Uporabniški pogovor:Meho29

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Welcome!, ¡Bienvenido!, Dobrodosli, Wilkommen, Добро пожаловать, Benvenuti, Bem-vindo!, Bonvenon, Welkom


Pozdravljen/a v Wikipediji, Meho29!
Crystal Clear app amor.png
Hvala za tvoje prispevke. Za začetek si oglej uvod in obišči vadnico. Če želiš, se lahko vpišeš na sezname Wikipedistov in na svoji uporabniški strani navedeš jezike, ki jih govoriš ter druge podatke o sebi (od kod prihajaš, s čim se še ukvarjaš in tako dalje).
Wiki letter w.svg
Pri urejanju bodi pozoren/na na nekatera pravila in smernice:

Preizkušanju urejanja je namenjen peskovnik. Na pogovornih straneh (v člankih pa ne), se podpisuj, in sicer takole: --~~~~.

Crystal Clear app lphoto.png
Z veseljem bomo sprejeli tudi slike in druge datoteke, ki jih boš prispeval/a oziroma dodal/a v članke. Vendar pri tem upoštevaj pravila o uporabi slik in avtorskih pravicah.
Crystal Clear action info.png
Če imaš še kako vprašanje:
 • za enciklopedična vprašanja je na razpolago Orakelj.
 • v zvezi z delom v Wikipediji pa vprašaj pod lipo, se pridruži IRC-kanalu #wikipedia-sl ali pa se obrni kar name.


Za konec še najpomembnejše: želim ti veliko volje, veselja in uspehov pri delu!

lp., Ziga 08:31, 5. januar 2012 (CET)Odgovori[odgovori]

Zbirka oz. Commons[uredi kodo]

Slike, ki si jih dodal na Zbirko, so ok! Lahko jih implementiraš tudi v naše članke (če že v njih ni preveč slik - t.j. da članki ne bodo slikanice...) Obstaja nekaj napisanih oz. dorečenih pravil glede tega:

 • tematsko naj se slike v članku ne bi ponavljale (npr. če imaš stolp Lj.gradu iz istega zornega kota v istih barvah, itd...)
 • slikovno gradivo naj ne presega okvirov pisnega gradiva (npr., da ni čisto malo besedila, potem pa še za dve strani nanizanih slik.)
 • v primeru, da je slik preveč, imamo 2 možnosti:
 1. organiziramo jih v kategoriji v Zbirki in dodamo ukaz npr. {{commonscat|»ime kategorije«}}, t.j. kazalec na Zbirko, kjer si lahko bralec po mili volji ogleduje presežek slik
 2. če so slike za članek pomembne, pa je besedila bolj malo, naredimo galerijo in nanizamo thumbs-e z ukazom <gallery>
 • ko upload-aš slike - ki se nanašajo Slovenijo (lokacija, zgradba, ipd.) nujno! dodaj kategorijo, v kateri občini se to nahaja. Npr. če slikaš jezero Jasna v Kranjski gori, potem dodaj kategorijo »Kranjska gora municipality«. Enkrat je Yerpo uredil te vnose za več let nazaj in nima smisla, da to počne ponovno. Kategorije pri slikah zelo pomaagajo pri iskanju in izbiri slik.

lp., Ziga 16:43, 5. januar 2012 (CET)Odgovori[odgovori]

Izbrana slika[uredi kodo]

Predloge za sliko tedna ne ustvarjaj sam. Preden urednik določi sliko za izbrano sliko tedna, mora ta skozi glasovalni postopek in dobiti ustrezno število podpornih glasov. Sliko lahko daš na glasovanje tule. Pred tem poskrbi, da bo slika vključena v ustrezen članek na slovenski wikipediji (fotografija Plečnikovih Žal (še) ni, je samo na angleški).— MZaplotnik prispevki 11:09, 17. januar 2012 (CET)Odgovori[odgovori]

Wikipedija:Izbrane_slike/Predlogi/Slika:Žale-7.jpg --Miha 20:13, 19. januar 2012 (CET)Odgovori[odgovori]

Še par napotkov glede Zbirke[uredi kodo]

Pišem sem, ker na Zbirki naj bi se komuniciralo v angleščini, pa bi bilo malo čudno če bi kar preklopil tam...

