Trboveljski dimnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Trboveljski dimnik ob Termoelektrarni Trbovlje v dolini reke Save

Trboveljski dimnik je 360 m visok dimnik Termoelektrarne Trbovlje (TET), najvišja zgradba v Sloveniji in najvišji dimnik v Evropi. Po zgraditvi, ko je leta 1976 nadomestil prejšnji, le 80 m visok dimnik, se je onesnaženost zraka z žveplovim dioksidom razporedila bolj enakomerno po Sloveniji; v Zasavskih dolinah se je zmanjšala, povečala pa se je v višje ležeči vasi Dobovec in v Savinjski dolini.

Dimnik je projektiralo nemško podjetje Karrena iz Düsseldorfa, pri gradnji pa so sodelovali tudi slovenski in bosanski gradbeni strokovnjaki in posebej usposobljeni delavci. Zasnovan je tako, da bi prenesel potres do 10. stopnje po Merkaliju, ob močnem vetru niha do skoraj enega metra.

Graditi so ga začeli septembra 1974, ko so v živo skalo vgradili 62 železobetonskih pilotov v obliki valjev s premerom 1,7 m in dolžino 13 m. Dimnik ima ob vznožju polmer 27,5 m, polmer vrha betonskega plašča pa meri 7,7 m, nad čemer je dozidana še šamotna tuljava. Do zaključka del so vanj vgradili 11.866 m³ betona, 1.079 ton rebričastega betonskega železa ter 950 ton šamotnega in izolirnega materiala. Dimnik so namenu predali na trboveljski občinski praznik 1. junija 1976, ocena stroškov pa je takrat znesla več kot 100 milijonov jugoslovanskih dinarjev, kar bi ob upoštevanju inflacije danes znašalo okoli 20 milijonov evrov.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]