Trilobiti

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Trokrpar)
Trilobiti
Fosilni razpon: kambrij - perm

Ohranitveno stanje taksona
izumrli (fosil)
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Trilobita
Walch, 1771
Redovi

Podrazred: Librostoma

Trilobíti ali trókrparji (znanstveno ime Trilobita) so izumrli morski členonožci. Pojavili so se v kambriju in so živeli do poznega paleozoika, ko so počasi izumrli. Zadnja vrsta trilobitov je izumrla ob velikem izumrtju na koncu perma pred 250 milijoni let. Trilobiti so tako naseljevali planet Zemlja vsaj nekako 300 milijonov let.

Trilobiti so dobro znani in so morda druga najbolj znana fosilna skupina za dinozavri. So najbolj raznolika skupina živalskih vrst ohranjenih v fosilih. Sestavljajo devet (ali morda deset) redov in prek 15.000 vrst. Trilobite trenutno skupaj s pipalkarji (Chelicerata) uvrščamo v podskupino členonožcev Arachnomorpha.

Večina trilobitov je bila preprostih in majhnih morskih bitij, ki so hodila po morskem dnu vzdolž obale ali plavala. Najmanjši trilobiti so živeli podobno kot plankton. Velikost trilobitov je bila od 4 do 10 cm, nekatere vrste pa so bile tudi manjše, celo velikosti 0,5 mm, pa tudi večje do 75 cm. Trilobiti so se hranili z drugimi živalmi ali pa so filtrirali organske odpadke iz blata.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]