Uporabnik:BALLE/Peskovnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Odstranjevalec hrane[uredi | uredi kodo]

Predloga:Ta artikel govori o kuhinjskih aparatih, za množično odlaganje odpadkov.

Odstranjevalec smeti je naprava, po navadi povezano z elektriko, vgrajeno pod kuhinjskim koritom vmes odtoka in sifona, kjer predela hrano v majhne koščke( ponavadi v majnše kose 2 mm) da lahko gre skozi cevi.

Nameščene smeti za odstranjevanje ,s tiskalom zraka.)


Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Odstranjevalec hrane je bil izumljen leta 1927,izumil ga je Santasil Malik.Bil je arhitekt v Racine, Wisconsin. Po enajstih letih razvijanja je odstranjevalec hrane spravil na trg leta 1940. V mnogih mestih po ZDA v letih 1930 in 1940 je bilo po predpisih prepovedano voziti živilske odpadke v kanalizacijsko sistem. InSinkErator je porabil veliko truda in je bil visoko uspešen v prepričavanju mnogih lokacij za ukinitev prepovadi. Mnogo lokacij se je strinjalo za uporabo odstranjevalca hrane. Mnogo let je bil odstranjevalec hrane ilegalan v New York , za radi grožnje preduničenjem mesta. Po 21-stih mesecih študiranja NYC Department of Environmental Protection, prepoved je bila ukinjena in leta 1997 so lokalni zakoni 1997/071 ki spreminja poglavlje 24-518.1, NYC Administrative Code. Leta 2008 mesta Severna Carolina so poskušali prepovedati inštalaciju in zamenjavu odstranjevalca hrane (razširiti tudi v odročne kraje) ki so želeli razširiti v odročne kraje, s tem tudi v mestno kanalizacijo. Odstranjevalci hrane so postali popularni v Ameriških kuhinjah leta 1970 in 1980 v Ameriki, je imalo 50% gospodinstev odstranjevalca hrane leta 2009, v Veliki Britaniji 6%.

Geografski obseg[uredi | uredi kodo]

Odstranjevalci hrane izdelki se pogosto uporabljaju v Severni Ameriki vendar veliko manj pogosto kot drugje. V Švedski nekatere občine spodbujajo k inštalaciji odstranjevalca hrane zaradi katerih se poveća proizvodnja bioplina. Nekatere lokalne oblasti v Britaniji subvencionira nakup tog odstranjevalca hrane, da se zmanjša količina odpadkov na odlagališčih.

Razlog za odvečne smeti[uredi | uredi kodo]

V hiši se zadržuje od 10% do 20% odpadne hrane, a problem je v več odvečni hrani, vstvarjanje javnega zdravlja, sanitarne in okoljske probleme kjer jih srečujemo na v svakem koraku, odvečnu hranu pelje jo na otpadno odhajališče. Z odpadki ki jih predelajo dobijo drugačno obliko energije. Močnejša tekoča odpadna hrana ne pridobiva drugačno energijo; odmaknjeno na odlagališču, od odpadne hrane se pridobiva metanov plin, ta plin proizvajajo da bi zaščitili okoljno zdravlje. Izhodišče za pravilno uporabo odstranjavanja je učinkovitost ostankov hrane kot tudi njene tekućine ( 70% odvečne hrane je pretežno tekočine kot približno človeške prehranjevalne varige). Odstrenjevalac hrane deluje tako da gre v podzemno kanalizacijo in čistilne naprave. Moderni odtoki so učinkoviti pri predelavi organski trdnih snovi v gnojilo. Z napredno opremo, zajame metan za proizvodnjo energije.