Uporabniški pogovor:Slanaslana

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

DIGILOGNO[uredi kodo]

Beseda digilogno je neologizem, ki je sestavljen iz besed digitalno in analogno. Označuje pojem, stvar ali pojav, ki je sestavljen iz dveh bistvenih elementov: fizičnega bistva stvari, vpetega v določeno strojno ali programsko opremo. Digitalno je povezano s prikazovanjem v številkah. Čas na primer preberemo na digitalni uri iz številk, na analogni uri pa ga moramo iz lege kazalcev. Analogni prikaz vrednosti je načeloma zvezen, digitalni pa diskreten (točkoven). Digilogno torej definira svet med digitalnim in analognim, zveznim in točkovnim. Digilogno v komunikaciji pomeni dotikati, čutiti in razumeti nove svetove komuniciranja, je vzpostavljanje konkretnega odnosa do stvari, ljudi, okolja in tehnologije.

Analógno ima vsaj dva pomena:

• V tehniki pomeni analogno, da imamo zvezni, časovno kontinuiran signal, ki je po vrednosti sorazmeren neki fizikalni veličini. Na primer električna napetost je lahko analogna temperaturi. Nasproten pojem je digitalno. • V splošnem pomeni analogno enako ali ustrezno nečemu. Kadar je nekaj enako lahko rečemo tudi, da tvori analogijo. Iz analogije lahko pridemo do spoznanja.

Beseda digitálno izvira iz latinske besede digitus - prst in ima več pomenov.

• Medicina: s prstom • Tehnika : digitalni signal je po vrednosti in časovno diskreten. Nasprotni pojem je analogno. • Ekonomija, v računovodstvu: digitalni odpis je oznaka za aritmetično-degresivni odpis.