Tribarvna griva

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Tribarvna griva

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Fungi (glive)
Deblo: Basidiomycota (prostotrosnice)
Razred: Agaricomycetes
Red: Cantharellales (lisičkarji)
Družina: Gomphaceae (žilolistarke)
Rod: Ramaria (griva)
Vrsta: R. formosa
Znanstveno ime
Ramaria formosa
(Pers.) Quél.
O uporabi mikomorfopoljaPredloga:Mikomorfopolje
O uporabi mikomorfopolja
Tribarvna griva
mikološke značilnosti:
 

brez značilnega klobuka

 

pritrditev himenija: ni podano

 

bet: gol

 

trosni prah: rumen

 

ekologija: mikoriza

 

užitnost: strupena

Tribarvna griva (znanstveno ime Ramaria formosa) je gliva, ki spada v rod griv in jo najdemo v Evropi in Severni Ameriki.

Opis[uredi | uredi kodo]

Tribarvna griva ima koralasto razraščeno plodišče, ki zraste do 20 cm visoko in je sprva bele, kasneje pa mesnato rdečkaste barve. Pokončni roglji so sprva okrasto rumeni, kasneje pa postanejo bolj bledo okrasti in imajo na vrhu številne kratke in koničaste veje, ki so dolgo časa rumene in pobledijo le pri zelo starih primerkih.

Meso gob je belo, na poškodovanih mestih pa rahlo pordeči. Meso gobe ima rahlo grenkast okus, vonja pa goba nima. Trosi so rumenkaste barve.

Razširjenost in uporabnost[uredi | uredi kodo]

Tribarvna griva je goba, ki v Evropi pogosto raste v bukovih gozdovih, pa tudi v mešanih,[1], najdemo jo tudi v Severni Ameriki.

Tribarvna griva ni užitna, velja celo za strupeno gobo, ki že v majhnih količinah deluje močno odvajalno, povzroča bolečine in krče v prebavilih. Toksin, zaradi katerega ni užitna, do danes še ni bil odkrit, po nekaterih podatkih pa naj bi bila goba užitna, če ji odstranimo vršičke[2].

Zamenjamo jo lahko z užitno rumeno grivo.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Nilson S & Persson O (1977). Fungi of Northern Europe 1: Larger Fungi (Excluding Gill-Fungi). Penguin. str. 64. ISBN 0-14-063005-8.
  2. North, Pamela (1967). Poisonous Plants and Fungi in colour. Blandford Press & Pharmacological Society of Great Britain. str. 109-10.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]