi.

Dirka[uredi | uredi kodo]

Senna prehiteva Prosta v prvem krogu dirke, v ozadju Hill

Dež je ponehoval, toda steza je bila pred štartom še povsem mokra, zato so vsi začeli z dežnimi pnevmatikami. Štart je bil previden, Prost je povedel pred Hillom. Senna je bil četrti, toda že kmalu je prehitel Wendlingerja, nato Hilla in še vodilnega Prosta, vse v prvem krogu, in se prebil v vodstvo.

V naslednjih krogih se je Sennina prednost povečevala, zrasla je tudi nad šest sekund, Prost in Hill pa sta ostala skupaj. V sedmem krogu se je pokazalo sonce in počasi so se dirkači že odločali za namestitev pnevmatik za suho stezo. Prvi, Martin Brundle, je s svojim Ligier-Renaultom takoj po menjavi zletel s steze in obtičal v pesku. Po 10. krogu je Hill večkrat napadel Prosta in tudi postavil več najhitrejših krogov na dirki. Prost se je prvi od vodilnih odločil za menjavo, kmalu za njim pa še Senna. Brazilec je sicer po postankih zadržal vodstvo, toda njegova prednost se je zmanjševala.

V 20. krogu je Senna, ki je še imel pet sekund prednosti, začel dohitevati počasnejše dirkače in jih prehitevati za krog. Gerhard Berger je v boksih izstopil iz dirkalnika in odstopil. Steza je bila že skoraj suha, toda spet je začelo deževati. Prost, ki je bil navadno v takih primerih prvi, je prvi od vodilne trojice namestil dežne pnevmatike, Mark Blundell pa je obtičal ob progi, dva kroga kasneje pa se je podobno pripetilo tudi Schumacherju. Kljub temu, da je zdaj že močno deževalo, je Senna vztrajal na progi na pnevmatikah za suho stezo s prednostjo 12-tih sekund pred Hillom, ki pa je v 24. krogu namestil pnevmatike za dež. Senna je tako vodil pred s prednostjo 20-tih sekund pred Jeanom Alesijem in Rubensom Barrichellom. Prost je pospešil in z lahkoto prehitel Barrichella, tik zatem pa je tudi Senna končno namestil pnevmatike za dež in se po hitrem postanku tudi vrnil na stezo v vodstvu pred Alesijem.

Prost je po postanku Alesija napredoval na drugo mesto z zaostankom za Senno 15 sekund. Do 31. kroga se je razlika zmanjšala na 11 sekund, steza je bila takrat že skoraj suha. Barrichello je presenetil Hilla s prehitevanjem in se prebil na tretje mesto, poteza ki je močno podžgala Angleža, ki pa mu je kmalu vrnil. Kmalu je Prost zapeljal v bokse po pnevmatike za suho stezo, kar je le nekoliko kasneje naredil tudi Senna, a zaradi težav pri matici na zadnjem levem kolesu, se je Brazilec vrnil za Francoza.

Hill je opravil hiter postanek in namestil pnevmatike za suho stezo, s tem se je Barrichello ponovno prebil na tretje mesto. Okoli 35. kroga je ponovno začelo deževati. Alesi, še vedno na dežnih pnevmatikah, je izgubil veliko časa ob postanku v boksih zaradi težav z matico na enem od koles. Vodilni Prost je zopet zapeljal v bokse in namestil pnevmatike za mokro stezo in vodstvo prepustil Senni. To se je izkazalo za odločilno napako, saj so pogoji dovoljevali Brazilcu dirkanje še z gumami za suho stezo. Senna je to izkoristil in v 37. krogu dosegel celo najhitrejši krog na dirki. Hill je ujel Barrichella, ki pa je kmalu zatem ponovno zamenjal pnevmatike za dežne.

Petnajst od petindvajsetih dirkačev je bilo še vedno v dirki, v istem krogu z vodilnim pa le pet. Senna je imel 16.6 sekunde prednosti pred Prostom, kar je na delno mokri stezi kmalu povečal na 21 sekund. Hill je v 40. krogu ponovno namestil pnevmatike za dež ob postanku v boksih, ki je trajal le 6.42 sekunde. Senna je imel ob prehitevanju peto uvrščenega Johnnyja Herberta za krog veliko težav, ko mu je prehitevanje končno uspelo, je proti Britancu usmeril jezno gesto.

