Uporabnik:Slovenijajelepa/Peskovnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

PLINeks

PLINeks, avtoplinski sistemi, d.o.o.
Pravna ureditevDružba z omejeno odgovornostjo
Ustanovljeno2008
Ustanoviteljdr. Tadej TASIČ
DejavnostVgradnja plinskih sistemov v vozila, raziskovalna in razvojna dejavnost na področjih naravoslovja in tehnologije
Sedež podjetjaMislinja, Slovenija
Ključni ljudjedr. Tadej Tasič, dr. Primož Pogorevc
Število zaposlenih5
Spletna stranwww.plineks.si


Podjetje Plineks d.o.o. je bilo ustanovljeno v mesecu marcu leta 2008 z namenom iskanja izboljšav na področju alternativnih goriv za avtomobile. Zaposluje mlad tim strokovnjakov s tendenco zaposlovanja ekspertov na področju motorjev z notranjim zgorevanjem. V začetku leta 2010 je podjetje ustanovilo svojo raziskovalno skupino, katere raziskovalno-razvojni program je osredotočen na področje plinskih sistemov.

Avtoplin[uredi | uredi kodo]

Za končne uporabnike je največja prednost plina v njegovi nižji ceni, čeprav je njegova bistvena prednost v nižjih emisijah. V primeru uporabe avtoplina se emisije CO v primerjavi z uporabo bencina zmanjšajo do 30 %, emisije CO2 do 20 %, emisije NOX pa za okoli 30 %. Dizelski motor proizvede kar 20 krat več NOX in kar 120 krat več emisij drobnih delcev kot primerljiv motor na avtoplin, ob uporabi avtoplina pa nastanejo zanemarljive emisije HC. Na drugi strani velja metan za najbolj čisto fosilno gorivo, kar pomeni da njegovo zgorevanje povzroča najmanj škodljivih emisij. Emisije CO se zmanjšajo do 90 %, motor na metan proizvede do 60 % manj CO 2 in do 90 % manj NOX kot bi ga ob uporabi bencina, v primerjavi z primerljivim dizelskim agregatom pa se emisije NO X zmanjšajo do 50 %, občutno pa se zmanjšajo škodljive emisije drobnih delcev in sicer do 90 %.

Raziskovalna dejavnost[uredi | uredi kodo]

Razvojno-raziskovalno delo raziskovalne skupine poteka na: - področju tehniških ved (optimizacija postopka vgradnje plinskih sistemov, iskanje izboljšav posameznih komponent plinskega sistema ter njihove vgradnje, preučevanje procesa vbrizgavanja in zgorevanja plina ter analiza vpliva na karakteristike motorja,…) , - področje interdisciplinarnih raziskav (osveščanje javnosti, povezovanje vseh delovnih področij raziskovalne skupine,…).

Raziskovalna skupina sodeluje s Fakulteto za strojništvo, Univerze v Mariboru ter Šolskim centrom Ravne na Koroškem.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Zlato priznanje Gospodarske zbornice Slovenija za inovacije na področju avtoplinskih sistemov
  2. PRAVOKOTNA VBRIZGALNA ŠOBA AVTOPLINA (Patent prijavljen pri Uradu za intelektualno lastnino Ministrstva za razvoj in tehnologijo)
  3. Somentorstvo pri diplomskem delu iz gospodarstva na Fakulteti za Strojništvo, Univerze v Mariboru


Povezave[uredi | uredi kodo]