Brinovka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Turdus pilaris)
Brinovka

Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Aves (ptiči)
Red: Passeriformes (pevci)
Družina: Turdidae (drozgi)
Rod: Turdus (drozg)
Vrsta: T. pilaris
Znanstveno ime
Turdus pilaris
Linnaeus, 1758

Brinovka (znanstveno ime Turdus pilaris je vrsta ptice pevke iz družine drozgov, ki je razširjena tudi v Sloveniji.

Opis[uredi | uredi kodo]

Brinovka ima čokato telo, dolgo od 22 do 27 cm, sivo glavo, hrbet in trtico, medtem ko so pleča in zgornja stran kril rdečerjave barve.[2] Trebuh je umazano bele barve, prsi pa so okraste, posute s črnimi pegami. Po bokih ima črna peresa s svetlo rjavim robom. Kljun je okraste barve s črno konico. Spodnja stran peruti je črno bela, rep pa je dolg. Brinovka ima povprečno 14,5 cm dolga krila, stopala pa merijo okoli 3,5 cm.[3] Brinovka je aktivna podnevi, gre pa za družabno ptico, ki se najbolje počuti v skupinah. V toplem delu leta se hrani pretežno z ličinkami in z žuželkami, pa tudi z deževniki in ostalimi nevretenčarji. Jeseni in pozimi se hrani s plodovi jerebike in črnega trna, pa tudi z drugim sadjem in jagodičjem.[2]

Seli se le iz najbolj hladnih predelov na severu, in je zato v Sloveniji veliko pogostejša v zimskem času. Pozimi je tako eden najpogostejših predstavnikov drozgov na Slovenskem.[4] Pozimi se najpogosteje zadržujejo na travnatih površinah in poljih, pa tudi po grmovju. Gnezdi v manjših kolonijah, ki mladičem zagotavljajo varnost. Gnezda gradijo iz vej tik ob deblu visoko v drevesnih krošnjah.

Oglaša se z značilnim "tsak tsak".[5]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. »Turdus pilaris«. Rdeči seznam ogroženih vrst IUCN. Verzija 2013.2. Svetovna zveza za varstvo narave. 2012. Pridobljeno 26. novembra 2013.
  2. 2,0 2,1 »Brinovka«. Notrajnski regijski park. Pridobljeno 11. septembra 2018.
  3. Witherby, H. F., ur. (1943). Handbook of British Birds, Volume 2: Warblers to Owls. H. F. and G. Witherby Ltd. str. 107–111.
  4. »Brinovka Turdus pilaris«. Krajinski park Sečoveljske soline. Pridobljeno 11. septembra 2018.
  5. Coward, T. A. (1941). The Birds of the British Isles and their Eggs. Frederick Warne. str. 201–203.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]