Uporabnik:Uokocjan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Elizabeth Bathory[uredi | uredi kodo]

Grofica Elizabeth Báthory de Ecsed (madžarsko: Báthory Erzsébet; 7 August 1560 – 21 August 1614) je bila potomka družine Bathory in kasneje grofica Kraljevine Madžarske. Prav tako velja za eno največjih serijskih morilk vseh časov. Prav tako je bila zapisana v Guinnessovo knjigo rekordov, saj velja za najbolj plodno serijsko morilko. Natančna številka žrtev, ki jih je s še štirimi sodelavci umorila ni znana. Bathory in njeni sodelavci so bili obtoženi mučenja in umora 650 ljudi med leti 1585 in 1610. Ta številka pa izvira iz pričanja ženske po imenu Susannah, ki naj bi število žrtev zasledila v eni izmed knjig grofice Bathory. Kljub vsem dokazom, Elizabeth zaradi vplivnosti svoje družine kar nekaj časa ni bila obsojena. Decembra 1910 so jo zaprli v grad Csejte na Slovaškem, kjer je ostala zazidana vse do svoje smrti, vse skupaj štiri leta.

O njenih serijskih umorih in brutalnosti pričajo pričevanja več kot 300 prič in preživeli. Prav tako njeno brutalnost dokazujejo materialni dokazi in najdeno izmaličeno in pohabljeno truplo ženske ob njeni aretaciji. Zgodbice, ki ji pripisujejo vampirsko tendenco so zabeležili nekaj let po njeni smrti, tako da težko potrdimo njihovo verodostojnost.


Biografija[uredi | uredi kodo]

Otroštvo[uredi | uredi kodo]

Elizabeth Bathory se je rodila leta 1560 ali 1561 na družinskem posestvu v Nyírbátorju na Madžarskem in svoje otroštvo preživela na gradu v Escedu. Njen oče je bil George Bathory, ki je bil brat Andrewa Bonaventura Bathory, kateri je bil Transilvanski vojvoda. Njena mama je bila Anna Bathory (1539 - 1570), hčerka vojvode Stephena VII Bathory. Kot dekle se je Elizabeth učila latinščine, nemščine in grščine.


Življenje po poroki[uredi | uredi kodo]

Elizabeth se je pri 10 letih zaročila s Ferencom Nádasdy, sinom barona Tamása Nádasdy in Orsolyje Kanizsay. Poroka je bila sklenjena zaradi političnih interesov obeh družin. Pri njenih 14/15 letih sta se poročila 8. maja 1575 v kraju Varannó. Povabljenih je bilo približno 4500 gostov. Po poroki se je preselila k Nádasdyju na grad, vendar je kmalu Elizabeth ostala sama, njen mož pa je študiral na Dunaju. Poročno darilo je bil grad Csejte. Grad je bil kupljen s strani Ferencove mame, ta ga je podaril svoji ženi.

Leta 1578 je Nádasdy postal glavni poveljnik madžarske vojske, ki je bila vojno proti Turkom. Ko je bil mož na bojišču, je ona vodila poslovne zadeve in posestvo. Ta vloga je vključevala odgovornost zagotavljanja zdravstvene oskrbe.

Dve leti po poroki je Elizabeth pri trinajstih letih zanosila z enim izmed uslužbencev na gradu. Ferenc je za to izvedel, uslužbenca je dal kastrirati in ga kljub svojim rosnim osemnajstim letom zelo okrutno kaznoval in ga vrgel psom. Elizabeth je prikrito rodila na drugem gradu, Ferenc je poskrbel, da je dojenček ostal skrivnost.

Elizabeth je še enkrat postala mama deset let po rojstvu Anastasije. Njen naslednji otrok, Anna Nádasdy, se je rodila leta 1585 in je kasneje postala žena Miklósa Zrínyi VI. Njeni drugi otroci so bili Orsolya (Orsika), ki je kasneje postala žena Istvána II Benyó, Katalin (Kata ali Katherina), András), in Pál (Paul).

Elizabethin mož Ferenc je umrl 4. januarja 1604 pri 48. letih zaradi neznanega razloga smrti. Težave z bolečinami v nogah so se začele leta 1601, nikoli si ni popolnoma opomogel in leta 1603 je postal trajno invaliden. Par je bil poročen 29 let.


Obtožbe[uredi | uredi kodo]

Preiskava[uredi | uredi kodo]

Med letoma 1602 in 1604 so se govorice o grozodejstvih Bathory razširile po celotnem kraljestvu, luteranski minister István Magyari pa je očitke zoper njo javno predstavil na sodišču na Dunaju. Madžarski organi pregona so si vzeli nekaj časa preden so se odzvali na Magyarjeve pritožbe. Med letoma 1610 in 1611 so notarji zbirali pričevanja med več kot 300 pričami. Med pričami so bili tudi duhovniki ter plemiči.