Uranometria

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Litografija ozvezdja Orion v Uranometriji, Knjižnica USNAO

Uranometrija (izvirno latinsko Uranometria) je kratki naslov zvezdnega atlasa, ki ga je izdelal nemški astronom Johann Bayer. Atlas je objavil Christoph Mang (Christophorus Mangus)[1] v Augsburgu leta 1603 s polnim naslovom Uranometrija s kartami vseh ozvezdij, izrisana z novo metodo in vgravirana v bakrene plošče. (Uranometria : omnium asterismorum continens schemata, nova methodo delineata, aereis laminis expressa.) Beseda »Uranometrija« izhaja od Uranije, nebeške muze in »uranos« (starogrško oυρανός), starogrškega izraza za nebo / nebesni svod. Dobesedni prevod besede »Uranometrija« je »Merjenje neba« (podobno kot beseda Geometrija, v starogrščini v dobesednem prevodu »Merjenje Zemlje«).

Uranometrija je bil prvi zvezdni atlas, ki je pokrival celotno nebesno sfero. V njem so poleg ozvezdij prikazane tudi lege približno 1200 zvezd.

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Christoph Mang je tiskal knjige v Augsburgu med letoma 1567 in 1617, glede na Katalog Johns Hopkins Library Arhivirano 2014-12-17 na Wayback Machine.; Uranometrija je najbolj znano delo iz njegove tiskarne.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]