Uporabniški pogovor:Mglava7

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Welcome!, ¡Bienvenido!, Dobrodošli, Wilkommen, Добро пожаловать, Benvenuti, Bem-vindo!, Bonvenon, Welkom
Pozdravljen/a v Wikipediji, Mglava7!
Hvala za tvoje prispevke. Za začetek si oglej uvod in obišči vadnico. Če želiš, se lahko vpišeš na sezname wikipedistov in na svoji uporabniški strani navedeš jezike, ki jih govoriš ter nekaj malega o sebi (od kod prihajaš, katera področja te zanimajo in podobno).
Pri urejanju bodi pozoren/na na nekatera pravila in smernice:

Kot vodilo pri slogu in zgradbi članka ti je lahko kateri izmed izbranih člankov – člankov, ki spadajo med najboljše. Med njimi je lahko tudi tvoj!

Preizkušanju urejanja je namenjen tvoj lastni peskovnik (ta je namenjen samo tebi in ga lahko uporabljaš brez skrbi, da bo vsebino kdo pobrisal). Na pogovornih straneh se največkrat tikamo in na koncu podpišemo, in sicer takole: --~~~~ ; če v tekst vstaviš ta dva vezaja in štiri vijuge, se bodo po shranjevanju samodejno spremenili v podpis z datumom in uro vnosa. V člankih se ne podpisujemo.

Z veseljem bomo sprejeli tudi slike in druge datoteke, ki jih boš prispeval/a oziroma dodal/a v članke. Vendar pri tem upoštevaj pravila o uporabi slik in avtorskih pravicah.
Če imaš še kakšno vprašanje:
  • za enciklopedična vprašanja je na voljo Orakelj.
  • v zvezi z delom v Wikipediji:

Za konec še najpomembnejše: želim ti veliko volje, veselja in uspehov pri delu! —

--Yerpo Ha? 10:53, 11. marec 2008 (CET)[odgovori]

Slike[uredi kodo]

Lepo da prispevaš svoje slike, vendar moraš pri nalaganju upoštevati dvoje:

  1. Slika mora biti opremljena z opisom, iz katerega se da razbrati, kaj je na njej
  2. Izbrati moraš licenco, ki dovoljuje prosto razširjanje in spreminjanje. Najbolj uveljavljena je {{GFDL-lastno}}. Dodaš jo tako, da na strani s sliko klikneš "uredi" in dodaš najprej opis, nato pa prej omenjeno kratico (skupaj z zavitimi oklepaji).

Če imaš še kaj vprašanj glede tega, me lahko kontaktiraš na moji pogovorni strani. --Yerpo Ha? 10:53, 11. marec 2008 (CET)[odgovori]

Info. ob prvih urejanjih:

  1. Vsebina, ki si jo dodal mora biti tvoje lastno delo, ali pa moraš zanjo imeti dovoljenje avtorja. V nasprotnem primeru bo izbrisana!
  2. Slike, ki si jih naložil, morajo biti opremljene s podatki o tem, kaj predstavljajo, z avtorjem/virom in dovoljenjem. Sicer bodo izbrisane.
  3. Članek poskusi oblikovati v slogu enciklopedije: poglej si slog že obstoječih člankov. Ukaze urejevalnika preizkušaj v Peskovniku.

lp., Ziga 15:29, 11. marec 2008 (CET)[odgovori]


Aha, predvidevam, da si M. Glavan, besedilo pa si povzel iz [svoje diplomske naloge http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/dn_glavan_matjaz.pdf]. Hvala za prispevek, vsekakor pa moraš slike opremiti (zaradi kršenja avtorskih pravic oz. morebitnega teženja avtorjev/v primeru, da bi bile slike objavljene brez dovoljenja); slike opremimo s podatki:

  • kratek opis slike (kaj predstavlja)
  • avtor
  • (čas slikanja)
  • dovoljenje (ko nalagaš sliko, izbereš spodaj v combo box-u). Predlagam licenci PD (public domain) ali pa GFDL. najbolj enostavna je PD, pa še iz ostalih (tujejezičnih wikipedij jih najraje kopirajo - uporabljajo tudi tam). Sicer slike drugič raje naloži na zbirko (Commons): http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page

Tam se prijaviš ravno tako kot tu, sliko naložiš po istem postopku. Če je slika v Zbirki, jo lahko avtomatično uporabljajo vse wikipedije, sicer (tako kot je storjeno zdaj), jih lahko uporabljale naša lokalna.