Do 46. kroga je Senna, zdaj na skoraj suhi stezi, vodil s prednostjo 25.2 sekunde pred Prostom. Francoz je, ko je prednost narasla na 27 sekund, znova zapeljal v bokse in namestil pnevmatike za suho stezo. Toda tokrat je imel on težave ob postanku, saj mu je pri speljevanju dirkalnik ugasnil. Mehanizem za ročno izbiro prostega teka na polavtomatskem menjalniku ni bil dobro pozicioniran, zato je mehanik zapravil dragoceni čas, ko ga je poskušal doseči. Francoz je zaostajal za krog, ko se je le uspel vrniti na stezo, in nič ni bilo z napetim zaključkom dirke med Senno in Prostom.

Vodilna trojica je bila zdaj: Senna, Barrichello in Hill. V 48. krogu je Senna prehitel Hilla za krog, tako je bil le še Barrichello, ki je bil še vedno na dežnih pnevmatikah, v istem krogu kot Senna. Hill je po navodilih iz boksov ponovno namestil pnevmatike za suho stezo. Ob vrnitvi na stezo pred Prosta, se je hitro oddaljil od svojega moštvenega kolega, kar je Francoza spodbudilo, da je kljub grozečim oblakom, tudi on zapeljal na menjavo pnevmatik. Senna je med tem zabeležil najhitrejši krog na dirki (1:20.413), ko se je približeval Barrichellu, in ga kmalu tudi prehitel za krog. Ob tem pa je svojemu rojaku tudi prijateljsko pomahal. Tako so prav vsi dirkači zaostajali za Senno vsaj za krog. Barrichello je zapeljal na postanek v boksih in zopet namestil pnevmatike za dež.

Hill, zdaj na drugem mestu, je postavil najhitrejši krog na dirki, medtem pa je Prost prehitel Barrichella in se s tem prebil na tretjem mesto. Senna je zapeljal na postanek in želel ponovno namestiti pnevmatike za suho stezo, toda ravno v tistem trenutku je začelo spet deževati. Senna je pomahal svojemu moštvu, oni njemu nazaj, in Brazilec je odpeljal mimo in nazaj na stezo. Ta manever ga ni stal veliko časa in v 58. krogu je imel še vedno ogromno prednost pred hitrima Hillom in Prostom.

Prostov sedmi postanek v boksih

V 62. krogu se je Hill, ki je nadomestil Prosta kot glavnega izzivalca vodilnega Brazilca, začel približevati Senni, ki je bil še vedno na izrabljenih pnevmatikah za suho stezo. Hill je vozil dve sekundi na krog hitreje od Prosta in na štartno-ciljni ravnini je prehitel Senno in s tem prišel v isti krog z Brazilcem, toda zopet je začelo deževati in ni se mogel oddaljiti od njega.

Deset krogov pred koncem je Senna namestil pnevmatike za dež, nekaj krogov kasneje pa je podobno naredil tudi Hill, a na stezo se je vrnil zopet s krogom zaostanka za vodilnim. Prost pa je medtem na tretjem mestu še vedno vztrajal s pnevmatikami za suho stezo v zdaj že močnem dežju. Barrichello na četrtem mestu se je Francozu približal na 12 sekund, nato pa je Prost le zapeljal v bokse in tudi on namestil pnevmatike za dež. Tako je Barrichello manj kot deset krogov pred koncem napredoval na tretje mesto. Mladi Brazilec bi ob takem razpletu postal eden najmlajših dirkačev v zgodovini Formule 1, ki so osvojili stopničke. Toda to mu ni bilo usojeno, saj je njegov Jordan le nekaj krogov pred koncem obstal na progi zaradi prenizkega pritiska goriva.

Hill je medtem ponovno prehitel Senno in tako prišel v isti krog z vodilnim Brazilcem. Alessandro Zanardi je bil na devetem mestu zadnji še uvrščeni dirkač in v zadnjih krogih ga je odneslo s proge, toda uspelo mu je nadaljevati. Senna je zmagal s prednostjo 1:23.199 pred Hillom, za katerega je bila to morda celo ena boljših dirk, še 35 sekund več pa je zaostajal Prost.

