Uporabniški pogovor:Tjasagale

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Welcome!, ¡Bienvenido!, Dobrodosli, Wilkommen, Добро пожаловать, Benvenuti, Bem-vindo!, Bonvenon, Welkom


Pozdravljen/a v Wikipediji, Tjasagale!
Crystal Clear app amor.png
Hvala za tvoje prispevke. Za začetek si oglej uvod in obišči vadnico. Če želiš, se lahko vpišeš na sezname Wikipedistov in na svoji uporabniški strani navedeš jezike, ki jih govoriš ter nekaj malega o sebi (od kod prihajaš, katera področja te zanimajo, in podobno).
Wiki letter w.svg
Pri urejanju bodi pozoren/na na nekatera pravila in smernice:

Kot vodilo pri slogu in zgradbi članka ti je lahko kateri izmed izbranih člankov - člankov, ki spadajo med najboljše. Med njimi je lahko tudi tvoj!

Preizkušanju urejanja je namenjen tvoj lastni peskovnik (ta je namenjen samo tebi in ga lahko uporabljaš brez skrbi, da bo vsebino kdo pobrisal). Na pogovornih straneh se tikamo in na koncu podpišemo, in sicer takole: --~~~~ ; če v tekst vstaviš ta dva vezaja in štiri »tilde«, se bodo po shranjevanju samodejno spremenili v podpis z datumom in uro vnosa. V člankih se ne podpisujemo.

Crystal Clear app lphoto.png
Z veseljem bomo sprejeli tudi slike in druge datoteke, ki jih boš prispeval/a oziroma dodal/a v članke. Vendar pri tem upoštevaj pravila o uporabi slik in avtorskih pravicah.
Crystal Clear action info.png
Če imaš še kakšno vprašanje:
  • za enciklopedična vprašanja je na razpolago Orakelj.
  • v zvezi z delom v Wikipediji pa vprašaj Pod lipo, se pridruži IRC-kanalu #wikipedia-sl, pošlji e-pošto na info-sl (afna) wikimedia.org ali pa se obrni kar name.


Za konec še najpomembnejše: želim ti veliko volje, veselja in uspehov pri delu! —

Za vse informacije glede projekta Wikipedija:WikiProjekt Slovenski mladinski pisatelji se lahko obrneš name [1]

Lp, --Fran 16:48, 11. november 2007 (CET)


France Prešeren[uredi kodo]

Urejanje lahko nadaljuješ na France Prešeren/Delovna verzija. Prosim, da si ogledaš vadnico in druge priročnike, predvsem slogovnega. Pa prepričaj se ali nisi vsebine samo prekopirala z interneta. Copy-paste je prepovedan! --Miha 14:29, 29. december 2007 (CET)

Vsebina o pedagoškem delu z učenci ne sodi ravno v enciklopedijo. Sicer pa lahko opise posameznih Prešernovih del vnašaš v članke le-teh. Večina del še nima ustvarjenega članka. Vse povezave pa lahko najdeš tule: Delo Franceta Prešerna. --Janezdrilc 16:17, 29. december 2007 (CET)

Ko boš končala delo na delovni verziji, odpri stran, nato označi celotno vsebino in CTRL+C, nato pa odpri izvirni članek, označi vse besedilo in CTRL+V. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 21:09, 30. december 2007 (CET)

Sem prekopiral vsebino delovne verzije, tako da je sedaj vidna vsem. lp, --Miha 21:51, 30. december 2007 (CET)


Vsebina je obnovljena na naslovu: France Prešeren/Delovna verzija. Sem prosil uporabnika, ki je vsebino razveljavil, da ti pove točno kaj je bilo narobe. lp, --Miha 17:59, 15. januar 2008 (CET)

Tjaša pozdravljena. Ti bom jaz odgovoril, čeprav nisem premikal "tvoje" strani. Zavedati se moraš, da tukaj deluje cel kup takšnih in drugačnih oseb. Nekateri so malo bolj človeški, nekateri manj. Gre v prvi vrsti za to, da je to enciklopedija in dejstvo pač je, da so v enciklopedijah članki suhoparni. V enciklopedijah pač ni prostora za pesniške izlive in čustveno obarvana besedila. Članki morajo biti enciklopedični in natančni. V nasprotnem jih lahko ostali uporabniki priredijo, da taki postanejo. Prav tako ne gre pričakovati, da bo »tvoj« članek ostal nedotaknjen in tega se mora zavedati tudi vaša profesorica. Nikomur ne moremo preprečiti, da članek dopolni in ga predrugači, dokler to dela v skladu s smernicami in pravili. Le redko se bo tudi zgodilo, da bo tak uporabnik napisal drugemu uporabniku, da je njegov članek spremenjen. Da boš na tekočem, kaj se s tvojimi članki dogaja jih dodaj na seznam spremljanih strani (spisek nadzorov). le tako boš vedno na tekočem, da je bil članek morebiti spremenjen in/ali vandaliziran.--Rude 18:46, 15. januar 2008 (CET)

Eno izmed temeljitih redakcij sem opravil jaz, ker menim, da stavki kot so "France Prešeren je sodil med srednje velike ljudi. Njegova ramena so bila široka, povešena, drža malomarna in vase pogreznjena," ali pa: "Okrog ust je imel poteze iskrene prijaznosti in dobrote. Njegovi lasje so bili temno rjave barve, skoraj črne, bili pa so nekoliko skodrani, gosti, mehki in bleščeči. Ni si jih rad strigel, zato so mu večkrat segali preko ramen," v enciklopediji nimajo kaj početi. So povečini povsem subjektivni (kaj so na primer "poteze iskrene prijaznosti in dobrote"?!?) in hkrati ni jasno, od kod izvirajo takšni podatki in zakaj so važni. Če bi bil Prešeren maneken, bi še razumel ...
Pobrisal pa sem tudi povzetek učnega načrta, ki ne sodi v enciklopedijo. Morda ste na fakulteti navodila, da morate pisati o Prešernu v šolski rabi, ampak, če je tako, so bila proti pravilom, smernicam in duhu WP. Pisanje v slogu "Za najmlajše izmed njih (prvi dve triletji osnovne šole) je založba Prešernova družba izdala zbirko Poezije dr. Franceta Prešerna v besedi in sliki. Knjige niso obsežne, saj so prirejene otrokom. Zajemajo eno samo Prešernovo pesem, ta pa je razčlenjena po kiticah tako, da vsaki kitici pripada svoja stran, zraven pa je ilustracija, ki ponazarja verze v njej. Preko ilustracij imajo otroci jasnejši pogled na Prešernove pesmi", sodi v priročnike za učitelje ali v strokovno literaturo in ne v enciklopedijo, ki je namenjena "povpreečnemu bralcu" ne pa učiteljem slovenščine. --IP 213 17:40, 28. januar 2008 (CET)