V primeru, da bi slike ostale neopremljene, bi jih morali izbrisati. Če si avtor sam, lahko začneš kar pri prvi: http://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:Temenica_Sobra%C4%8De.jpg

lp., Ziga 15:37, 11. marec 2008 (CET)[odgovori]

Še enkrat si dobro preberi kaj ti je napisal Žiga zgoraj. Izbrati moraš tudi licenco, pod katero nalagaš sliko.--Rude 11:32, 12. marec 2008 (CET)[odgovori]

Živjo, hvala ker tako skrbite za slog, sem mislil, da je wikipedija "kar nekaj" oz. ljudej tako govorijo, sedaj pa vidim, da nekateri vlagate veliko dela v to, da vsi podatki štimajo. Vendar pa sem jaz še začetnik in mi marsikatera stvar ni jasna, tako da sem šele sedaj pogruntal zakaj so bile izbrisane slike iz prispevka o Dobrniču. No ja čas ni moj zaveznik, tako da se trenutno še ne bom spuščal v podrobnosti wikipedije, in zato tisto kar smatrate, da ne ustreza kriterijem prosto brišite. Bom ob priliki naštudiral kako in kaj in ponovno naložil.--mglava7 11.46, 12. marec 2008 (CET)

Ti bom jaz uredil eno od slik, ti pa nato poglej kaj sem naredil (tako da na sliki pritisneš zavihek Uredi stran. V primeru, da si zadovoljen z licenco jo "nalimaj" še na ostale, ki so tvoje delo.--Rude 11:52, 12. marec 2008 (CET)[odgovori]

Takole [tukaj] si oglej, kaj sem napisal in, če je OK podobno naredi tudi pri ostalih svojih slikah. upam, da bo pomagalo za začetek. Pri kasnejših nalaganjih pa licenco izberi že pri nalaganju samem (iz drop-down menija).--Rude 11:56, 12. marec 2008 (CET)[odgovori]

Hvala Rude. Si mi bil v veliko pomoč. V prihodnosti bodo vse moje slike urejen tako kot je treba.

Srečno.--mglava7 12:12, 12. marec 2008 (CET)[odgovori]

Poglej si članek Dobrnič in uredi notranje povezave (hyperlinke) na podoben način, kot sem ti nakazal jaz. Povezave na različna druga gesla (članke) so smotrne enkrat. Če se npr. v besedilu večkrat pojavlja isto geslo, ga povežeš samo prvič.

Ziga 13:38, 12. marec 2008 (CET)[odgovori]

Zbirka (Commons)[uredi kodo]

Prosim te, če lahko slike nalagaš v wikipedijsko zbirko in ne tako kot zdaj (na lokalno slovensko wikipedijo). kot sem že povedal, greš na tole spletno stran in se prijaviš/ ustvariš uporabniško ime prav tako, kot si to storil na tejle (slovenski) wikipediji. Potem naloži slike tja. Obstaja več razlogov za dajanje na zbirko:

  1. slike so tematsko urejene in zbrane v kategorijah (kar omogoča lažje iskanje in preglednost), glej npr. http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Slovenia
    1. opremljenost slike s podatki (primer): http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Zuzemberk1.JPG
  2. sliko,ki je v Zbirki, v članek implementiraš prav tako, kot si jo do zdaj (ko je bila naložena le na slovensko wp.). Razlika je le v tem, da jo lahko uporabljajo vse wikipedije, ne samo slovenska. Tvoje slike http://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:Zagorica.jpg na primer ne morejo uporabiti na angleški, nemški, italijanski, ipd. wikipediji. Morajo jo sneti iz naše, dati v Zbirko in jo potem uporabljati. Nekdo bo torej enkrat moral sliko naložiti na Zbirko namesto tebe. Tako početje je zamudno, dostikrat pa tudi redundantno (če se pozabi izbrisati podvojena slika na naši, t.j. lokalni wikipediji). Najbolj ekonomična poraba urejevalske energije je torej, da že kar takoj v začetku naložiš na Zbirko. Ni težko in ne vzame nič več časa, kot zdaj (razen, da se prvič prijaviš).

lp., Ziga 20:04, 14. marec 2008 (CET)[odgovori]