Uporabniški pogovor:Primozobal

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Welcome!, ¡Bienvenido!, Dobrodosli, Wilkommen, Добро пожаловать, Benvenuti, Bem-vindo!, Bonvenon, Welkom


Pozdravljen/a v Wikipediji, Primozobal!
Hvala za tvoje prispevke. Za začetek si oglej uvod in obišči vadnico. Če želiš, se lahko vpišeš na sezname Wikipedistov in na svoji uporabniški strani navedeš jezike, ki jih govoriš ter nekaj malega o sebi (od kod prihajaš, katera področja te zanimajo, in podobno).
Pri urejanju bodi pozoren/na na nekatera pravila in smernice:

Kot vodilo pri slogu in zgradbi članka ti je lahko kateri izmed izbranih člankov - člankov, ki spadajo med najboljše. Med njimi je lahko tudi tvoj!

Preizkušanju urejanja je namenjen tvoj lastni peskovnik (ta je namenjen samo tebi in ga lahko uporabljaš brez skrbi, da bo vsebino kdo pobrisal). Na pogovornih straneh se tikamo in na koncu podpišemo, in sicer takole: --~~~~ ; če v tekst vstaviš ta dva vezaja in štiri »tilde«, se bodo po shranjevanju samodejno spremenili v podpis z datumom in uro vnosa. V člankih se ne podpisujemo.

Z veseljem bomo sprejeli tudi slike in druge datoteke, ki jih boš prispeval/a oziroma dodal/a v članke. Vendar pri tem upoštevaj pravila o uporabi slik in avtorskih pravicah.
Če imaš še kakšno vprašanje:
  • za enciklopedična vprašanja je na razpolago Orakelj.
  • v zvezi z delom v Wikipediji pa vprašaj Pod lipo, se pridruži IRC-kanalu #wikipedia-sl, pošlji e-pošto na info-sl (afna) wikimedia.org ali pa se obrni kar name.


Za konec še najpomembnejše: želim ti veliko volje, veselja in uspehov pri delu! —

Organizacija vsebine[uredi kodo]

Pozdravljen, ne zdi se mi smiselno vsebine o družini Vogler in njihovih posestih toliko drobiti, saj zmede bralca in večina ljudi tako specifičnih naslovov niti ne bo našla. Predlagam torej, da vse vsebine o posestvu združiš na naslovu Cankova št. 23 (Slovenija). Drugo, v člankih se ne podpisujemo, zato prosim, da odstraniš svoje podpise. Tvoj prispevek je razviden iz zgodovine vsake od strani. Hvala, — Yerpo Ha? 10:01, 5. september 2014 (CEST)[odgovori]

Isti pomislek velja za Kulturni projekt: Raziskovanje kulture in etnologije Goričkega. Malo dvomim, da je projekt tako pomemben, da zasluži samostojen članek v Wikipediji (sploh ker v članku ni naveden noben neodvisen vir o projektu - več o tem na Wikipedija:Preverljivost in Wikipedija:Pomembnost), pa tudi vsebina je precej nametana in slikovno gradivo ni dobro izbrano. Wikipedija namreč ni zbirka vseh podatkov in promocija projekta v tej obliki ni ravno primerna za sem. — Yerpo Ha? 14:57, 7. november 2017 (CET)[odgovori]

Slike[uredi kodo]

Znova pozdravljen, tokrat imam vprašanje/komentar glede slik, ki si jih dodal v članek Turistični in zgodovinski objekt Vogler. Si ti avtor vseh naloženih slik oz. imaš pooblastilo za njihovo objavo pod prosto licenco? Tukaj namreč pazimo na avtorske pravice in vsaj pri dveh je situacija nejasna: pri slika:Objekt Vogler.jpg piše, da je avtor nekdo po imenu Borut Bencak, s slika:A3 - 100 let v dobro dediščine-page-001.jpg pa je možno razbrati, da ga je izdelal Zavod RS za varstvo kulturne dediščine. Prosim, da pojasniš, kako je s tem, sicer bomo morali vse gradivo po načelu previdnosti brisati. — Yerpo Ha? 14:15, 16. oktober 2017 (CEST)[odgovori]


Te spremembe ne razumem. Če je avtor Borut Bencak, kako je potem lastno delo Primoža Obala? Mimogrede, na pogovornih straneh se po dogovoru tikamo, da je bolj kolegialno vzdušje, tudi mene seveda ni treba vikati. — Yerpo Ha? 17:52, 16. oktober 2017 (CEST)[odgovori]


Pozdravljen,

mislim, da zdaj razumem. Torej če je fotografija moja last, ker je bila podarjena ali kupljena, pri tem pa je fotograf nekdo tretji, potem moram slednje tudi ustrezno zavesti pri nalaganju. Pri fotografiji Objekt Vogler, moram torej popraviti opis na slednji način: avtor: Borut Bencak, vir: Primož Obal. Slednje bom tudi moral popraviti še glede drugih fotografij, ki jih je fotografiral: Simon Koležnik. Popravi me, če razmišljam napačno.

Imam pa tudi dodatno vprašanje: rad bi naložil tudi stare fotografije, ki so moja last, vendar pa avtorja fotografij ne vem, ker nikjer ni zaveden. Kako potem slednje zavesti pri nalaganju ?

Hbala za odgovor. -Ta nepodpisani komentar je dodal Uporabnik:Primozobal (pogovorprispevki) 09:04, 17. oktober 2017‎.

Žal ni tako enostavno. Avtorske pravice si v vsakem primeru lasti fotograf, razen če imata pogodbo, po kateri je nate prenesel vse materialne pravice na avtorskem delu. Če imata samo ustni dogovor, mora on dati dovoljenje. Za take primere imamo pripravljen postopek - Wikipedija:Dokazilo o dovoljenju za objavo, najbolj elegantno bi bilo, da oba fotografa pošljeta takšon sporočilo po e-pošti na naslov, ki je tam naveden.
Pri starih fotografijah je stvar še rahlo bolj komplicirana. Avtorske pravice veljajo 70 let po smrti avtorja, če pa je avtor neznan, so to t.i. osirotela dela, ki jih žal ne smemo uporabljati - razen če so res že toliko stara, da ni možnosti, da bi avtor umrl pred manj kot 70 leti. Torej če so slike izpred prve svetovne vojne (ali, še bolje, iz 19. stoletja), potem jih lahko naložiš in označiš, da so avtorske pravice že potekle, sicer pa raje ne. — Yerpo Ha? 14:42, 17. oktober 2017 (CEST)[odgovori]

Spoštovani

Pridobil sem avtorske izjave.