Uporabnik:Prunk/Richard Stallman

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Poskusal bom prenoviti/dodati Angleski zapis z wikipedije za omenjeno osebo. -- Prunk (pogovor) 00:17, 1. januar 2014 (CET)


Richard Matthew Stallman (rojen 16 marec 1953), pogosto imenovan po njegovih inicialkah kot RMS,[1] je ameriški aktivist za prosto programje in računalniški programer. Zavzema se za programje, ki bi bilo razdeljeno v taki meri, da tisti ki ga uporablja, ga dobi s svobodo, da preučuje, razdeljuje in ga lahko tudi spreminja: programje, katero omogoča to svobodo (ob prevzemu) se imenuje prosto programje. Najbolj je poznan po zagonu projekta GNU, kot snovalec Free Software Fundacije, izdelavi Gnu Compiler Collection, programa GNU Emacs in pisanju GNU General Public License.

Stallman je lansiral projekt GNU septembra 1983, da bi zasnoval UNIXu podoben operacijski sistem, sestavljen v celoti iz prostega programja.[2] S tem je tudi ustanovil gibanje za prosto programje. Bil je vodilni razvijalec projekta GNU in njegov organizator in je razvil mnogo komponent GNU-jeve programske opreme, med drugim GNU Compiler Collection,[3] , GNU Debugger[4] in GNU Emacs tekstovni urejevalnik.[5] Oktobra 1985[6] je ustanovil Free Software fundacijo.

Stallman je pionir koncepta copyleft, kateri uporablja principe copyright zakona, za namen zaščite za uporabo, spremembe in distribucijo prostega programja in glavni avtor licence za prosto programje, katera opisuje navedene pogoje, najbolj poznane kot GNU General Public License (GPL), najbolj razširjene licence za prosto programje.[7]

Leta 1989 je soustanovil League for Programming Freedom. Od sredine 1990-tih let je Stallman namenil največ časa svetovanju za prosto programje, kot tudi kampaniji za nasprotovanje programskim patentom, digital rights management in ostalim pravnim in tehničnim sistemom, katere vidi kot sisteme za omejevanje pravic uporabnikov, vključujoč software license agreements, non-disclosure agreements, activation keys, dongles, copy restriction, proprietary formats and binary executables without source code.

Prejel je štirinajst častnih doktoratov in profesur za svoje delo.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Napaka pri navajanju: Neveljavna oznaka <ref>; sklici, poimenovani initials, ne vsebujejo besedila (glej stran pomoči).
  2. Napaka pri navajanju: Neveljavna oznaka <ref>; sklici, poimenovani initialgnu, ne vsebujejo besedila (glej stran pomoči).
  3. Napaka pri navajanju: Neveljavna oznaka <ref>; sklici, poimenovani gcc-contribs, ne vsebujejo besedila (glej stran pomoči).
  4. Napaka pri navajanju: Neveljavna oznaka <ref>; sklici, poimenovani RIT, ne vsebujejo besedila (glej stran pomoči).
  5. Napaka pri navajanju: Neveljavna oznaka <ref>; sklici, poimenovani multic, ne vsebujejo besedila (glej stran pomoči).
  6. Napaka pri navajanju: Neveljavna oznaka <ref>; sklici, poimenovani fsfbio, ne vsebujejo besedila (glej stran pomoči).
  7. Napaka pri navajanju: Neveljavna oznaka <ref>; sklici, poimenovani wheeler, ne vsebujejo besedila (glej stran pomoči).