Pojdi na vsebino

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Belgiji

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Nekdanja stavba veleposlaništva (do 2021).

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Belgiji (uradni naziv Veleposlaništvo Republike Slovenije Bruselj, Kraljevina Belgija) je diplomatsko-konzularno predstavništvo (veleposlaništvo) Republike Slovenije s sedežem v Bruslju (Belgija). Poleg te države to veleposlaništvo pokriva še Luksemburg in Zelenortske otoke. Veleposlaništvo se je dolga leta nahajalo na Rue du Commerce 44, leta 2021 pa se je začasno, predvsem v času predsedovanja Svetu Evropske unije, preselilo na Boulevard du Régent 45-46.[1] Ministrstvo za zunanje zadeve je med tem našlo lokacijo za novo veleposlaniško stavbo, in sicer na Joseph II 16, kjer je nekdaj domoval generalni sekretariat Evropskega združenja za prosto trgovino.[2]

Trenutna veleposlanica je Barbara Sušnik.

Veleposlaniki[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Permanent Representation of the Republic of Slovenia to the European Union - Slovenian Presidency of the Council of the EU 2021«. Slovenian Presidency of the Council of the European Union 2021 (v angleščini). Pridobljeno 31. marca 2022.
  2. »Vlada potrdila nakup nove zgradbe za diplomatski predstavništvi v Bruslju«. www.24ur.com. 15. oktober 2021. Pridobljeno 31. marca 2022.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]