Traktor, ljubezen in rock'n'roll

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Traktor, ljubezen in rock'n'roll
Traktor ljubezen rnr-poster.jpg
Filmski poster
RežiserBranko Đurić
ProducentJanez Jauh
ScenaristBranko Đurić
Feri Lainšček
Miroslav Mandić
IgralciBranko Đurić
Tanja Ribič
GlasbaNedo Babović
Direktor fotografijeSven Pepeonik
MontažaMiran Miošić
DistribucijaPrangel
Datum izida
2008/2011
Dolžina
105 minut
DržavaSlovenija
Jezikslovenščina
prekmurščina
srbohrvaščina

Traktor, ljubezen in rock'n'roll je slovenski komično-dramski film iz leta 2008 v režiji Branka Đurića po scenariju Đurića, Lainščka in Miroslava Mandića, posnet po romanu Vankoštanc Ferija Lainščka. Filmsko dogajanje je postavljeno v čas socializma zgodnjih šestdesetih let, ko se je rojeval rock'n'roll na čelu s skupino The Rolling Stones. Preprost fant iz odmaknjene prekmurske vasi Breza želi z električno kitaro nastopati na veselicah, kjer je najbolj priljubljena narodnozabavna glasba. Tanja Ribič je za vlogo Silvije prejela na Mednarodnem filmskem festivalu v Taormini leta 2008 nagrado za glavno vlogo. Leta 2008 so ga premierno zavrteli na Festivalu slovenskega filma, nato pa so ga zaradi pravnih sporov zapečatili do leta 2011.[1]

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Zgodba je postavljena v zgodnja 60. leta 20. stoletja v majhno prekmursko vas. V tem času je na Zahodu zelo popularen postal rock 'n' roll. V tej vasi živita preprost kmečki fant Breza in njegova ostarela mati, ki je v okolici znana po prerokovanju. Breza je navdušenec nad rockom in svoj izgled prilagaja stilu tujih izvajalcev, posluša plošče z rock 'n' roll glasbo in ima električno kitaro, na kateri se uči igrati najnovejše uspešnice. Žal pa za tovrstno glasbo nima posluha niti njegova mati, ki zavrača vse novo, niti okolica, ki bolj prisega na tradicionalno glasbo, ki jo izvaja lokalna ciganska skupina.

Breza pa po zaslugi rocka uspe pasti v oči gostilničarki Silviji, hčeri bogatega izseljenca v Švici, ki jo je poslal v domače kraje, da si najde zdravega moža. Silvija je ljubica bogatega kmeta Gjirkosa, ki pa je poročen, zato ga ta odslovi. Breza poskuša na Silvijo narediti dober vtis in se pri tem dostikrat zaplete v težave. Na koncu le zbere pogum in Silvijo zaprosi za roko, zaradi česar je sprva zmedena, potem pa se le odloči za poroko. Kmalu za tem Silvija ugotovi, da je z Gjirkosem noseča, vendar tega Brezi ne pove.

Silvija na poroko povabi tudi svojega očeta, ki prispe iz Švice in mladoporočencema kupi traktor, ki pritegne veliko pozornost domačinov. Gjirkos ne more preboleti zavrnitve, zato poskuša na vsak način Silvijo prepričati, da se vrne k njemu in ob priliki jo tudi fizično napade, vendar jo reši Düplin, gluhonemi klatež, ki se je naselil pri Brezi.

Ker ima Breza traktor, ga Gjirkos najame, da mu zorje njivo. Breza ugotovi, da nima več nafte za traktor, zato vodji ciganske skupine proda svinjo. Njegova mama to vidi in svinjo odkupi nazaj v zameno za Brezino kitaro in čevlje, kar ji on zelo zameri. Nekega dne Breza h Gjirkosu s traktorjem pošlje kar Düplina, ki pa deloma po nesreči, deloma zaradi jeze nad Gjirkosem le-tega povozi s traktorjem, pri čemer je Gjirkos smrtno ranjen. Brezo zato odpelje policija, na poti pa vidi cigansko skupino, ki s pomočjo njegove kitare igra rock 'n' roll.


Igralci[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Štefančič, Marcel (2. december 2011). "Traktor, ljubezen in rock'n'roll". Mladina. Pridobljeno dne 18. avgusta 2016.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]