Uporabnik:Lara20245

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

BAYER[uredi | uredi kodo]

SPLOŠNO

Bayer je nemško kemično in farmacevtsko podjetje, ustanovljeno leta 1863. Sedež podjetja je v kraju Leverkusen, Nemčija.

Bayerjeva področja poslovanja vključujejo zdravila za uporabo v humani in veterinarski medicini; potrošniški zdravstveni izdelki; kmetijske kemikalije, semena in biotehnološki izdelki. Predsednik uprave Bayerja je Werner Baumann od leta 2016.

ZGODOVINA

Vse se je začelo s prijateljstvom med dvema človekoma, z obilico naravne vedoželjnosti in dvema štedilnikoma. Poslovnik Friedrich Bayer in barvar Johann Friedrich Weskott sta na njih izvajala poskuse in sčasoma odkrila, kako narediti barvo fuksin. 1. avgusta 1863 sta ustanovila družbo »Friedr. Bayer et. comp.« v kraju Wuppertal-Barmen z ogromnim potencialom za prihodnost.

1.1.      Nastanek mednarodne družbe

Med letoma 1881 in 1914 se Bayer razvija v kemično družbo z mednarodnim poslovanjem. Čeprav so barvila še vedno najpomembnejša poslovna dejavnost, širi družba svoje poslovanje na nova področja. Carl Duisberg je ustanovi veliko raziskovalno enoto, ki postane izjemno pomembna za nenehni razvoj družbe.

1.2.      Posledice prve svetovne vojne

Bayerjev osupljiv razvoj prekine prva svetovna vojna. Družba je v veliki meri odrezana od svojih glavnih izvoznih trgov in posledično se zmanjša prodaja barvil in farmacevtskih izdelkov. Bayer se vse bolj vključuje v vojno gospodarstvo. Leta 1917 odpre tretjo nemško proizvodno lokacijo v kraju Dormagen.

1.3.      Ponovna ustanovitev družbe

Novembra 1945 zasežejo zavezniške sile interesno skupnost in jo dajo pod nadzor zaveznikov. Sledila naj bi likvidacija družbe, njeno premoženje pa naj bi bilo namenjeno poplačilu vojne škode. Vendar se to ni zgodilo…

1.4.      Obnova

Obnova Bayerja je tesno povezana z "gospodarskim čudežem" (Wirtschaftswunder) v Zvezni republiki Nemčiji. Po drugi svetovni vojni izgubi Bayer že drugič svoje premoženje v tujini, vključno z dragocenimi patenti. Leta 1946 začne Bayer znova vzpostavljati svoje prodajne aktivnosti, čeprav je še vedno pod nadzorom zaveznikov.

1.5.      Naftna kriza

Z naftno krizo v letih 1973/74 se enkrat za vselej konča “gospodarski čudež”. Ko leta 1974 Herbert Grünewald nasledi predsednika uprave Kurta Hansena, je svetovno gospodarstvo v resni recesiji. V samo nekaj mesecih se cene kemičnih surovin na osnovi nafte povišajo za štirikrat.

1.6.      Transformacija in globalizacija

Tako kot druge družbe se tudi Bayer sooča z izzivi, ki so posledica globalizacije in strukturnega preoblikovanja v devetdesetih letih. Zaradi radikalnih političnih sprememb v Nemčiji in Vzhodni Evropi se po letu 1989 prične družba bolj osredotočati na obetavne trge.

1.7.      Reorganizacija skupine Bayer

Bayer praznuje eno stoletje svoje organizacijske kulture in 100 let Bayerjevega križa. V tem času so ustanovljene tri nove podskupine – Bayer HealthCare, Bayer CropScience in Bayer MaterialScience.

1.8.      Naložbe v prihodnost

Februarja 2011 je Bayer v Leverkusnu ustanovil pilotno tovarno „Dream Production“ za proizvodnjo visokotehnološke plastike na osnovi ogljikovega dioksida. Leta 2013 je praznoval  Bayer po vsem svetu 150. obletnico svojega obstoja. Družba je poslala  zrakoplov in rojstnodnevno razstavo na potovanje okoli sveta in praznovala obletnico z nemško kanclerko Angelo Merkel. V letu 2014 je Bayer  okrepil svoje področje onkologije s pripojitvijo družbe Algeta.

1.9.      Prva zdravila

Leta 1898 je Bayer proizvedel zdravilo Diacetilmorfin in ga prodajal kot sredstvo za zatiranje kašlja.

Bayer je uvedel tudi fenobarbital ; prontosil, prvi pogosto uporabljeni antibiotik (Nobelove nagrade za medicino 1939) ; antibiotik Cipro (ciprofloksacin); in kontracepcijske tablete Yaz (drospirenon) .

Kot ukrep za znižanje stroškov je sredi osemdesetih let Bayer zavestno dobavljal zdravila za hemofilijo, okužena z virusom HIV , pacientom v Aziji in Latinski Ameriki, ki so okužili tisoče, ki so pozneje umrli za aidsom.

Leta 1953 je Bayer na nemški trg pripeljal prvi nevroleptik. Leta 1960 je Bayer uvedel test nosečnosti Primodos , ki je bil sestavljen iz dveh tabletk.

Bayer je bil vpleten tudi v druge polemike glede svojih zdravil. V poznih devetdesetih je uvedel zdravilo Baycol, a po tem, ko so mu pripisali 52 smrti, ga je Bayer leta 2001 ukinil . Stranski učinek je bil namreč odpoved ledvic.

ASPIRIN

Prvi glavni produkt Bayerja je acetilsalicilna kislina. Do leta 1899 je bila Bayerjeva blagovna znamka Aspirin po vsem svetu registrirana za blagovno znamko Bayer acetilsalicilna kislina, vendar je izgubila status zaščitene blagovne znamke zaradi poznejše razširjene uporabe besede.

HEROIN

Heroin, znan tudi kot diamorfin je opioid, ki ima evforične učinke. Uporabljali so ga za nadomestek morfija in ga je Bayer od leta 1898 do 1910 zaščitil in tržil kot sredstvo za zatiranje kašlja, pa tudi za zdravljenje pljučnice in tuberkuloze. Znanstveniki Bayerja niso bili prvi, ki so delali heroin, vendar je podjetje vodilo v trženje z njim. Heroin je bila blagovna znamka Bayerja do prve svetovne vojne.

KMETIJSKA PANOGA

Bayer proizvaja različne fungicide, herbicide, insekticide in nekatere sorte poljščin.

PRIDOBITVE

Leta 1994 je Bayer od nekega podjetja kupil trgovino z zdravili (brez recepta) in jo združil s svojo podružnico Miles Laboratories ter si s tem pridobil pravice do blagovne znamke Bayer in lastništvo zdravila Aspirin.

Leta 2004 je Bayer pridobil farmacevtski oddelek Roche Pharmaceuticals.

EKSPLOZIJA

28. avgusta 2008 je prišlo do eksplozije v objektu Bayer CropScience na Inštitutu v Zahodni Virginiji, ZDA.  Žrtvi eksplozije sta bila dva zaposlena.

ŠPORT

Leta 1904 je družba ustanovila športni klub TuS 04, pozneje SV Bayer 04, ki je končno postal TSV Bayer 04 Leverkusen leta 1984. Klub Bayer 04 Leverkusen je najbolj znan po svoji nogometni reprezentanci, vendar se ukvarja tudi z mnogimi drugimi športi, vključno z atletiko, mečevanjem, ekipnim rokometom, odbojko, boksom in košarko. TSV Bayer 04 Leverkusen je eno največjih športnih klubov v Nemčiji.