Tubetejka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kazaška tubetejka

Tubetejka (rusko тюбете́йка) je rusko ime za številne vrste tradicionalnih srednjeazijskih pokrival. Danes se tubetejke nosijo v Tadžikistanu, Kazahstanu, Kirgizistanu in Uzbekistanu, pa tudi po Rusiji (večinoma Tatari) in v Azerbajdžanu. Kapa, ki jo nosijo Uzbeki in Ujguri, se imenuje dopa in ima kvadratno obliko. Bila je priljubljeno pokrivalo med otroci po celi ZSSR v štiridesetih in petdesetih letih dvajsetega stoletja.

Tubetejke običajno nosijo turške etnične skupine. Na prvi pogled spominja na jurto, srednjeazijsko kulturno ikono. V turkmenščini pravijo kapi tahija ("taqiyah").

Dopa[uredi | uredi kodo]

Dopa ali dupi (uzbeško doʻppi) je pomemben del tradicionalne uzbeške noše.[1] Je črne barve z ravno, kvadratno podlago.[2] V Chustu v Uzbekistanu ozaljšujejo pokrivala z vezenjem, ki ima »štiri loke, kot neprehodna vrata, ki bodo zadržala vse sovražnike; pekočo papriko, ki ščiti pred zlim pogledom; in mandlje ali bodom kot znak za življenje in plodnost«.[3]

Sefardski in maroški Judje radi nosijo uzbeške tubetejke kot kippah.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Tubeteika suits everybody«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. septembra 2007. Pridobljeno 11. julija 2011. Arhivirano 2007-09-28 na Wayback Machine.
  2. Mentges, Gabriele; Shamukhitdinova, Lola (2013). Modernity of Tradition: Uzbek Textile Culture Today. Waxmann Verlag. str. 115. ISBN 978-3-8309-7906-7.
  3. Lovell-Hoare, Sophie; Lovell-Hoare, Max (8. julij 2013). Uzbekistan. Bradt Travel Guides. str. 117. ISBN 978-1-84162-461-7.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Predstavnosti o temi Tubeteikas v Wikimedijini zbirki