Ugaritščina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Ugaritščina
Materni jezik staroveški Ugarit
Izumrl 12. stol. pr. n. št
Jezikovne kode
ISO 639-2 uga
ISO 639-3 uga
Ta članek vsebuje IPA sistem zapisa glasov v črkovni obliki. Brez ustrezne podpore za interpretacijo, lahko vidite vprašaje, okvirje ali druge simbole namesto Unicode znakov.

Članki o jezikih brez Glottolog kode

Ugaritščina je izumrli jezik, ki se je govoril na območju Ugarita, danes Ras Šamra severno od sirskega mesta Latakija. Znana nam je le v pisani obliki od leta 1928, ko so francoski arheologi odkrili Ugarit. Odkritje je bilo zelo pomembno za preučevalce Stare zaveze, saj jim je pomagalo razjasniti besedila v hebrejščini in razkriti, kako so v Judje v tistem času povzemali izaze sosednjih poganskih kultur.

Odkritje ugaritščine označujejo za »največje antično literarno odkritje od razvozlanja egipčanskih hieroglifov in mezopotamskega klinopisa«. Besedila na najdenih glinenih ploščicah vključujejo naslove kot »Legenda o Keretu«, »Ep o Akhatu« (ali »Legenda o Danelu«), »Mit o Baal-Alijanu« in »Baalova smrt«, vsi o kanaanski mitologiji.

Ugaritščina spada med semitske jezike. Zapisovala se je s posebno obliko klinopisa. Namesto zlogovnega sistema vsebuje 30 znakov za ravno toliko glasov in je tako ena od najstarejših do sedaj odkritih abeced. Sama pisava je na videz sicer podobna akadijski ali asirski pisavi.

Jezik so govorile kanaanske kulture in ponekod besedo »kanaanski« enačijo kar z ugaritščino. Čeprav je podoben kanaanskim jezikom, ga jezikoslovci uvrščajo kot bližnjega sorodnika protojezika, iz katerega so se razvili kanaanski jeziki, in se je govoril približno v istem času kot ugaritščina.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Cyrus Herzl Gordon, The Ancient Near East, W.W. Norton & Company Press. 1965, ISBN 393002756; stran 99
  • John C. L. Gibson, Canaanite Myths and Legends, T & T Clark, 1977, ISBN 0-567-02351-6; vsebuje tudi prepis ugaritskih besedil v latinico in prevod v angleščino
  • Simon B. Parker, Ugaritic Narrative Poetry: Writings from the Ancient World Society of Biblical Literature, Atlanta Scholars Press, 1997, ISBN 0-7885-0337-5
  • Gregorio del Olmo Lete, Joaquín Sanmartín, A Dictionary of the Ugaritic Language in the Alphabetic Tradition, Brill Academic Publishers, 2004, ISBN 90-04-13694-0; v španščini, v angleščino prevedel W.G.E. Watson

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]