Uporabniški pogovor:Pisecbesedil

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Welcome!, ¡Bienvenido!, Dobrodosli, Wilkommen, Добро пожаловать, Benvenuti, Bem-vindo!, Bonvenon, Welkom


Pozdravljen/a v Wikipediji, Pisecbesedil!
Crystal Clear app amor.png
Hvala za tvoje prispevke. Za začetek si oglej uvod in obišči vadnico. Če želiš, se lahko vpišeš na sezname Wikipedistov in na svoji uporabniški strani navedeš jezike, ki jih govoriš ter druge podatke o sebi (od kod prihajaš, s čim se še ukvarjaš in tako dalje).
Wiki letter w.svg
Pri urejanju bodi pozoren/na na nekatera pravila in smernice:

Preizkušanju urejanja je namenjen peskovnik. Na pogovornih straneh (v člankih pa ne), se podpisuj, in sicer takole: --~~~~.

Crystal Clear app lphoto.png
Z veseljem bomo sprejeli tudi slike in druge datoteke, ki jih boš prispeval/a oziroma dodal/a v članke. Vendar pri tem upoštevaj pravila o uporabi slik in avtorskih pravicah.
Crystal Clear action info.png
Če imaš še kako vprašanje:
  • za enciklopedična vprašanja je na razpolago Orakelj.
  • v zvezi z delom v Wikipediji pa vprašaj pod lipo, se pridruži IRC-kanalu #wikipedia-sl ali pa se obrni kar name.


Za konec še najpomembnejše: želim ti veliko volje, veselja in uspehov pri delu! — — Yerpo Ha? 14:43, 23. januar 2013 (CET)

Tvoji prispevki[uredi kodo]

Si sam napisal članka Izobraževalni strip in Žužkojedi ali je mogoče besedilo skopirano od kje? Sprašujem zato, ker je slog precej publicističen in je tematika tako raznolika (pa par stavkov o izobraževalnem stripu je skopiranih od tukaj). — Yerpo Ha? 15:12, 23. januar 2013 (CET)

Prvi članek sem napisala sama, drugi članek sem povzela po Družinski enciklopediji. Vendar sedaj gledam in vidim, da je spredaj napisano da knjige ni dovoljeno tiskati ali naprej širiti v drugih oblika. Tako bo najbolje, da sedaj ta članek brišem. Vir v prvi članek sem dodala. Hvala.--Pisecbesedil (pogovor) 15:32, 23. januar 2013 (CET)

Mimogrede, po dogovorih o slogu napišemo naslovno geslo krepko (in ne tudi ležeče, razen pri naslovih del) samo prvič ko se pojavi. Tudi povezave do drugih gesel delamo samo prvič, ko se neka beseda v članku pojavi, ne vsakič, sicer je tekst kot novoletna jelka. Prosim upoštevaj. — Yerpo Ha? 15:14, 23. januar 2013 (CET)

Hvala za opozorilo, članek brišem. Sem še čisto frišna na Wikipediji, tako upam, da ne bo preveč težav z mano. :) LP --Pisecbesedil (pogovor) 15:32, 23. januar 2013 (CET)
Nisem siguren da se razumeva. Povzemanje je ok, v smislu da uporabiš podatke in jih predstaviš s svojimi besedami, samo dobesedno ali skoraj dobesedno prepisovanje ni ok. — Yerpo Ha? 15:59, 23. januar 2013 (CET)
Razumem, da je povzemanje ok, ampak verjetno ne, če je v knjigi napisano, da nadaljno širjenje vsebine ni dovoljeno?? Ali pač? --Pisecbesedil (pogovor) 16:03, 23. januar 2013 (CET)
Z "vsebino" so mišljeni točno tisti stavki, ki so zapisani v knjigi. Teh ni dovoljeno kopirati. Če pa v knjigi prebereš (recimo) podatek, da med žužkojede uvrščamo 375 vrst živali, lahko to brez problema napišeš drugje s svojimi besedami in ti tega nihče ne more prepovedati. Zato sprašujem - je bil stavek "Približno 375 različnih vrst sesalcev iz reda žužkojedov (Insectivora) uvrščamo v sedem družin, sem sodijo tudi rovke, krti, ježi" (in ostali iz članka) prepisan dobesedno iz knjige ali piše v knjigi drugače in si samo podatke uporabila? Če piše v knjigi drugače, bomo članek obnovili.
Slike so druga zgodba. Slik, ki jih najdeš na drugih spletnih straneh prosim ne objavljaj, ker s tem kršiš avtorske pravice. — Yerpo Ha? 16:49, 23. januar 2013 (CET)
Aha razumem....članek Žužkojedi je napisan s svojimi besedami. Tako bi prosila, da članek obnovite. Jaz bom članek še enkrat pogledala in preverila, da bo res sigurno. --Pisecbesedil (pogovor) 16:55, 23. januar 2013 (CET)
Urejeno, hvala za pojasnilo in oprosti za sumničavost, ampak imamo zelo slabe izkušnje s prepisovalci. Oglej si še, kako so urejeni ostali članki o živalih (recimo Glodavci) in poskušaj svojega približati temu. Mislim uvodni stavek, povezave, kategorizacija ipd. Kolikor pač gre, naprej ga bodo (bomo) pa razvijali drugi. — Yerpo Ha? 17:02, 23. januar 2013 (CET)

Slike[uredi kodo]

Če ti ni prezakomplicirano, nalagaj svoje slike prosim v Zbirko. Slike iz Zbirke se lahko uporabljajo direktno v vseh Wikipedijah, lokalno nalaganje je bolj za take slike, kjer so kakšne omejitve zaradi avtorskih pravic (logotipi, naslovnice ipd.). — Yerpo Ha? 15:09, 16. februar 2013 (CET)

Hvala za opozorilo. Vem za vnaprej. Vendar te slike sedaj ne znam prestaviti v zbirko. Bom pa v nadaljevanju slike nalagala v zbirko, seveda, če tja spadajo. --Pisecbesedil (pogovor) 15:17, 16. februar 2013 (CET)
Lahko jih kar naložiš še enkrat v Zbirko z istim imenom, nekdo od administratorjev bo pa potem pobrisal lokalne. V Zbirko v splošnem spadajo vse lastne slike, ki jih avtor da v prosto uporabo po licenci CC-BY-SA in/ali GFDL. — Yerpo Ha? 15:19, 16. februar 2013 (CET)