 1. Za začetek te znova prosim, da svoje slike devaš samo v najbolj specifično možno kategorijo. Kategorije niso enako kot ključne besede tam in bi pomagalo, da se malo razgledaš po sistemu za občutek. Opazil boš recimo, da Kategorija:Slovenija ne vsebuje nobene slike namesto vseh, ki imajo kakšno zvezo s Slovenijo - to bi bilo totalno nepregledno in neuporabno. Za zgled kako morajo bit stvari na ravni posamezne slike, glej moj popravek pri Bohij 03.jpg.
 2. Oznako za status "Quality image" bo dodal bot ko bo slika potrjena. Zaenkrat so tvoji predlogi še v razpravi in sliko se promovira šele kakšen dan ali dva po tem, ko nekdo reče da je ok. Ni mišljeno da bi sam lepil oznake gor (podobno kot tukaj v slovenski Wiki ne).
 3. Ocenjevalci na strani s predlogi niso ravno navdušeni kadar jo nekdo zasuje s svojimi slikami. Bolje bodo sprejeti tvoji predlogi če boš dal največ kakšne dva na dan. Čisto subjektivna zadeva.
 4. V enciklopedičnem smislu bodo fotke dosti bolj uporabne, če jim boš označil koordinate - za navodila kako se to naredi glej commons:Commons:Geocoding, lahko ti pa jaz označim kakšno za zgled.
 5. Zadnje, vsake toliko pride naokrog anonim, ki ugotavlja da v Sloveniji ni t.i. "svobode panorame", torej so vse novejše zgradbe avtorsko zaščitene in ni možno ponujat njihovih fotografij pod prostimi licencami. Za podrobnosti glej prvo in drugo debato o tem. Neumnost, ampak tako je in tudi mdr. Plečnikova dela po tej zakonodaji še niso prosta (avtorske pravice potečejo 70 let po smrti avtorja). Ne morem ti dat kakšnega uporabnega nasveta kaj naredit, ker tudi tisti anonim ni zelo dosleden, samo povem da ne boš presenečen če se bo kakšna tvoja slika znašla med predlogi za brisanje... Načeloma je pa bolje, da slikaš tako, da avtorsko zaščiteno arhitekturno delo predstavlja samo manjši del kompozicije.

Toliko zaenkrat, če imaš kakšno vprašanje pa kar. — Yerpo Ha? 22:16, 30. januar 2012 (CET)Odgovori[odgovori]

 1. Hvala za enkrat. Bom probal upoštevati več ali manj vse kar si napisal. Zadnjič sem našel da si lahko vklopim določene zadeve na zbirki in ena izmed teh je bila gumbek za direktno dodajanje na kandidate za QI, tako da sem malo pretiraval. Tisto okoli dodajanja oznake Qi se mi je pa kar zdelo da bo tako kot je, ampak sem bil malo prehiter. Se še lovim okol določenih zadev, tako da vsak nasvet prav pride. Naprimer sem dobil opazko za neko sliko in sem jo upošteval in sliko popravil, potem pa je kar izginila iz predlogov za QI, tako da še ne vem kaj se je zgodilo. Sem samo naložil novo verzijo iste slike pa je kar zginila iz predlogov. No, pa saj je še prav glede na to kolk sm jih zdej tja zmetal.
 2. Za Geocoding pa sem že malo pobrskal in sem pri eni sliki, katera tudi kandidira za FP, že dodal koordinate, tako da bom ko bo malo več časa malo prečesal ostale fotke in dodal še kake.
 3. Še enkrat hvala! — meho29