Triasno-jursko izumrtje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Na navpični osi je odstotek izumrtja rodov, na vodoravni pa čas v milijonih let. Krožec označuje Tr-J izumrtje

Triasno–Jursko izumrtje oz. Tr-J izumrtje označuje mejo med triasom in juro,[1] in je eden največjih množičnih izumrtij fanerozoika, ki je pustilo globok pečat na življenje v morju in na kopnem. V morju je izginil celoten razred conodontov[2] in 20% vseh morskih družin. Na kopnem so izginili vsi večji nedinozavrski archosauri, nekateri preostali therapsidi in mnoge velike amfibije. Ta dogodek je omogočil dinozavrom, da so zasedli vodilno vlogo v obdobju jure. Izumrtje se je zgodilo v geološko gledano zelo kratkem času (manj kot 10 000 let) tik pred razpadom Pangee. V Tübingenu (Nemčija) je triasno-jursko ležišče fosilov, ki so iz tega časa.[3]

Statistična analiza morskega življenja tega obdobja kaže, da je k zmanjšanju diverzifikacije bolj pripomoglo zmanjšanje speciacije kot povečanje izumiranja.[4]

Podanih je več razlag, vendar nobena dokončna:

  • Postopne klimatske spremembe ali spreminjanje morskega nivoja konec triasa. To sicer ne pojasni nenadnega izumrtja dela morskega življenja.
  • Padec asteroida oz. kometa, vendar do danes se še ni našel krater, ki bi sovpadal s tem obdobjem. Manicouaganski rezervoar (krater) je nastal 12 mio let pred tem dogodkom.
  • Masivni vulkanski izbruhi, bi lahko sprostili ogljikov dioksid (povzroča globalno segrevanje) ali žveplov dioksid in aerosole (pozvročata globalno ohlajnje).

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Nekateri viri (Whiteside et al 2010) podajajo datum 201,4 mio let.
  2. The extinction of conodonts —in terms of discrete elements— at the Triassic-Jurassic boundary
  3. Johannes Baier: Der Geologische Lehrpfad am Kirnberg (Keuper; SW-Deutschland) Arhivirano 2011-10-02 na Wayback Machine.. - Jber. Mitt. oberrhein. geol. Ver, N. F. 93, 9-26, 2011.
  4. Bambach, R.K.; Knoll, A.H.; Wang, S.C. (december 2004). »Origination, extinction, and mass depletions of marine diversity«. Paleobiology. 30 (4): 522–542. doi:10.1666/0094-8373(2004)030<0522:OEAMDO>2.0.CO;2.{{navedi časopis}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]