Uporabnik:Alma Ignjatovič

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Ježek

Ježek je slovenska ljudska pravljica, ki jo je zapisal Anton Hren.

Obnova[uredi | uredi kodo]

Pravljica govori o Malem Jančku, ki je vedno silil k svoji mami, ko je mesila kruh. Nekega dne, ko je Janček zopet želel mesiti kruh mu je nejevoljno rekla ˝Beži no, ježek!˝. V tistih časih so se čudeži dogajali bolj pogosto kakor dandanes, in deček se je res spremenil v ježka. Zato je moral oditi v gozd, kjer si je pod votlo hruško izkopal jamo in v njej prebival 7 let. Za gozdom je stal grofovski grad in tako je sam grof nekega dne zataval v gozd in se izgubil. Po dolgem tavanju po gozdu se je želel malo odpočiti in sedel ravno pod ježevo hruško. Ko je grof opazil ježka-Jančka ga je prosil za pomoč, da bi prišel iz gozda. Ježek mu je z veseljem pokazal pot do doma, v zameno za plačilo pa je želel eno od grofovih hčerk. Drugi dan je ježek, z veseljem prižvižgal pred grofov grad po obljubljeno plačilo. Grof se je pripravil na njegov prihod tako, da je naročil hčerkam naj zapro grajska vrata in skozi okna opazujejo, kako se bo ježek odzval. Ježek je spretno skočil na petelina, ki je od razburjenosti zletel na okno in tako je lahko nagovoril grofove hčerke. Na začetku se nobena ni želela poročiti z njim, kasneje pa je najmlajša hčerka privolila le zato, ker je rešil njenega očeta. Pred oltarjem se je ježek-Janček spremenil v prekrasnega mladeniča in se poročil s svojo nevesto.

Analiza[uredi | uredi kodo]

Ker pravljica Ježek spada med slovenske ljudske pravljice, lahko v njej najdemo veliko prvin, ki so značilne za ljudske pravljice:

- srečen konec ( ježek-Janček se spremeni v prekrasnega mladeniča, poroka)

- pravljično število (ježek je čakal 7 let, grofove 3 hčere)

- nadnaravne sile (ko se ježek spremeni v človeka)

- dogajalni prostor in čas nista znana ( ni natančno določen kraj-dogaja se na veliko različnih krajev, in ni natančno določen čas-ki je lahko univerzalen)

- starinski izrazi (ogledi, korajžnim, de druga)


Pravljico Ježek lahko primerjamo z mnogo drugimi pravljicami, ki se prav tako končajo s srečnim koncem in so posledica tipičnega nadnaravnega preobrata, kot so:

- Žabji princ (tam princesa poljubi žabo, ki se nato spremeni v očarljivega princa temu sledi poroka)

- Jež se ženi (kjer nevesta poljubi ježa in se pri tem zbode v ustnicu in temu sledi nadnaravni razplet)...

Mnogo ljudskih pravljic se konča na način, kot se je pravljica Ježek. Pravljice s tipom srečnega konca so večkrat zelo predvidljive s ponavljajočo se iluzijo poroke, ki zagotovi srečno življenje do konca dni. Junaka v pravljici nastopata kot dobri osebi in s pozitivno identifikacijo (ježek na začetku trpi, potem pa `zmaga´). Na začetku pravljice je poudarjena separacija doma (Janček_ježek mora zapustiti dom, ker se je spremenil v ježa). Tipično prvino ljudske pravljice opazimo tudi v primeru, ko se za rešitev problema, ki nastane ko pride ježek po obljubljeno nagrado ponudi najmlajša hčerka in tako reši obljubo svojega očeta. Sprva velja njena odločitev za zelo pogumno, nenavadno in za njo predvsem pogubno, kasneje pa je njen pogum poplačan.

Pravljice kjer se v osrednji literarni vlogi pojavlja jež so še: Ježek Janček, Zajec in jež, Jež in srna, Od kdaj ima jež bodice, Jež in lisica, Jež in lisica...


Literarne okoliščine[uredi | uredi kodo]

- čas dogajanja: ni določen

- kraj dogajanja: ni določen

- glavne osebe: ježek-Janček, grof

- stranske osebe: mati, hčere

Literatura[uredi | uredi kodo]

Hren, A., Ježek, Slovenske ljudske pripovedi, Mladinska knjiga, Ljubljana 1985

Glej tudi[uredi | uredi kodo]