Uporabniški pogovor:Rozika76

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Welcome!, ¡Bienvenido!, Dobrodosli, Wilkommen, Добро пожаловать, Benvenuti, Bem-vindo!, Bonvenon, Welkom


Pozdravljen/a v Wikipediji, Rozika76!
Crystal Clear app amor.png
Hvala za tvoje prispevke. Za začetek si oglej uvod in obišči vadnico. Če želiš, se lahko vpišeš na sezname Wikipedistov in na svoji uporabniški strani navedeš jezike, ki jih govoriš ter druge podatke o sebi (od kod prihajaš, s čim se še ukvarjaš in tako dalje).
Wiki letter w.svg
Pri urejanju bodi pozoren/na na nekatera pravila in smernice:

Preizkušanju urejanja je namenjen peskovnik. Na pogovornih straneh (v člankih pa ne), se podpisuj, in sicer takole: --~~~~.

Crystal Clear app lphoto.png
Z veseljem bomo sprejeli tudi slike in druge datoteke, ki jih boš prispeval/a oziroma dodal/a v članke. Vendar pri tem upoštevaj pravila o uporabi slik in avtorskih pravicah.
Crystal Clear action info.png
Če imaš še kako vprašanje:
  • za enciklopedična vprašanja je na razpolago Orakelj.
  • v zvezi z delom v Wikipediji pa vprašaj pod lipo ali pa se obrni kar name.


Za konec še najpomembnejše: želim ti veliko volje, veselja in uspehov pri delu!

Tvoji prispevki[uredi kodo]

En ali dva stavka še nista članek, temveč slovarski vnos. Wikipedija pa ni slovar, temveč enciklopedija. Poskušaj napisati vsaj en konkreten odstavek o temi, ko ustvarjaš članke. Ne pozabi tudi na slogovne smernice pri pisanju člankov, pa uvrsti jih v kategorijo in dodaj medjezikovne povezave, sicer bo moral to za tabo početi nekdo drug. Nenazadnje pa je dogovor, da imajo gesla v Wikipediji naslove v prvi osebi ednine (razen tistih o taksonomskih kategorijah živih bitij in še par izjem). Torej ne žužkojede rastline, ampak žužkojeda rastlina in ne zunanji zajedavci, ampak zunanji zajedavec (po drugi strani je pa recimo naslov članka rastline v množini). Naslov popraviš tako, da uporabiš zavihek "premakni" na vrhu strani. — Yerpo Ha? 10:57, 16. december 2009 (CET)Hvala za pojasnilo, članek sem obnovil. Dovoljenje za objavo napiši na njegovi pogovorni strani, na dnu članka pa naredi poglavje "Viri" in not prilepi link do izvornega teksta. O osnovah urejanja strani (recimo o tem kako se delajo poglavja) se lahko poučiš v vadnici. Lahko pobrskaš tudi za kakšno sliko humusa po Zbirki, vključiš jo na enak način kot je napisano v vadnici za zunanje povezave in je ni treba še enkrat nalagati tukaj. — Yerpo Ha? 11:05, 17. december 2009 (CET)

Še eno stvar nam prosim razjasni. Sklicevanje na vir (kar pomeni besedna zveza povzeto po) je nekaj zelo drugačnega od dobesednega prepisovanja vira. Jaz lahko brez da bi vprašal za dovoljenje vzamem podatek, ki sem ga našel v enciklopediji (recimo), ne smem pa prepisat celega poglavja ven iz enciklopedije, ker je to kršitev avtorskih pravic. Si sigurna, da si razložila gospe Tomšič da nameravaš (skoraj) dobesedno skopirati njihovo delo? — Yerpo Ha? 11:58, 17. december 2009 (CET)