Pojdi na vsebino

Val Müstair

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Val Müstair
Val Müstair
Grb
Grb mesta Val Müstair
Osnovni podatki
Kanton Graubünden
Okraj Engiadina Bassa/Val Müstair
Jezik nemščina / retoromanščina
Prebivalstvo 1539 (dec. 2015)
Površina 198.65 km²
Poštna številka 7537
Spletna stran http://www.muenstertal.ch
Zemljevid
Zemljevid mesta Val Müstair

Val Müstair je občina v okraju Engiadina Bassa / Val Müstair, v švicarskem kantonu Graubünden. Nastala je 1. januarja 2009 z združitvijo krajev Tschierv, Fuldera, Lü, Valchava, Santa Maria Val Müstair in Müstair.

Občina Val Müstair ima okoli 1.500 prebivalcev.[1]

Geografija[uredi | uredi kodo]

Val Müstair (nemško Münstertal, italijansko Val Monastero) je gorska dolina v švicarskih Alpah. Povezuje prelaz Fuorn (2149 m) z italijansko pokrajino Južna Tirolska in dolino Vinšgau (Vinschgau - 914 m).

Benediktinski samostan sv. Janeza v Müstairu je kraj na seznamu UNESCO-ve svetovne dediščine in ga je verjetno ustanovil Karel Veliki ter si deli zgodovino s svojo sosedo, opatijo Marienberg.

Najpomembnejše vasi v Val Müstair so: Tschierv (1660 m), Valchava (1412 m), Sta. Maria (1375 m), Müstair (1247 m) (vse v Švici) in Taufers im Münstertal na Južnem Tirolskem. Ni drugih naseljenih povezanih dolin, vendar obstaja cesta čez prelaz Umbrail (in prelaz Stelvio), ki je povezan s krajem Sta. Maria.

Največji del doline je del švicarskega kantona Graubünden. Majhen del leži v italijanski pokrajini Južna Tirolska. Meja se nahaja na približno 1245 metrov med Müstairom (1247 m) in Taufers im Münstertal (1240 m).

Reka v dolini je Rom (Il Rom ali Rombach).

Poimenovanja[uredi | uredi kodo]

V nasprotju s skupnim pojmom, kje je začetek doline kot zgornja dolina in konec kot spodnja dolina, so v Val Müstair te označene kot notranja in zunanja. To se pogosto kaže v imenih lokacij.

Dolina je tradicionalno razdeljen na tri tretjine:

  • Terzal d'Aint (notranja tretjina) s kraji Tschierv, Fuldera in Lü
  • Terzal d'Immez (srednja tretjina) s kraji Valchava in Sta. Maria
  • Terzal d'Oura (zunanja tretjina) s krajem Müstair

Ta delitev ustreza prvim trem planotam, ki se pojavljajo v švicarskem delu doline.

Jezik[uredi | uredi kodo]

Večina prebivalstva v novi občini govori retoromanščino, z veliko nemško govorečo manjšino.

Dediščina državnega pomena[uredi | uredi kodo]

Benediktinski samostan svetega Janeza je švicarski spomenik državnega pomena in na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine. [2]

Podnebje[uredi | uredi kodo]

Vas Müstair ima v povprečju 86,7 dni dežja na leto in v povprečju prejme 690 mm padavin. Najbolj moker mesec je avgust, v tem času Müstair prejme povprečno 86 mm padavin. V tem mesecu je padavin v povprečju 9,3 dni. Mesec z največ padavinami je maj, s povprečjem 10 dni, vendar s samo 80 mm. Najbolj suh mesec v letu je februar s povprečno 33 mm padavin in 9,3 dnevi. [3]

Vas Sta. Maria Val Müstair, ki leži na višji nadmorski višini ima v povprečju 94,6 dni dežja na leto in v povprečju prejme 801 mm padavin.

Turizem[uredi | uredi kodo]

Dolina Val Müstair

Naselja so izhodišča za več lepih pohodnih poti tako poleti kot pozimi, v hribe ali po dolini. Jeseni 2009 - Mednarodno leto astronomije - je bil odprt nov javni observatorij Alpine Astrovillage Lü-Stailas. Center je opremljen z vrhunskim robotskim teleskopom za neposredno opazovanje, kot tudi za astrofotografijo. Oprema se uporablja tudi za uvodne tečaje amaterskih astronomov. Astrovillage se nahaja na terasi na višini 2.000 m. [4]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Švicarski zvezni statistični urad [1] Arhivirano 2017-10-10 na Wayback Machine.
  2. Swiss inventory of cultural property of national and regional significance Arhivirano 2009-05-01 na Wayback Machine. 21.11.2008 version, accessed 13-Oct-2009
  3. »Temperature and Precipitation Average Values-Table, 1961-1990« (v nemščini, francoščini in italijanščini). Federal Office of Meteorology and Climatology - MeteoSwiss. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 27. junija 2009. Pridobljeno 8. maja 2009., the Müstair village weather station elevation is 1248 meters above sea level.
  4. »Alpine Astrovillage«. Pridobljeno 16. maja 2016.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]