Uporabniški pogovor:LFCSpionKop

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Welcome!, ¡Bienvenido!, Dobrodosli, Wilkommen, Добро пожаловать, Benvenuti, Bem-vindo!, Bonvenon, Welkom
Pozdravljen/a v Wikipediji, LFCSpionKop!
Crystal Clear app amor.png
Hvala za tvoje prispevke. Za začetek si oglej uvod in obišči vadnico. Če želiš, se lahko vpišeš na sezname Wikipedistov in na svoji uporabniški strani navedeš jezike, ki jih govoriš ter nekaj malega o sebi (od kod prihajaš, katera področja te zanimajo, in podobno).
Wiki letter w.svg
Pri urejanju bodi pozoren/na na nekatera pravila in smernice:

Kot vodilo pri slogu in zgradbi članka ti je lahko kateri izmed izbranih člankov - člankov, ki spadajo med najboljše. Med njimi je lahko tudi tvoj!

Preizkušanju urejanja je namenjen tvoj lastni peskovnik (ta je namenjen samo tebi in ga lahko uporabljaš brez skrbi, da bo vsebino kdo pobrisal). Na pogovornih straneh se tikamo in na koncu podpišemo, in sicer takole: --~~~~ ; če v tekst vstaviš ta dva vezaja in štiri »tilde«, se bodo po shranjevanju samodejno spremenili v podpis z datumom in uro vnosa. V člankih se ne podpisujemo.

Crystal Clear app lphoto.png
Z veseljem bomo sprejeli tudi slike in druge datoteke, ki jih boš prispeval/a oziroma dodal/a v članke. Vendar pri tem upoštevaj pravila o uporabi slik in avtorskih pravicah.
Crystal Clear action info.png
Če imaš še kakšno vprašanje:
  • za enciklopedična vprašanja je na razpolago Orakelj.
  • v zvezi z delom v Wikipediji:


Za konec še najpomembnejše: želim ti veliko volje, veselja in uspehov pri delu! —

--Tone 14:50, 14. marec 2008 (CET)

Ko nalagaš slike, moraš nujno napisati opis, vir in licenco slik, sicer se jih po enem tednu briše. Glej WP:SLIKE. LP --Tone 15:00, 14. marec 2008 (CET)

Še enkrat, slike, ki niso tvoje delo in/ali niso objavljene pod licenco, ki omogoča njihovo prosto razširjanje, bodo brisane. Isto velja za slike brez opisa navedbe vira (kot je tale tvoja zadnja, ki ima poleg tega še neustrezno ime) --Yerpo Ha?
A ti razumeš slovensko? NE NALAGAJ SLIK OD VSEPOVSOD NA WIKIPEDIJO! Z neupoštevanjem pravil delaš samo delo sebi in drugim, koristi pa ni nobene. Prosim da upoštevaš, da tu zelo pazimo na avtorske pravice, saj je namen Wikipedije prosto razširjanje znanja. Ta dejavnost je pa zelo otežena če jo tožijo imetniki avtorskih pravic, ki niso dovolili prostega razširjanja vsebin. --Yerpo Ha? 17:37, 31. marec 2008 (CEST)

Zadnjič povem (potem bo treba pač ukrepati drugače): na WP spoštujemo avtorske pravice in ne dovolimo uporabe slik, ki so zaščitene. Poglej WP:SLIKE. Slika, ki si jo danes ponovno naložil, ima povsem jasno napisano, da je last Getty Images, zato sem jo takoj izbrisal, ostale bomo izbrisali v tednu dni, če ne boš prej ustrezno označil, da so objavljene pod prosto licenco. Pa najbrž niso ... --IP 213 15:37, 1. april 2008 (CEST)

Zdravo. Z avtorskimi pravicami je takole. Če ni na strani, s katere si sliko snel, eksplicitno napisano, da je slika v javni lasti (v 90% primerov slike niso v javni lasti), potem je avtorsko zaščitena in pravice ima lastnik strani. Zato moraš napisati, kaj je na sliki (recimo tukaj David Nalbadian), potem od kje si jo snel (link) in potem še licenco, recimo {{fairuse}}. Če si pa sam avtor slike, potem moraš to tudi napisati, ampak potem jo lahko licenciraš pod PD ali GFDL. In ko nalagaš, poskrbi, da bojo imele slike nekaj smiselna imena, Xin354646161311.jpg namreč ne pove ničesar. Vem, da je komplicirano, ampak treba je biti natančen. Če bojo kakšni problemi, kar vprašaj. LP --Tone 18:02, 1. april 2008 (CEST)

V prvem približku slik v javni lasti ni. Če smo bolj natančni, obstajajo strani, ki imajo slike v javni lasti (npr. Wikipedija, pa še tam ne vse slike). Če pa narediš sliko sam, ni problema. LP --Tone 20:14, 1. april 2008 (CEST)

Da ti ne bomo samo prepovedovali.... verjetno ne veš, da obstaja v okviru Wikipedije zbirka slik v javni lasti, ki se ji reče Commons (slovensko kar Zbirka). Najdeš jo na naslovu http://commons.wikimedia.org . Kar je najboljše, slike od tam lahko direktno uporabiš v člankih ne da bi jih moral posebej nalagat, enako kot slike tukaj, torej [[slika:imeslike.jpg|thumb|Opis]]. Za tvoj primer imaš celo kategorijo slik Nalbandiana, ki jih lahko brez omejitev vključiš v članek (poleg njih pa še verjetno kar nekaj nekategoriziranih, ki jih je treba ročno poiskati). --Yerpo Ha? 08:41, 2. april 2008 (CEST)

David Nalbandian[uredi kodo]

Tvoj članek David Nalbandian ne upošteva kar nekaj smernic. Prvo za biografske članke veljajo nekatera osnovna pravila (prva vrstica, pravilna kategorizacija) - poglej si WP:BIO ali kateri že obstoječ biografski članek. Poleg tega se v članke ne podpisujemo (podpisujemo se samo na pogovornih straneh). --Slodave 17:27, 2. april 2008 (CEST)

Infobox za teniškega igralca... verjetno bi rad nekaj takega: http://en.wikipedia.org/wiki/Template:Infobox_Tennis_player Poglej, če ima kakšen članek o teniškem igralcu na slovenski WP že tako predlogo, če jo ima, jo uporabi, če nima, pa skopiraj angleško kodo in popravi parametre (zaradi praktičnosti pusti spremenljivke v angleščini, prikazane besede pa prevedi). Povej, če bojo problemi (začetno delo s predlogami zna biti kar zoprno, odvisno, koliko obvladaš kodiranje). LP --Tone 17:43, 4. april 2008 (CEST)