Po dirki[uredi | uredi kodo]

Prost je na dirki opravil rekordnih sedem postankov v boksih, med tem ko je bil Senna v boksih le štirikrat. Dirko je tako odločil Brazilčev boljši občutek, kdaj je potrebno zamenjati pnevmatike, seveda pa je lahko zaradi boljše vožnje po dežju tudi dalj časa ostal na stezi ob spremembi pogojev. Senna je po dirki natančno vedel, kaj mu je uspelo, in ob zmagi je bil navdušen, tako da je v paradnem krogu celo ustavil in vzel vzel Brazilsko zastavo.

Rezultati[uredi | uredi kodo]

Kvalifikacije[uredi | uredi kodo]

Poz Št Dirkač Konstruktor Čas Zaostanek
1 2 Francija Alain Prost Williams-Renault 1:10,458  
2 0 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Damon Hill Williams-Renault 1:10,762 +0,304
3 5 Nemčija Michael Schumacher Benetton-Ford 1:12,008 +1,550
4 8 Brazilija Ayrton Senna McLaren-Ford 1:12,107 +1,649
5 29 Avstrija Karl Wendlinger Sauber 1:12,738 +2,280
6 7 Združene države Amerike Michael Andretti McLaren-Ford 1:12,739 +2,281
7 30 Finska Jyrki Järvilehto Sauber 1:12,763 +2,305
8 28 Avstrija Gerhard Berger Ferrari 1:12,862 +2,404
9 27 Francija Jean Alesi Ferrari 1:12,980 +2,522
10 6 Italija Riccardo Patrese Benetton-Ford 1:12,982 +2,524
11 12 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Johnny Herbert Lotus-Ford 1:13,328 +2,870
12 14 Brazilija Rubens Barrichello Jordan-Hart 1:13,514 +3,056
13 11 Italija Alessandro Zanardi Lotus-Ford 1:13,560 +3,102
14 9 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Derek Warwick Footwork-Mugen-Honda 1:13,644 +3,186
15 19 Francija Philippe Alliot Larrousse-Lamborghini 1:13,665 +3,207
16 3 Japonska Ukjo Katajama Tyrrell-Yamaha 1:13,666 +3,208
17 23 Brazilija Christian Fittipaldi Minardi-Ford 1:13,970 +3,512
18 20 Francija Érik Comas Larrousse-Lamborghini 1:14,121 +3,663
19 25 Belgija Thierry Boutsen Jordan-Hart 1:14,246 +3,788
20 24 Italija Fabrizio Barbazza Minardi-Ford 1:14,274 +3,816
21 26 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Mark Blundell Ligier-Renault 1:14,301 +3,843
22 25 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Martin Brundle Ligier-Renault 1:14,306 +3,850
23 21 Italija Michele Alboreto Lola-Ferrari 1:50:46,570 +4,469
24 4 Italija Andrea de Cesaris Tyrrell-Yamaha 1:15,322 +4,864
25 10 Japonska Aguri Suzuki Footwork-Mugen-Honda 1:15,417 +4,959
26 22 Italija Luca Badoer Lola-Ferrari 1:15,641 +5,183

Dirka[uredi | uredi kodo]

Poz Št Dirkač Konstruktor Krogi Čas/Odstop Št. m. Toč
1 8 Brazilija Ayrton Senna McLaren-Ford 76 1:50:46,570 4 10
2 0 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Damon Hill Williams-Renault 76 + 1:23,199 2 6
3 2 Francija Alain Prost Williams-Renault 75 +1 krog 1 4
4 12 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Johnny Herbert Lotus-Ford 75 +1 krog 11 3
5 6 Italija Riccardo Patrese Benetton-Ford 74 +2 kroga 10 2
6 24 Italija Fabrizio Barbazza Minardi-Ford 74 +2 kroga 20 1
7 23 Brazilija Christian Fittipaldi Minardi-Ford 73 +3 krogi 16  
8 11 Italija Alessandro Zanardi Lotus-Ford 72 +4 krogi 13  
9 20 Francija Érik Comas Larrousse-Lamborghini 72 +4 krogi 17  
10 14 Brazilija Rubens Barrichello Jordan-Hart 70 Gorivo 12  
11 21 Italija Michele Alboreto Lola-Ferrari 70 +6 krogov 24  
Ods 9 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Derek Warwick Footwork-Mugen-Honda 66 Menjalnik 14  
Ods 25 Belgija Thierry Boutsen Jordan-Hart 61 Pedal za plin 19  
Ods 4 Italija Andrea de Cesaris Tyrrell-Yamaha 55 Menjalnik 25  
Ods 27 Francija Jean Alesi Ferrari 36 Menjalnik 9  
Ods 10 Japonska Aguri Suzuki Footwork-Mugen-Honda 29 Menjalnik 23  
Ods 19 Francija Philippe Alliot Larrousse-Lamborghini 27 Trčenje 15  
Ods 5 Nemčija Michael Schumacher Benetton-Ford 22 Zavrten 3  
Ods 26 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Mark Blundell Ligier-Renault 20 Zavrten 21  
Ods 28 Avstrija Gerhard Berger Ferrari 19 Vzmetenje 8  
Ods 30 Finska Jyrki Järvilehto Sauber 13 Obnašanje 7  
Ods 3 Japonska Ukjo Katajama Tyrrell-Yamaha 11 Sklopka 18  
Ods 25 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Martin Brundle Ligier-Renault 7 Zavrten 22  
Ods 29 Avstrija Karl Wendlinger Sauber 0 Trčenje 5  
Ods 7 Združene države Amerike Michael Andretti McLaren-Ford 0 Trčenje 6  
DNQ 22 Italija Luca Badoer Lola-Ferrari  

