Uporabniški pogovor:Franc Zupanič

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Lep pozdrav na straneh slovenske Wikipedije! --romanm (pogovor) 14:15, 9 dec 2004 (CET)


Kot eden od dokaj novih Wikipedistov te pozdravlajm tudi jaz. Dobrodošel in veliko užitka pri urejanju! Pa na svoji pogovorni starni povej kaj o sebi, tako da bomo vedeli ali smo dobili še enega matematika, fizika ali astronoma ali pa te zanimajo bolj vsakdanje teme. Janez Novak 15:11, 9 dec 2004 (CET)


Kot strojnega inženirja me izredno veseli, da smo dobili še enega iz tega področja (vsaj sorodnega, pa ko sem študiral in še ni bilo novega strojnega faxa ste bili če se ne motim neposredno poleg nas).
Jaz sem zaradi služb, kjer sem delal "pozabil več strojništva kot sem se ga naučil".
Obdelal sem (kolikor sem znal) razne trdote potem pa je bilo praktično konec mojega znanja, tudi on pomoči Krautovega Strojniškega priročnika.
Praktično vse s šoirokega področja tehnike je neobdelano. Obstajajo sicer na primer članki o železu, jeklu in še nekaj temah, pa so (malo pa se le še spomnim) dokaj bedni. Samo jaz jih ne znam dopolniti. Na tvojem področju te čaka ogromno tem, želim ti veliko uspeha! Janez Novak 13:44, 10 dec 2004 (CET)

Kristalografska terminologija[uredi kodo]

Najprej naj vas z nekaj zamude lepo pozdravim! Imam pa terminološko vprašanje: v članku o difuziji omenjate dve vrsti kristalnih napak: intersticijske atome ter praznine. Kot fizik vem o kristalografiji nasploh in o napakah v kristalih gotovo dosti manj, kot veste metalurgi, bi pa vseeno rad svoje znanje nekako spravil v red z vašim. Pri nas smo omenjali pet vrst točkastih napak v kristalu:

  • vrinjeni atom (istovrstni atom, ki zapusti svoje mesto in se vrine na mesto izven kristalne mreže)
  • atom nečistoče (drugovrstni atom, ki bodisi zasede mesto enega od osnovnih atomov, bodisi se vrine mednje)
  • primankljaj atoma (prazno mesto v kristalni mreži)
  • Frenklova napaka (kombinacija primankljaja atoma in vrinjenega atoma)
  • Schottkyjeva napaka (primankljaj atoma, kjer atom zapusti svoje mesto v kristalni mreži in preide na površino kristala)

Iz prebranega bi rekel, da je praznina tisto, čemur smo rekli »primankljaj atoma«, medtem ko gre pri intersticijski difuziji za atome nečistoč. Pri tem je termin »nečistoča« nekoliko neroden, ker gre v metalurgiji za namenoma dodane primesi... Sem pravilno združil poimenovanja? --Peterlin 09:46, 13 dec 2004 (CET)


Hvala za dopolnitev članka o nitriranju. Ker sem več strojništva pozabil kot se ga naučuil sem napisal skroemn članek, tako kot sem znal. Sedaj je iz tega nastal spodoben članek. Pa tam nekje so še članki (če te zanimajo) o trdotah, ... Janez Novak 15:32, 15 dec 2004 (CET)

Razprava za združitev strani Kaljenje [uredi kodo]

Članek Kaljenje , ki si ga urejal, je bil predlagan za združitev z drugim člankom. Če bi se rad udeležil razprave o združevanju, lahko to storiš tako, da klikneš tukaj. Na pogovorni strani nato dodaš svoje komentarje. Hvala. Pinky sl (pogovor) 18:32, 12. avgust 2012 (CEST)[odgovori]