Turansko nižavje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Opuščena ladja na nekdanjem dnu Aralskega jezera
Topografski zemljevid Turanskega nižavja in preostalih delov Srednje Azije

Turansko nižavje je obširna planjava v Srednji Aziji, ki se razprostira od Kaspijskega jezera do vnožja gorovij Pamir-Altaj in Tjanšan na vzhodu. Na jugu ga omejuje gorovje Kopet Dag, na severu pa kazaško gričevje, kjer je prek Turgajskih vrat na severozahodu povezano z Zahodnosibirskim nižavjem. Prehod med njima ni izrazit, sta pa ločena z razvodjem. Turansko nižavje predstavlja pretežen del površja držav Kazahstan, Turkmenistan in Uzbekistan.

Površje je pretežno ravno, nizko in sušno, le na jugovzhodu nekateri masivi Kizilkuma dosegajo 1000 m nadmorske višine. Na severu nižavja leži Aralska depresija z Aralskim jezerom, ki ima gladino 27 metrov pod nivojem morja, nekateri deli pa so še mnogo nižji. Je brez odtoka, zato voda izginja le z izhlapevanjem. Z jugovzhoda v nižavje pritekata največji reki, Amu Darja in Sir Darja, ki napajata Aralsko jezero.

Podnebje je kontinentalno subtropsko. Na revnih tleh uspeva le nizko rastje, ki ga sestavljajo pelini in osati, od kulturnih rastlin pa na večjih območjih gojijo le bombaž, ki je odvisen od namakanja.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Zonn, Igor S.; M. Glantz; Kosarev, Aleksey N.; Kostianoy, Andrey G. (2009). The Aral Sea Encyclopedia. Springer Science+Business Media. str. 222. ISBN 978-3-540-85088-5.