Najhitrejši krogi[uredi | uredi kodo]

Poz Št Dirkač Konstruktor Čas Zaostanek Krog
1 8 Brazilija Ayrton Senna McLaren-Ford 1:18,029   57
2 0 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Damon Hill Williams-Renault 1:19,379 +1,350 55
3 2 Francija Alain Prost Williams-Renault 1:19,756 +1,727 55
4 11 Italija Alessandro Zanardi Lotus-Ford 1:20,801 +2,772 51
5 23 Brazilija Christian Fittipaldi Minardi-Ford 1:21,022 +2,993 52
6 9 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Derek Warwick Footwork-Mugen-Honda 1:22,061 +4,032 54
7 12 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Johnny Herbert Lotus-Ford 1:22,150 +4,121 55
8 18 Francija Érik Comas Larrousse-Lamborghini 1:22,200 +4,171 52
9 6 Italija Riccardo Patrese Benetton-Ford 1:22,279 +4,250 54
10 14 Brazilija Rubens Barrichello Jordan-Hart 1:22,307 +4,278 55
11 5 Nemčija Michael Schumacher Benetton-Ford 1:22,549 +4,520 21
12 27 Francija Jean Alesi Ferrari 1:22,550 +4,521 21
13 26 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Mark Blundell Ligier-Renault 1:24,093 +6,064 20
24 24 Italija Fabrizio Barbazza Minardi-Ford 1:24,703 +6,674 21
15 19 Francija Philippe Alliot Larrousse-Lamborghini 1:25,078 +7,049 19
16 25 Belgija Thierry Boutsen Jordan-Hart 1:25,532 +7,503 19
17 28 Avstrija Gerhard Berger Ferrari 1:26,078 +8,049 17
18 4 Italija Andrea de Cesaris Tyrrell-Yamaha 1:26,419 +8,390 51
19 21 Italija Michele Alboreto Lola-Ferrari 1:28,023 +9,994 19
20 10 Japonska Aguri Suzuki Footwork-Mugen-Honda 1:28,929 +10,900 20
21 25 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Martin Brundle Ligier-Renault 1:33,123 +15,094 5
22 3 Japonska Ukjo Katajama Tyrrell-Yamaha 1:33,528 +15,499 5
23 30 Finska Jyrki Järvilehto Sauber 1:37,749 +19,720 2

Republika Južna Afrika JAR  • Brazilija Brazilija  • Evropska unija Evropa  • San Marino San Marino  • Španija Španija  • Monako Monako  • Kanada Kanada  • Francija Francija
Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske V. Britanija  • Nemčija Nemčija  • Madžarska Madžarska  • Belgija Belgija  • Italija Italija  • Portugalska Portugalska  • Japonska Japonska  • Avstralija Avstralija


Predhodna dirka:
Velika nagrada Brazilije 1993
Prvenstvo Formule 1
sezona 1993
Naslednja dirka:
Velika nagrada San Marina 1993

Predhodna dirka:
Velika nagrada Evrope 1985
Velika nagrada Evrope Naslednja dirka:
Velika nagrada Evrope 1994

1983  • 1984  • 1985  • 1993  • 1994  • 1995  • 1996  • 1997  • 1999  • 2000  • 2001  • 2002  • 2003  • 2004  • 2005
2006  • 2007  • 2008  • 2009  • 2010  • 2011  • 2012  • 2016