Uporabnik:Anjaalic87

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Saša Vuga[uredi | uredi kodo]

Saša Vuga - slovenski pisatelj, pripovednik, akademik in dramaturg, rojen 8.2.1930, na Mostu na Soči v Sloveniji.



Življenje[uredi | uredi kodo]

Po končani gimnaziji v Novi Gorici je diplomiral na filozofski fakulteti v Ljubljani, in sicer iz predmeta slovenski jezik in književnost. Od leta 1949 je bil zaposlen na RTV Ljubljana, sprva kot napovedovalec, od leta 1962 pa kot urednik dramske redakcije TV. Vuga sodi v t.i. današnjo srednjo slovensko pisateljsko generacijo. Postopoma se je razvil v enega najsamobitnejših predstavnikov. Vugov pisateljski svet je razpet med mestom in rodno deželo. V njem je vseskozi navzoča vojna, zanj so značilne osnovne prvine: etična angažiranost, modernost oblike in snovna zanimivost. Posebne omembe je vredna Vugova jezikovna in stilna dognanost. Saša Vuga je opravil pionirsko delo pri uveljavljanju nove dramske zvrsti - slovenske TV igre - najbolj zahtevne,vsekakor pa najbolj ugledne zvrsti TV programa.


Delo[uredi | uredi kodo]

Napisal je scenarij za televizijski prikaz Dekamerona, po njegovi redakciji je bila na televiziji odigrana dramatizacija Cankarjevega Polikarpa. Novele in črtice je začel Vuga objavljati, še preden je izdal svojo prvo knjigo. Pisal predvsem za odrasle, manj za otroke.

Prva izdana knjiga Saše Vuga pod naslovom Škorenjček Matevžek je izšla leta 1955. Je moderna lirična pravljica, katere poglavitna ideja je boj za nacionalno svobodo Slovencev, posebej še Primorcev, ki so že pred vojno trpeli pod fašizmom. Bralčevo fantazijo sproščajo številne poosebitve. Posebna značilnost je lirični ton pripovedi.

Zbirka Vugovih TV iger, ki je izšla leta 1969 pod naslovom Rekviem za heroji, je prvi primer knjižne izdaje slovenske TV drame. Nepatetična, trda in pretresljiva dramska pripoved in izpove do ljudeh, ki so se borili za isti cilj.

Gorjupa bajta - po radijskem izvirniku Steza do polnoči - sodi k tistim Vugovim izpovedim, ki jim je za podlago čas, ko je slovenski človek krvavel v svoji zgodovinsko najpomembnejši preizkušnji. Trda, pretresljiva je, kot porojena zgolj v pisateljevi fantaziji - pa vendar jo peklenska logika razvije od prizora do prizora v bridek in krivičen konec. Delo, objevljeno v počastitev tridesetletnice osvoboditve, je leta 1973 prejelo Nagrado vstaje slovenskega naroda.

Druga dela : Erazem Predjamski, Vseenost, Račke po reki plavajo, Kobariško zrcalo, Sij s kačjih rid.


Dosežki, priznanja in nagrade[uredi | uredi kodo]

1979-nagrada Prešernovega sklada

1973-prejel Nagrado vstaje slovenskega naroda

1998-prešernova nagrada